Έξι γυναίκες μαγειρεύουν σπιτικό φαγητό στο «Καπηλειό του Ζάχου»
Χορταστικές μερίδες, γεύσεις απλές και εικόνες από άλλες εποχές
Εικόνες από άλλες εποχές σού προσφέρει το Καπηλειό του Ζάχου στα Καμίνια. Η ιστορία του ξεκίνησε τη δεκαετία του ’50, όταν λειτουργούσε ως μπακαλοταβέρνα του Μπαταγιάννη και πουλούσε κρασί από τα βαρέλια που το συνόδευε με κορνμπίφ και τυρί.
«Ήμουν πελάτης και έτσι ξεκίνησε η παντρειά με τον παππού που το είχε. Μου έδωσε το μαγαζί και το ανέλαβα με τη γυναίκα μου τη Βάγια τέλος του ’90» εξηγεί ο Χρήστος Ζάχος, ο σημερινός ιδιοκτήτης, και προσθέτει: «Η κουζίνα τότε είχε μόνο ένα τηγάνι στο γκάζι και σιγά-σιγά ξεκινήσαμε να σερβίρουμε μαγειρευτό φαγητό, μικρά ψαράκια και καμιά χοιρινή τηγανιά».
Ο χώρος διατηρεί την παραδοσιακή αύρα του με τα παλιά βαρέλια και τα τραπέζια καφενείου. Ζεστή, οικεία και συντροφική ατμόσφαιρα. Η κουζίνα του είναι απλή και ειλικρινής, με πρωταγωνίστριες έξι γυναίκες που μαγειρεύουν σπιτικό φαγητό με συνέπεια.
Το μενού προσφέρει αρκετές σαλάτες και χόρτα, κλασικές αλοιφές, ψάρια φρέσκα, μικρά και μεγάλα, καλαμάρια, γαρίδες αλλά και προτάσεις με κρεατικά. Οι μαγείρισσες βγαίνουν στη σάλα και σερβίρουν πιάτα με χορταστικές μερίδες.
Πλούσια είναι η ποικιλία με τα βραστά λαχανικά που διατηρούν τη ζωντάνια τους και τρώγονται ευχάριστα, με ελαιόλαδο και ευωδιαστό λεμόνι (€5,50).
Τα μαυρομάτικα φασόλια σαλάτα με το κρεμμυδάκι τους βγάζουν μεστή νοστιμιά σε κάθε πιρουνιά (€3,50). Τα ντολμαδάκια με ρύζι και μυρωδικά, τυλιγμένα μαστόρικα στο αμπελόφυλλο, είναι ορεκτικά.
Το φρέσκο καλαμαράκι, περασμένο από το τηγάνι, έρχεται καλοφτιαγμένο (€7), το ίδιο και τα ολόφρεσκα μπακαλιαράκια που βγαίνουν τσιτσιριστά από το τηγάνι και είναι τραγανά απέξω, διατηρώντας ζουμερή τη σάρκα τους (€10).
Ο παραδοσιακός τηγανητός μπακαλιάρος συνοδεύεται από σκορδαλιά και είναι το πιάτο που τιμούν στα τραπέζια όλοι οι πιστοί θαμώνες του καπηλειού.
Γεύσεις απλές και ξεκάθαρες. Πρώτης τάξεως μεζέδες για να συνοδέψεις το κρασί σου και να τσουγκρίσεις τα ποτήρια.