Επιστροφή στο άστυ

Ατμόσφαιρα παλιάς Αθήνας και μενού υψηλής κουζίνας.

ΑΠΟ ΤΗ ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ, 22.6.2011 | 12:21

Φρέσκο αεράκι πνέει στο καινούργιο ΑΣΤΥ68, που διανθίζεται με νοσταλγικές νότες. Ο Παναγιώτης και ο Σπύρος, οι ιδιοκτήτες, φίλοι από παιδιά, ένωσαν τις δυνάμεις τους στη γειτονιά του Γκαζιού. Από το πρωί μέχρι το βράδυ υπάρχει κινητικότητα στο μαγαζί, με κόσμο που κάνει πέρασμα για έναν καφέ ή κάποιο απ’ τα αφεψήματα με τα ελληνικά βοτάνια και για να καταλαγιάσει την πείνα του με επιλογές από πιάτα ημέρας. Το βράδυ, η έξοδος για ποτό ή φαγητό ενισχύεται με ωραίες και κεφάτες μουσικές.

 

Η σάλα είναι ντυμένη με παλαιά πλακάκια, μαρμάρινα τραπεζάκια με κεριά και κλασικές καρέκλες καφενείου και λάμπες αρ ντεκό που χαρίζουν απαλό φωτισμό και συντονίζονται με το ρομαντικό φως των κεριών. Όλα χαρίζουν ζεστασιά. Ωραία αίσθηση. Στο βάθος η μπάρα, κομψή, έχει τη δική της ζωντάνια.

 

Εκτίμησα το γυάλινο μπουκάλι με το νερό που ήρθε στο τραπέζι. Όχι, δεν είναι εμφιαλωμένο, αλλά νερό βρύσης φιλτραρισμένο. Δροσερό, το απολαμβάνεις, και, επιτέλους, δεν χρεώνεσαι. Επίσης, εκτίμησα, χαζεύοντας την κάρτα φαγητού, το ότι οι ιδιοκτήτες επιμένουν σε προϊόντα ΠΟΠ αλλά και βιολογικά. Αναζητούν και τιμούν στην κουζίνα τους τα υλικά των Ελλήνων παραγωγών και των συνεταιρισμών. Αυτές οι προσπάθειες δίνουν ελπιδοφόρα μηνύματα για την εξέλιξη της νέας ελληνικής κουζίνας.

 

Ο σεφ Γιάννης Καραγιάννης σε βάζει στο παιχνίδι της γεύσης, προσφέροντας στην αρχή, για καλωσόρισμα, ωραιότατη σουπίτσα λαχανικών σ’ ένα γυάλινο φλιτζανάκι. Βελούδινη υφή και μεστή γεύση. Από το μενού δοκίμασα την ανάμεικτη σαλάτα με διάφορες πρασινάδες, με μαριναρισμένες ψητές πιπεριές και σητειακό ξύγαλο που της ταίριαζε.

 

Οι ασημένιες σαρδέλες εμπνέουν τον σεφ, που τις ενισχύει με φιστίκι Αιγίνης, λιαστή ντομάτα και ευωδιαστό ντρέσινγκ από μοσχολέμονο. Νόστιμο πιάτο και καλοφτιαγμένο. Στην εκδοχή τους από τα πιάτα ημέρας γεμίζονται με ντομάτα και ψήνονται με την ακρίβεια που τους ταιριάζει.

 

Τη γευστική παράσταση κλέβει το καρπάτσιο τσιπούρα που ψήνεται σε χοντρό αλάτι και μοσχολέμονο. Φίνα γεύση και υφή μεταξένια. Συμπαθητικός και ο θαλασσινός μεζές με ψιλοκομμένο χταπόδι και καλαμάρι με σος πιπερόριζας, που συνοδεύονται με ταραμοσαλάτα.

 

Το μενού δίνει ιδέες ερεθιστικές, με τις προτάσεις τυριών από τη Νάξο και το Μέτσοβο αλλά και με αυτές των αλλαντικών που σε ταξιδεύουν απ’ το Ρέθυμνο και τη Λευκάδα μέχρι τη Μάνη και συνδυάζονται με την ενδιαφέρουσα ποικιλία από μπίρες.

 

Υπάρχουν καλή διάθεση και καλές προθέσεις στο ΑΣΤΥ68, γι’ αυτό και το επιλέγουν οι παρέες.

 
 
 
 
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
σχόλια
Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού
Scroll to top icon