Επιστροφή στο Μέλλον
Ελληνική δημιουργική κουζίνα με σπιτική νοστιμιά από το ιστορικό εστιατόριο της Ασκληπιού.
Το γνωρίσαμε ως «Καλλίστη», ένα εστιατόριο που έγραψε ιστορία. Από τότε που πρωτοξεκίνησε, στο κέντρο της Αθήνας, μας οδήγησε βήμα προς βήμα στον κόσμο των γεύσεων με ελληνική ταυτότητα. Εδώ, όμως, δεν υπάρχει μόνο ιστορία αλλά και ένα γαστρονομικό μέλλον με τους νέους ιδιοκτήτες στο τιμόνι του «Καλλίστη γεύσις», όπως λέγεται πλέον.
Άρωμα γυναίκας στην κουζίνα. Η Νίκη Τρέσσου και η Ευδοκία Φυλακούρη έχουν αναλάβει τα ηνία της κουζίνας. Δύο έμπειρες μαγείρισσες, που το γυναικείο χέρι τους χαρίζει σπιτική νοστιμιά στα πιάτα. Το μενού που έχουν επιλέξει είναι μαζεμένο και σε συστήνει στην ελληνική δημιουργική κουζίνα. «Επιλέγουμε προϊόντα από διάφορες περιοχές της χώρας και ανανεώνουμε συχνά τα πιάτα του μενού» λέει η σεφ Νίκη Τρέσσου, που έχει θητεύσει στο παρελθόν σε γνωστές κουζίνες εστιατορίων, ανάμεσά τους και η Καλλίστη.
Το φρέσκο μοσχαρίσιο συκώτι έρχεται ζουμερό και η γεύση του τονίζεται από το καραμελωμένο μήλο και τις νότες θυμαριού. Ραφιναρισμένα ήταν και τα σπιτικά ραβιόλια με γέμιση καπνιστής μελιτζάνας. Ωραία και απολαυστική η πιατέλα με την ποικιλία τυριών που ψήνονται στη σχάρα και συνοδεύονται από ζεστές πιτούλες και αυτά τα υπέροχα σύκα Κύμης.
Η σάλα του νεοκλασικού όπου στεγάζεται το εστιατόριο είναι γεμάτη κόσμο όλων των ηλικιών. Ανάμεσά τους δύο μεγάλες παρέες με τουρίστες που απολαμβάνουν το φαγητό. Στήνω αυτί και ακούω τα θετικά σχόλιά τους για τα πιάτα που δοκιμάζουν. Από τις τέσσερις σαλάτες που προτείνει το μενού και που όλες είναι ενδιαφέρουσες, επιλέγω την ανάμεικτη, που ήρθε με διάφορα ολόφρεσκα σαλατικά και συνοδεύεται από ταλαγάνι Μεσσηνίας, εσπεριδοειδή και βινεγκρέτ κάππαρης. Δροσιστική, αρωματική και ανάλαφρη όσο πρέπει και με έντονο το άρωμα των χειμωνιάτικων φρούτων. Από τα κυρίως, μου έκανε κλικ το γιουβετσάκι με τις γαρίδες, μαγειρεμένο σε χυμό πράσινης ντομάτας, που τονίζεται αρωματικά από τον φρέσκο βασιλικό. Μοσχοβολιστό πιάτο.
Το κριθαράκι πετυχημένο και al dente, και οι φρέσκιες γαρίδες αφήνουν τη διακριτική γλύκα τους στην επίγευση. Πληθωρικό πιάτο και αυτό με το γουρουνόπουλο, που κάνει καλή παρέα με τον πουρέ πράσινου μήλου και το σιρόπι μουστάρδας. Απολαυστικές και οι φρέσκιες ταλιατέλες που μπλέκουν όμορφα με τα πλευρώτους και τη σάλτσα πορτοκαλιού και αρωματίζονται διακριτικά από το δεντρολίβανο. Υπάρχει καλή διάθεση στην κουζίνα, πράγμα που το διαπιστώνεις στα πιάτα. Το περιβάλλον, με την αρχοντιά των περασμένων δεκαετιών, τις περίτεχνες γύψινες διακοσμήσεις, τα παλιά πλακάκια και τον απαλό φωτισμό, σιγοντάρει όμορφα.