Για εξαιρετική κρητική κουζίνα στου Διοματάρη

Ο ιδιοκτήτης έφτιαξε ένα κτήμα στο Κρυονέρι για να προμηθεύει την ταβέρνα του με ό,τι φρέσκο παράγει κάθε εποχή

17.5.2017 | 14:13

Το καλής ποιότητας φαγητό με καλοδιαλεγμένα υλικά, η προσεχτική εκτέλεση και η αίσθηση της φιλοξενίας είναι αυτά τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την κρητική ταβέρνα «Διοματάρης». Ο Κρητικός Διοματάρης δεν κάνει εκπτώσεις και δεν σταματά να προσπαθεί για περισσότερα. Έβαλε καινούργια παραδοσιακά πιάτα στην κουζίνα του που ξεχειλίζουν γνήσια νοστιμιά κι έφτιαξε με αγάπη και γνώση ένα κτήμα στο Κρυονέρι για να προμηθεύει την ταβέρνα του με ό,τι φρέσκο παράγει κάθε εποχή. Μόνος του τυροκομεί τα γάλα από τις αίγες του και προτείνει να δοκιμάσεις τα ευωδιαστά ντολμαδάκια του που είναι φτιαγμένα με τρυφερά φύλλα από το αμπέλι του και συνοδεύει με φρέσκια μυζήθρα παραγωγής του. Η όμορφη και απλή ταράτσα του είναι στρωμένη με λευκό χαλίκι κι έχει γλάστρες με ανθισμένες τριανταφυλλιές και πολύχρωμα λουλούδια.

 

Ο Διοματάρης μαγειρεύει με πάθος, ανακαλώντας στη μνήμη του τις συνταγές της Χανιώτισσας γιαγιάς του. Το σαγανάκι γραβιέρα έρχεται γεμιστό με καρύδια και μέλι και το συνοδεύει μια κουταλιά μαρμελάδα λεμόνι. Ο ίδιος λέει με τη χαρακτηριστική κρητική προφορά του: «Επειδή είμαστε οικογένεια τυροκόμων και τρώγαμε συνεχώς τυρί, για να μη βαριόμαστε τη γεύση, η μητέρα μου γέμιζε τη γραβιέρα με καρύδια και την έλουζε με μέλι θυμαρίσιο. Εγώ πρόσθεσα στη συνταγή τη μαρμελάδα λεμόνι – απλά πράγματα ». Τόσο απλά, που κάθε μπουκιά είναι σκέτη απόλαυση. Το κουνελάκι, μαγειρεμένο με φρέσκα αγκιναροκούκια από τον κήπο του, είναι μελωμένο και αποκαλύπτει βαθιά νοστιμιά. Στο ίδιο γευστικό μήκος είναι και το σιγομαγειρεμένο χοιρινό στην κατσαρόλα με φρέσκα πράσινα φασολάκια.

 

Αυθεντική, τίμια, παραδοσιακή κουζίνα. Τσουγκρίζεις τα πρώτα σφηνάκια με παγωμένη τσικουδιά και όταν έρχεται το θεσπέσιο γαμοπίλαφο κι εκείνο το υπέροχο τσιγαριαστό, στα ποτήρια ρέει ο κρητικός Μαρουβάς, το κρασί που του αξίζει να ακομπανιάρει τις ρουστίκ γεύσεις. Το γεύμα έρχεται να συμπληρώσει η πληθωρική χανιώτικη κρεατότουρτα που μόλις βγήκε από τον ξυλόφουρνο. Μοσχοβολάει δυόσμο και σε τραβάει από τη μύτη. Πόσο όμορφα συντροφεύουν τα υλικά της γέμισης –αρνάκι, στάκα, μαλάκα και μυζήθρα– την ανεβατή ζύμη, πασπαλισμένη με σουσάμι και μαυροκούκι. Αυτό το φαγητό σε κάνει να σνομπάρεις τα αστεράτα εστιατόρια. Δοκιμάζοντας τη μυζηθρόπιτα που είναι φτιαγμένη με φρέσκια μυζήθρα, τραγανό αραχνοΰφαντο φύλλο και περιχυμένη με μέλι που ευωδιάζει θυμάρι, θα καταλάβεις την απερίγραπτη νοστιμιά της. Είναι όλα τόσο γευστικά και όμορφα, με τόσο προσιτές τιμές και αυθεντική κρητική φιλοξενία, που αδημονείς για την επόμενη επίσκεψή σου στον λεβέντη Κρητικό.

 

Ταβέρνα του Διοματάρη, Δημοφώντος 80, Άνω Πετράλωνα, 210 3455505 

 

  

Δημοφώντος 80
210 3455505
 
 
 
 
Νίκη Μηταρέα
Έχει εκδώσει τα βιβλία «Οινομαγειρέματα» (εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα) και «Με κρασί και ελληνικά» (εκδόσεις: Πατάκη).
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
σχόλια
Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βασίλης Οικονομίδης |
Scroll to top icon