Επιτέλους, αληθινή ισπανική κουζίνα!

Οίνοι και γεύσεις από τη χώρα των Βάσκων στο Γκάζι.

ΑΠΟ ΤΗ ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ, 1.6.2011 | 13:20

Ηola! αναφώνησα όταν βρέθηκα στο Jamon αργά βράδυ Πέμπτης, με το Duo Cubalinda να χαρίζει ισπανικό χρώμα με τη ζωντανή λάτιν μουσική. Προς στιγμήν, νόμισα πως προσγειώθηκα στο Μπιλμπάο, σε κάποιο τάπας μπαρ με τους μεζέδες από την κουζίνα των Βάσκων να φιγουράρουν στα τραπέζια σε μικρά πιάτα και ξύλινα πλατό, με τις σανγκρίες από δίπλα να ρέουν άφθονες και τις μπίρες να κυκλοφορούν για να ξεδιψάσουν το φανατικό κοινό.

Το Jamon αποδείχθηκε αυθεντικό χάρη στα προϊόντα και τα κρασιά του που οι ιδιοκτήτες εισάγουν από την Ισπανία, αλλά και από το περιβάλλον του. Μπαίνοντας στον cozy στενόμακρο χώρο, βλέπεις τη μεγάλη μπάρα, τα ψηλά λευκά τραπέζια και σκαμπό, τους μαυροπίνακες που «τρέχουν» πάνω από την μπάρα και αναφέρουν τα pintxos (πίντσος) της ημέρας, όπου πίντσος στη γλώσσα των Βάσκων είναι τα τάπας. Εντυπωσιακό το γυάλινο ψυγείο που μέσα του κρέμονται τα μπούτια χαμόν απ’ τα τσιγκέλια. Σκέτη ατραξιόν. Σε μια βιτρίνα φωτισμένη εκθέτουν σε παράταξη τη λιμπιστική γοητεία τους τα πίντσος. Σου δίνουν ένα πιάτο και μια σπάτουλα κι εσύ επιλέγεις αυτό που θα σου γυαλίσει.

Σερβίρεις στο πιάτο σου κι ο σεφ της ανοιχτής κουζίνας το ζεσταίνει κι η όμορφη Αντονέλα αναλαμβάνει να σ’ το φέρει στο τραπέζι. H Αντονέλα, με ζεστό χαμόγελο κι επικοινωνιακή διάθεση, ελίσσεται ανάμεσα απ’ τα τραπέζια για παραγγελίες, σερβίρει σανγκρίες λευκές -με φρούτα και cava (είναι το ισπανικό αφρώδες κρασί)- κι εξηγεί τα πιάτα που σερβίρονται. Η αδελφή της, η Νικολέτα, πίσω από την μπάρα οργανώνει τα ποτά και μας χαρίζει ένα δειλό χαμόγελο. Είναι οι κόρες του συνιδιοκτήτη που σε βάζουν στο παιχνίδι της βάσκικης γαστρονομίας, που, όπως οι ίδιες ομολογούν, λάτρεψαν όταν βρέθηκαν στη χώρα των Βάσκων.

Στο διά ταύτα, τώρα, που είναι το φαγητό. Τα πίντσος είναι μια πανδαισία γεύσεων και χρωμάτων, μια μικρογραφία των πιάτων της βάσκικης κουζίνας. Γευστικό και το Bocadillo που δοκίμασα, που είναι σάντουιτς με χαμόν, καραμελωμένα κρεμμύδια και γραβιέρα. Η παραδοσιακή tortilla με αυγά και πατάτα είναι αφράτη και παίζει σε διάφορες εκδοχές, κλασική με κρεμμύδι ή με χαμόν Serrano.

Από τα τάπας δοκίμασα τα γεμιστά δαμάσκηνα με φιστίκια Αιγίνης και μανούρι, τυλιγμένα σε λεπτοκομμένη φέτα χαμόν. Ένα πιάτο να γλείφεις και τα δάχτυλά σου. Ωραία ιδέα είναι να παραγγείλεις ένα πλατό με ποικιλία τυριών κι αλλαντικών της Ισπανίας που θα σου κρατήσουν ευχάριστη γευστική παρέα. Τσιμπολογάς ευχάριστα, δοκιμάζοντας σαλάμι chorizos ή το αγαπημένο μου τυρί manchego, με τη μουσική να πυροδοτεί την καλή διάθεση κι όλο το μαγαζί να συμμετέχει με διάφορα κρουστά που μοιράζουν στα τραπέζια.

 
 
 
 
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
σχόλια
Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού
Scroll to top icon