Ελληνική κουζίνα με ανατολίτικες επιρροές στην "Άλλη Σκάλα"

Στα Καμίνια, ένα παλιό εστιατόριο επιμένει σε αυθεντικές ελληνικές συνταγές και ζωντανή μουσική στο τέλος κάθε εβδομάδας

11.10.2017 | 17:50
Ελληνική κουζίνα με ανατολίτικες επιρροές στην "Άλλη Σκάλα"
Ο χώρος αποπνέει το άρωμα άλλης εποχής, πράγμα που ενισχύουν οι μεγάλες αυθεντικές αφίσες με φιγούρες και γειτονιές της παλιάς Αθήνας.

 

Η ταβέρνα Άλλη Σκάλα στα Καμίνια έχει διαγράψει μακρά πορεία που ξεκινάει απ' όταν ο Χρήστος Μαρκοζάνες από τη Σκάλα της Σαντορίνης επέστρεφε τον χειμώνα και όλοι οι φίλοι του κρασιού και του πνεύματος έδιναν το ραντεβού τους εκεί. Η Άλλη Σκάλα πέρασε πλέον στα χέρια της ανιψιάς του Λίας Πολέμη, η οποία αποφάσισε μαζί με τον σεφ Γρηγόρη Καραγιάννη να κάνουν το επόμενο βήμα. Έτσι, ένα καινούργιο μαγαζί Άλλη Σκάλα άνοιξε πρόσφατα στη γειτονιά της Αργυρούπολης. Ο χώρος είναι ευχάριστος και αποπνέει το άρωμα άλλης εποχής, πράγμα που ενισχύουν οι μεγάλες αυθεντικές αφίσες με φιγούρες και γειτονιές της παλιάς Αθήνας. Η Λία είναι πρόσχαρη και ευγενική οικοδέσποινα και φροντίζει να μη σου λείψει τίποτα.

 

Στην κουζίνα ο Γρηγόρης Καραγιάννης, με μαγειρική διαδρομή στο πλευρό του σεφ Μιχάλη Ντουνέτα και σε μεγάλα εστιατόρια της Αθήνας, δίνει έμφαση στην εντοπιότητα και στη φρεσκάδα της πρώτης ύλης. Υλικά όπως η κάππαρη Ηρακλειάς, η φάβα Σαντορίνης, η ναξιώτικη γραβιέρα, το σκοτύρι Ίου και άλλα πυροδοτούν τη δημιουργικότητα του σεφ που μαγειρεύει με άρωμα Ελλάδας. Το αποτέλεσμα είναι μια κουζίνα κατανοητή, γευστική και αληθινή – άλλωστε το εστιατόριο ποντάρει στην αυθεντικότητα των γεύσεων. Ο Γρηγόρης δεν αφήνει τίποτα στην τύχη και θέλει όλα να περνούν από τα χέρια του. Για παράδειγμα, ετοιμάζει τη δική του λούντζα ή το εξαιρετικό πιπερόμελο που δίνει χρώμα και γεύση στη συνοδεία κάποιων πιάτων.

 

Μόνο καλά λόγια έχω να πω για την υπέροχη καπνιστή μελιτζανοσαλάτα με απαλή υφή, ενώ σε κάθε μπουκιά ανακαλύπτεις την ευχάριστη επίγευση του διακριτικού καπνίσματος. Αξίζει να τιμήσεις και την καλοφτιαγμένη καππαροσαλάτα με την ισορροπημένη γεύση. Θα δέσει όμορφα πάνω στο ψητό ψωμί ή σε ένα παξιμαδάκι χαρουπιού. Από τον κατάλογο των ορεκτικών δοκιμάσαμε τη ναξιώτικη γραβιέρα που την αγκαλιάζει καλοφτιαγμένη κρούστα αμυγδάλου και κάνει ωραίο συνδυασμό με τη μαρμελάδα μοσχολέμονο (€5,50). Τη σκυτάλη παίρνουν τα κυρίως και το κλασικό χιουνκιάρ μπεγιεντί (€9,50), που πριν καθίσει το πιάτο στο τραπέζι, μοσχοβολά. Το μοσχαράκι είναι μαγειρεμένο με τέχνη, ευωδιάζει από τα μπαχαρικά του και κάθε μελωμένη ραφινάτη μπουκιά σε στέλνει στον Παράδεισο. Η μελιτζάνα από δίπλα, με κρούστα γραβιέρας, είναι δουλεμένη υπομονετικά και αποκαλύπτει παιχνιδιάρικες ριπές καπνίσματος. Το κεμπάπ είναι αφράτο, ζυμωμένο με μοσχαρίσιο κιμά, τσιμένι και πιπεριά Φλωρίνης. Η κουζίνα ξέρει να ανεβάζει τις στροφές δημιουργικότητας, όπως στο πιάτο με το αρνάκι φούρνου καλυμμένο με καραμέλα σκόρδου που συνοδεύεται με πατάτες και τρυφερά λαχανικά (€10). Το μενού, που είναι εστιασμένο στην κρεατοφαγία, υποστηρίζεται από καλοστημένη οινική λίστα από τον ελληνικό αμπελώνα με πολύ καλή τιμολόγηση. Η Άλλη Σκάλα προσφέρεται για την καθημερινή έξοδο και σύντομα, Παρασκευή βράδυ και Κυριακή μεσημέρι, το κέφι θα ενισχύεται με ζωντανή ποιοτική μουσική.

Άλλη Σκάλα, Αλεξιουπόλεως 25, Αργυρούπολη, 210 4827722

Αλεξιουπόλεως 25
210 4827722
 
 
 
 
Νίκη Μηταρέα
Έχει εκδώσει τα βιβλία «Οινομαγειρέματα» (εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα) και «Με κρασί και ελληνικά» (εκδόσεις: Πατάκη).
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
σχόλια
Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βασίλης Οικονομίδης |
Scroll to top icon