Balcony: Ένα μπαλκόνι στο κουκάκι με καλό φαγητό και όμορφη θέα

Τρεις φίλοι νέοι, με εμπειρία στον χώρο της εστίασης, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε ένα project στην ανερχόμενη γειτονιά

23.9.2016 | 11:20
Balcony: Ένα μπαλκόνι στο κουκάκι με καλό φαγητό και όμορφη θέα
Στο Balcony, εκτός από το φαγητό, θα απολαύσεις και την αληθινή φιλοξενία.


Διασχίζοντας τον πεζόδρομο της Μακρυγιάννη, θα δείτε το Balcony σε ένα εκπληκτικό νεοκλασικό κτίριο του 1920. Στον πρώτο όροφο σας περιμένει ένας όμορφος χώρος, με το χρώμα της ελιάς να κυριαρχεί στους τοίχους και γήινα χρώματα στα έπιπλα. Στο επόμενο επίπεδο έχει στηθεί το κομψό μπαρ με την ξύλινη οροφή και το λιτό μπαλκόνι, με θέα τα γοητευτικά κτίρια της γειτονιάς των περασμένων δεκαετιών, μια ανάσα από το Μουσείο της Ακρόπολης. Τρεις φίλοι νέοι, με εμπειρία στον χώρο της εστίασης, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, επιβεβαιώνοντας καθημερινά στη σάλα του εστιατορίου τους ότι είναι «μάχιμοι».

 

Ο σεφ Νίκος Φωτιάδης ανέλαβε την επιμέλεια του μενού και στην κουζίνα μαγειρεύουν με τέχνη και κέφι οι Χρήστος Τζαβαράκος και Θανάσης Ανδριτσόπουλος ελληνικά πιάτα. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τα παραδοσιακά μανιάτικα τσαΐτια. Πρόκειται για λεπτές, φίνες χορτόπιτες, απολαυστικές και ανάλαφρες, που ψήνονται στη σχάρα και σερβίρονται με λαδολέμονο μάραθου (€7). Φύλλο χειροποίητο και γέμιση με το άγριο χόρτο καβουράκι –είδος ραδικιού– που φυτρώνει στα βουνά της Μάνης. Η κρύα ποντιακή γιαουρτόσουπα που φιγουράρει πρώτη-πρώτη στο μενού αξίζει την προσοχή και τη δοκιμή (€4). Είναι μια παραδοσιακή σούπα του Πόντου που λέγεται «τανωμένος τσορβάς» και γίνεται με κορκοτό, δηλαδή σπασμένο σιτάρι, κρεμμύδι τσιγαρισμένο και μπόλικο δυόσμο, που είναι και ο πρωταγωνιστής. Ο Νίκος Φωτιάδης της προσθέτει στο τέλος το γιαούρτι που της χαρίζει τη δροσιά του. Οι λάτρεις του τυριού θα υποκλιθούν στην τριπλέτα σαγανάκι που συνοδεύεται με τσάτνεϊ ντομάτας (€8). Εντυπωσιακό το πιάτο με τη γραβιέρα καλυμμένη με φιστίκι Αιγίνης, τη φέτα ραντισμένη με σουσάμι και το ταλαγάνι μαζί με βότανα. Κάθε τυρί αποκαλύπτει τη γευστική του χάρη. Από τις πέντε σαλάτες του μενού την προσοχή μου τράβηξε αυτή με την περίεργη ονομασία Σανός (€6). Τις διευκρινίσεις ανέλαβε να κάνει ο Χάρης Μιχαλάκης, Μανιάτης την καταγωγή, ένας από τους ιδιοκτήτες: «Το έφτιαχνε η γιαγιά μου. Πρόκειται για ένα είδος αγριοράδικου που στεγνώνει σε δροσερό μέρος και μετά περνιέται από κλωστή και κρεμιέται. Γίνονται βραστά και τα έχουν όλο τον χρόνο».

 

Είναι ωραίο να ανακαλύπτεις την παράδοση που κρύβει τη σοφία των παλιών και ακόμη ωραιότερο να βλέπεις νέους ανθρώπους να την ενστερνίζονται στην κουζίνα τους. Οι σπιτικές χειροποίητες γκόγκιζες που τις τιμούν σε διάφορες περιοχές της Πελοποννήσου εδώ σερβίρονται με φρέσκια ντομάτα, βασιλικό, λίγο βούτυρο καμένο, τσιγαρίδες και ξερή μυζήθρα (€8,50). Αποτελούν μια γευστική πρόταση στην κατηγορία του ζυμαρικού. Το κρέας του νεροβούβαλου Κερκίνης ψήνεται στη σχάρα και σερβίρεται κομμένο σε λεπτές φέτες με συνοδεία κρεμμυδιών γεμισμένων με κόκκινο λάχανο, κρούστα γιαουρτιού με σαφράν και πέταλα πατάτας γεμιστά με γλυκόξινο κόλιανδρο και μια ιδέα φρέσκο κρεμμυδάκι (€21). Το κρέας του νεροβούβαλου είναι χωρίς λίπος, έρχεται ωραία ψημένο, αλλά να έχετε υπόψη ότι είναι σχετικά σκληρό. Κρατήστε χώρο για τα επιδόρπια: σιμιγδαλένιος χαλβάς με παγωτό κανέλας και σάλτσα φράουλας (€4) και ελληνικού τύπου cheese cake με βάση τσουρέκι και γλυκό ντοματάκι (4). Στο Balcony, εκτός από το φαγητό, θα απολαύσεις και την αληθινή φιλοξενία.

 

Balcony: Ένα μπαλκόνι στο κουκάκι με καλό φαγητό και όμορφη θέα
Το κρέας του νεροβούβαλου Κερκίνης ψήνεται στη σχάρα και σερβίρεται κομμένο σε λεπτές φέτες.

  

Βεΐκου 1
211 4118437
 
 
 
 
Νίκη Μηταρέα
Έχει εκδώσει τα βιβλία «Οινομαγειρέματα» (εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα) και «Με κρασί και ελληνικά» (εκδόσεις: Πατάκη).
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
σχόλια
Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού
Scroll to top icon