Ιταλικές αμαρτίες
Αυθεντική ιταλική κουζίνα, απλή και ασυναγώνιστη χάρη στις συνταγές και στα υλικά, που σου δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεσαι στην Τοσκάνη.
Πρόσφαταπαρακολούθησα ένα σεμινάριοπου αφορούσε έρευνα για το κρασί τόσοστην χώρα μας όσο και σε παγκόσμιοεπίπεδο. Βασικό συμπέρασμα ήταν ότι τοιταλικό κρασί και φαγητό αποτελούναχτύπητο δίδυμο παγκοσμίως, καθώςυπάρχουν περισσότερα από 80.000 ιταλικάεστιατόρια ανά τον κόσμο που επιβεβαιώνουνκαθημερινά την ιταλική κυριαρχία στηγεύση. Με τις σκέψεις αυτές πέρασα τοκατώφλι του χαριτωμένου ολοκαίνουργιουιταλικού εστιατορίου Peccatidi gola, πουσημαίνει οι «αμαρτίες της γεύσης», μεξεναγούς τις Ιταλίδες Talitaκαι Naomi. Οι δύο αδελφέςέχουν παράδοση στην ιταλική κουζίνα,αφού μεγάλωσαν μέσα στα εστιατόρια τωνγονιών τους, του Vincenzo καιτης Dia Sigillo,όπως το γνωστό Il Parmigiano.
«Απότότε που άρχισα να καταλαβαίνω τον εαυτόμου ήθελα να βρίσκομαι μέσα στην κουζίνακαι να παρακολουθώ τον πατέρα μου με τιαγάπη και μαεστρία έφτιαχνε τα ζυμαρικάτου» μου εξηγεί η μόλις 21 χρονών σεφNaomi. Και οφείλω να ομολογήσωοτι τα καταφέρνει εξίσου καλά με τοωραίο χυλωμένο ριζότο που συνδυάζεταιμε υπέροχα σπαράγγια, τραγανά όσο πρέπει,και δένει το σύνολο του πιάτου μεεξαιρετικό κατσικίσιο τυρί.
Στηναρχή παίρνεις μια καλή δόση Ιταλίαςόταν έρχονται εκείνα τα λιμπιστικάμπαστουνάκια φτιαγμένα από τη ζύμη τηςπίτσας, που ψήνονται στο φούρνο με ταξύλα και αρωματίζονται με δεντρολίβανοή ρίγανη και ραντίζονται με χοντρόαλάτι. Μόλις κάνεις την αρχή δεν σταματάς.Μασουλάς με ευχαρίστηση και συγχρόνωςχαζεύεις τον κατάλογο, όπου η περιγραφήτης γευστικής απόλαυσης προαναγγέλλεταιμε τις λέξεις: vera pizzaNapoletana ,fettuciniμε salsiccia -παραδοσιακόιταλικό λουκάνικο- και άγρια μανιτάρια,σπαγγέτι με λάδι, σκόρδο και πεπεροντσίνο.
Πράγματι,η πίτσα που έρχεται είναι αυθεντικήόπως την απολαμβάνειςκαι στην πατρίδα της. Λεπτότατη καιανάλαφρη η ζύμη με τα καλά υλικά -σάλτσαντομάτας, μοτσαρέλα και ευωδιαστά φρέσκαφύλλα βασιλικού- να μπλέκουν όμορφα μετην καπνιστή μυρωδιά του ξύλου από τοφούρνο. Η απλότητα υπογραμμίζει τηνκαθαρότητα των γεύσεων και τη σαφήνειατων υλικών. Σε ποιο σπαγγέτι θα ενδώσειςξεδιάντροπα και χωρίς ενοχές; Λαχτάρησατις παρπαδέλες με γαρίδες που είναιόμορφα αρωματισμένες με κρέμα μαύρηςτρούφας και μια σταλίτσα κρέμα γάλακτοςγια να δέσει η σάλτσα. Γεύση πληθωρική,με την τρούφα να σου γαργαλάει ερεθιστικάτα ρουθούνια. Στο μενού θα βρεις καισυνταγές με κρέας αλλά και ψάρι. Δενυπάρχει παράπονο. Ο χώρος είναι οικείος,καθημερινός και χαλαρός με χαριτωμένεςγκραβούρες και άφθονους γλόμπους στοταβάνι. Η ανοιχτή κουζίνα και ο ξυλόφουρνοςδίνουν το δικό τους ευχάριστο τόνο.