ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ VEGAN, δεν είμαι χορτοφάγος. Είμαι ένας άνθρωπος που τρώει οτιδήποτε νόστιμο. Κι αυτό εδώ είναι ένα άρθρο-ωδή στα νοστιμότερα plant-based πιάτα της Αθήνας.
Στο Holy Llama για brunch και γλυκάκια
To Holy Llama το ξέρεις, είτε είσαι vegan είτε όχι. Ξεκίνησε ως ο πρώτος αυστηρά vegan φούρνος για πρωινό, brunch και γλυκάκια. Θα φας αλμυρή κρέπα με σπανάκι, μανιτάρια, μυρωδικά και vegan τυρί, γλυκιές κρέπες με πραλίνα και μπισκότο lotus ή καραμέλα βουτύρου, καραμελωμένο μήλο, πεκάν και κανέλα, καγιανά φουλ στην πρωτεΐνη και πρωτεϊνική ομελέτα ρεβιθιού.
Θα δοκιμάσεις και θεϊκά επιδόρπια με εξίσου θεϊκά ονόματα. Το Flower of Gods, για παράδειγμα, είναι ο απόλυτος γευστικός συνδυασμός. Με μπισκότο τριαντάφυλλο, βελούδινη κρέμα μπαβαρουάζ με άρωμα τριαντάφυλλο και φρέσκιες φράουλες, θα έχεις την άνοιξη στο (γλυκό) πιάτο σου.
Η Divine Tarte με ανάλαφρη κρέμα μπαβαρουάζ βανίλιας Μαδαγασκάρης, gel raspberry και φρέσκα σμέουρα, και το Pistachio Delight –αέρινη ντακουάζ με πλούσια σπιτική πάστα φιστικιού Αιγίνης, αρωματική νότα φρεσκοκαβουρδισμένων φιστικιών και ολόφρεσκες φράουλες– αξίζουν επίσης. Θα μας θυμηθείς.
Νίκης 23, 210 3318913
Στο Madame Ginger’s Kitchen για ρεβιθοσαλάτα, μακαρονάδα και κέικ του ονείρου

Η κουζίνα της Madame Ginger, με τις λαχταριστές της συνταγές, έρχεται στην πόρτα σου. Και θα πάρεις bowl με ρεβιθοσαλάτα, πράσινη σαλάτα, αγγούρι και μάραθο, για να σε δροσίσει τώρα που ο καιρός ανοίγει και να σε χορτάσει χωρίς να σε βαρύνει.
Τις ημέρες που θέλεις κάτι πιο comfort, θα φας μακαρονάδα με κιμά σόγιας – είναι και για την ψυχούλα και για το στομάχι.
Και για πρωϊνό (ή για όλες τις ώρες, επειδή, ας είμαστε ειλικρινείς, κάθε στιγμή είναι κατάλληλη γι' αυτό) θα διαλέξεις κέικ χουρμά με σάλτσα καραμέλας, για να χαμογελάσεις.
Στο F*cking Avit για μανιτάρια με πατάτες dauphinoise

Το όνομα F*cking Avit προέρχεται από το Ανατολικό Λονδίνο και είναι μια πρόσκληση να δοκιμάσεις τη γαστρονομία χωρίς δεύτερες σκέψεις – να απολαύσεις την εμπειρία με όλη σου την καρδιά.
Αυτό ακριβώς πρεσβεύουν όλοι στο F*cking Avit: την αυθεντική απόλαυση που προκύπτει όταν το φαγητό φτιάχνεται με αγάπη και μεράκι, από αυθεντικούς ανθρώπους.
Κάθε πιάτο που βγαίνει από την κουζίνα του μαγαζιού είναι αποτέλεσμα της αφοσίωσης και του πάθους τους, κάτι που νιώθεις και γεύεσαι σε κάθε μπουκιά. Δοκιμάζεις οπωσδήποτε Lion’s mane dauphinoise (μανιτάρι lion’s mane μαριναρισμένο σε κόκκινο κρασί, δάφνη και miso, ψημένο στο μαντέμι, dauphinoise πατάτας, σπαράγγι σχάρας και espuma κολοκύθας με miso και φασκόμηλο) και Pasta alla cacciatore (γήινα μανιτάρια, ζουμερές μπουκιές κοτόφου, μεστή σάλτσα από ντομάτες με αρωματικά βότανα ενώνονται και αγκαλιάζουν τέλεια βρασμένα ζυμαρικά, δίνοντας έναν βαθύ αγροτικό χαρακτήρα στο πιάτο).
Καλαμιώτου 8, 210 3253568
Στο Wild Souls για χαλβά, BLT και μια μπάρα-έκπληξη

Αυτό το εντελώς πορτοκαλί μέρος στο κέντρο έχει μερικές από τις πιο νόστιμες plant-based επιλογές. Θα ξεκινήσουμε από γλυκό, τον χαλβά. Ο χαλβάς του Wild Souls είναι αυτό που έχεις στο μυαλό σου όταν τον φαντάζεσαι, απλώς δέκα φορές καλύτερος. Αρχικά, έχει πάντα μέλι. Έπειτα, θα τον βρεις με καρύδια και κανέλα, με αμύγδαλο, με κάσιους, με φιστίκι Αιγίνης, με κακάο.
Θα βρεις χαλβά φιστικιού και χαλβά φουντουκιού. Συνεχίζουμε με ένα BLT αλλιώς –με μπέικον απο καπνιστό τόφου, iceberg, ντομάτα, μαγιονέζα από βούτυρο κάσιους, αβοκάντο, ponzu μυρωδικών, πατατοσαλάτα με miso και καλαμπόκι. Bonus, η πιο healthy μπάρα τύπου Snickers που θα δοκιμάσεις στη ζωή σου. Και μας ευχαριστείς αργότερα.
Βουλής 36, 210 3231438 & Ηροδότου και Καρνεάδου γωνία, 210 7249416
Στο Veganistan για street food από όλον τον κόσμο

Το Veganistan είναι μια ιδέα που βασίζεται στις αρχές της συλλογικότητας, της προσφοράς και της αλληλεγγύης, η οποία αφορά κάθε πλάσμα, ενώ παράλληλα προάγει τον βιγκανισμό, όχι απλως ως μια διατροφή, έναν τρόπο ζωής ή lifestyle, αλλα ως μια έμπρακτη, πολιτική στάση ζωής, μακριά από προϊόντα εκμετάλλευσης και ανισοτήτων.
Δεν είναι μία ακόμα συλλογική χορτοφαγική κουζίνα στο κέντρο της Αθήνας. Πρέπει να δοκιμάσεις, μεταξύ άλλων, εξαιρετικό γύρο seitan αλλά και από μανιτάρια shawarma και τυλιχτό τόφου σε τορτίγια. Για γλυκάκι, το Vegan Banana – είναι σοκολατογλυκό ψυγείου με μπανάνες (προφανώς), μαύρη σοκολάτα, τριμμένο καρύδι, τριμμένο μπισκότο και σος φράουλας.
Κεραμεικού 101, 213 0995581
Στο Mότhεr Vegan για ροφήματα, μηλόπιτα και μπέργκερ

Σ’ αυτό το μέρος στο Κουκάκι θα σε περιμένουν ζεστή ατμόσφαιρα, υπέροχοι καφέδες, χειροποίητα, νόστιμα vegan πιάτα και γλυκά. Θα δοκιμάσεις μηλόπιτα crumble από βιολογικά μήλα, μπιφτέκι κόκκινης φακής με τόφου καπνιστό και «πειραγμένο» παστίτσιο που περιέχει φακές, κρεμμύδι, φρέσκια ντομάτα, πιπεριές Φλωρίνης και μπεσαμέλ από κρέμα αμυγδάλου και διατροφική μαγιά.
Δημητρακοπούλου 95, 216 8090622
Στο Dao για vegan βιετναμέζικο

Vegan βιετναμέζικο γίνεται; Ε-ν-ν-ο-ε-ί-τ-α-ι και είναι πεντανόστιμο. Στο Dao, πέρα από σούπα pho, το πιο παραδοσιακό πιάτο που, στην plant-based εκδοχή του, έχει ταλιατέλες ρυζιού, μανιτάρια, bok choy, φύτρες φασολιών, καρότο, κρεμμύδι, τραγανό τόφου και κόλιανδρο σε ζωμό λαχανικών, πρέπει να πάρεις τα pancakes με τόφου, μανιτάρια, καρότο, κρεμμύδι και γλυκιά soya sauce και τα τηγανητά dumplings με λαχανικά, μανιτάρια και γλυκό καλαμπόκι.
Κι αν θέλεις κάτι πιο δροσερό, το vegan salad bowl είναι για σένα. Ρυζομακάρονα, τόφου, vegan spring roll, καρότο τουρσί, αγγούρι, μυρωδικά, φιστίκια – είναι χορταστικό, είναι ελαφρύ, είναι 100% cruelty free, κι αυτή είναι μια πολύ κακή ρίμα.
Λεπενιώτου 14, 210 3248547
Στη Γη για χορταστικά bowls

Το εστιατόριο Γη είναι φωτεινό, γεμάτο χρώμα και ζωή, εξαιρετικά ευαισθητοποιημένο σε ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον και δημιουργημένο για να μας εισαγάγει στην plant based διατροφή με τον πιο συνειδητοποιημένο τρόπο. Οι πρώτες ύλες είναι διαλεγμένες με μεγάλη προσοχή και το μαγείρεμά τους γίνεται είτε σε χαμηλή θερμική επεξεργασία, είτε με μαρινάρισμα, είτε με κάποιον άλλο τρόπο, εξασφαλίζοντας ότι δεν θα χαθεί η μεγάλη θρεπτική αξία των υλικών.
Όλο το μενού είναι νόστιμο, ωστόσο δύο είναι τα bowls που πρέπει να δοκιμάσεις οπωσδήποτε: Το Harvest, με τα καραμελωμένα ρεβίθια, την ψητή γλυκοπατάτα, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μπρόκολο, τα σπαράγγια, το σπανάκι a la crème και τη σπιτική μαγιονέζα, και το Multi Culti με αναποφλοίωτο και άγριο ρύζι με raw ραΐτα, ψητά πλευρώτους, Jamaican Jerk κουνουπίδι, καρότα, καλαμπόκι και γλυκοπατάτα ή κολοκύθα.
Γρ. Λαμπράκη 69, Γλυφάδα, 210 9648512
Στο Veganaki για μουσακά, παστίτσιο και ομελέτα φούρνου

Αυτό δεν είναι ένα απλό μαγαζί με vegan φαγητά. Όλα στο μενού του είναι και gluten free, παρασκευάζονται από το μηδέν και δεν υπάρχει τίποτα τηγανητό, όντως.
Στο Veganaki τρώμε μουσακά που θα ζήλευε και η μάνα μας, με «κιμά» από κόκκινες φακές και μπεσαμέλ από κουνουπίδι και γάλα αμυγδάλου. Παίρνουμε και παστίτσιο με ζυμαρικά χωρίς γλουτένη και κιμά σόγιας.
Εξίσου καλή επιλογή, πιο ελαφριά, είναι η ομελέτα φούρνου με βάση ηλιόσπορους και σπόρους chia, φυτικό τυρί τύπου φέτα, μανιτάρια, πιπεριές, κρεμμύδι, φρέσκια ντομάτα και μυρωδικά.
Αθανασίου Διάκου 38, 210 9244322
Στο Bamboo Vegan για «λουκανικόπιτα» και σάντουιτς

Αυτό το vegan καφέ στα Εξάρχεια είναι ένας κρυμμένος θησαυρός στο κέντρο της πόλης. Από μεσογειακή πίτα και «λουκανικόπιτες» μέχρι soft cookies και σάντουιτς, έχει ό,τι plant-based λαχταρά η ψυχή σου. Η σαντουιτσάρα «New York» με τσιαμπάτα, ζαμπόν από αρακά, vegan τυρί και μαγιονέζα, αγγούρι και ντομάτα είναι αυτό που χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις δυναμικά την ημέρα σου, ενώ αυτή με scrambled τόφου με ντομάτα, ρόκα, μαγιονέζα, κέτσαπ και vegan παρμεζάνα σού ανοίγει την όρεξη και μόνο που την κοιτάς.
Ζωοδόχου Πηγής 8, 210 3300018