Το βασίλειο της μπίρας
Εκτός απ’ το Octoberfest του Μονάχου, υπάρχει πάντα και το Octoberfest στην Αγία Παρασκευή.
Στην μπιραρία Octoberfest, στην Αγία Παρασκευή, βρίσκεσαι σε απευθείας σύνδεση με το Μόναχο, εκεί όπου κάθε χρόνο η γιορτή της μπίρας εξελίσσεται σ’ ένα συναρπαστικό, εύθυμο πανηγύρι.
Οι ξύλινοι πάγκοι της μπιραρίας Octoberfest, η μεγάλη μπάρα με τα ποτήρια να κρέμονται κι η διακόσμηση στις αποχρώσεις του μαύρου και του κόκκινου συνθέτουν την κλασική ατμόσφαιρα της παμπ. Ένα στέκι νεανικό που σφύζει από ζωή, κόντρα στην κατήφεια των καιρών.
Το μενού είναι εναρμονισμένο με τα εδέσματα που συντροφεύει ιδανικά η μπίρα. Η ποικιλία των πιάτων μεγάλη και με προτάσεις απ’ τις κουζίνες της κεντρικής Ευρώπης. Παρατήρησα ότι σε κάποια τραπέζια τα ζευγάρια επέλεγαν μια πιατέλα με ποικιλία κρεατικών και τσιμπολογούσαν χαλαρά, συνοδεύοντας την μπίρα τους.
Το Pretzel, που είναι χειροποίητο ψωμί ραντισμένο με χονδρό αλάτι και φτιάχνεται με την αυθεντική βαυαρέζικη συνταγή, έχει την τιμητική του στα περισσότερα τραπέζια. Έρχεται ζεστό, αφράτο και τρώγεται απνευστί.
Η σαλάτα Ανδαλουσία, με διάφορα πράσινα, δροσερά λαχανικά, ενισχύεται γευστικά με τις ρόγες λευκού σταφυλιού, τις λεπτές φέτες κόκκινου μήλου και δένει όμορφα ως σύνολο με την καπνιστή γαλοπούλα και το ντρέσινγκ από φράουλες.
Την προσοχή μου τράβηξαν και τα διάφορα λαχανικά που, μαζί με το κατσικίσιο τυρί και τη φρέσκια ρίγανη, σβήνονται με γλυκό κρασί Samos και ψήνονται στη λαδόκολλα. Το σημείωσα για μια επόμενη επίσκεψη.
Πετυχημένο και γευστικό το χωριάτικο λουκάνικο, γεμιστό με πορτοκάλι, καραμελωμένο με χυμό πορτοκάλι και μέλι. Η γλυκύτητα κόντραρε ιδανικά με τη λιπαρότητα του λουκάνικου.
Το μενού προσφέρει σνίτσελ, φρεσκοψημένο χοιρινό ή κοτόπουλο, με δυο διαφορετικές επιλογές σε πανάδες, με σκέτη γαλέτα ή γαλέτα με παρμεζάνα και αμύγδαλο, που συνοδεύεται και από δύο διαφορετικές σάλτσες, του κυνηγού ή Gorgonzola, και σερβίρεται με πατάτες τηγανητές. Φυσικά, για κάποιον υπερβολικά πεινασμένο υπάρχει και η XXL εκδοχή.
Ευχάριστα ήταν τα κομμάτια χοιρινού που μαρινάρονται στο μέλι και στη μουστάρδα πριν δεχτούν το άγγιγμα της πυράς. Συνοδεύονται με σπαγγέτι λαχανικών και ωραίο ρύζι basmati, αρωματισμένο διακριτικά με κάρι. Τα μπιφτέκια, αν και όπως έγραφε στον κατάλογο είναι από μοσχαρίσιο κιμά ζυμωμένο με τριμμένο ξινόμηλο, πράσο και αμυγδαλόψιχα (με το που το διάβαζες σου τρέχανε τα σάλια), αποδείχθηκαν αδιάφορα γευστικά.
Το μενού προτείνει και πιάτα που μαγειρεύονται με μπίρα, όπως τα φιλετάκια γαλοπούλας μαγειρεμένα με πολύχρωμες πιπεριές, φρέσκα μανιτάρια κι εστραγκόν που σβήνονται με μπίρα weisse. Στην Octoberfest θα βρεις μπίρα για κάθε γούστο και θα τη συνοδεύσεις με πιάτα που θ’ αναδείξουν τις γευστικές χάρες της.