The Jackson experience

Θαλασσινό ταξίδι γεύσης στο Κολωνάκι από την ψαροφαγική εκδοχή του Jackson Hall.

ΑΠΟ ΤΗ ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ, 19.11.2009 | 03:49

Το Jackson Fish είναι από τα μαγαζιά που τα ερωτεύεσαι με την πρώτη ματιά.

Είναι η θαλασσινή εκδοχή του γνωστού Jackson Hall στην καρδιά του Κολωνακίου, και, όπως δηλώνει η ονομασία, το θέμα του είναι η ιχθυοφαγία.

Βράδυ Παρασκευής και ένα μελίσσι κόσμου έχει καταλάβει τον πεζόδρομο της οδού Μηλιώνη. Μόλις διαβείς την είσοδο, μια σκάλα σε βγάζει στον άπλετο χώρο του Jackson Fish. Ανοιχτόκαρδο μαγαζί, όπως και οι άνθρωποι που το υποστηρίζουν.

Η διακόσμηση σε ταξιδεύει στην νότια Γαλλία με λευκό τουβλάκι στους τοίχους, κομψά λευκά τραπεζοκαθίσματα και διακοσμητικά στοιχεία που φτιάχνουν ένα αρμονικό αισθητικό σύνολο. Η ανοιχτή κουζίνα με τους μάγειρες σε δράση σε βάζει στο παιχνίδι, όπως και οι ασημένιοι μπακαλιάροι -σαν γλυπτά- που κρέμονται στην μια πλευρά της.

Παίρνω θέση και η ματιά μου σαρώνει άπληστα τον χώρο. Θαλασσινά διακοσμητικά στοιχεία, αντίκες, μια μαγευτική γωνιά-μπακάλικο, με τα ράφια να ξεχειλίζουν από κονσέρβες, τουρσιά, τεράστιες γυάλες με ελιές και πλεχτά καφάσια με μπουκετάκια μυρωδικών. Από το ταβάνι κρέμεται ένα παλιό ξύλινο κανό και στον τοίχο τα κουπιά του. Ωραία ιδέα το σουπλά στο τραπέζι, που φιλοξενεί όλο το βασίλειο του βυθού. Εξίσου δελεαστικό με το «περιτύλιγμα» αποδεικνύεται και το μενού που εκτελεί στην κουζίνα ο σεφ Αποστόλης Κεραμίδας.

Από τα κρύα θαλασσινά, τα μαριναρισμένα φιλετάκια τσιπούρας είναι γευστικά και ανοίγουν την πόρτα της όρεξης. Το ίδιο πετυχημένο είναι και το βελούδινης υφής καρπάτσο σφυρίδας με λαδολέμονο και αβοκάντο. Στο μενού φιγουράρουν επτά λαχταριστές σαλάτες. Δροσερή και γευστική ήταν αυτή με τις γαρίδες και το άισμπεργκ, που ενισχύεται από φλοίδες παρμεζάνας, κρουτόν και σος αντζούγιας.

Μεγάλες παρέες έχουν κατακλύσει τα τραπέζια και απολαμβάνουν με κέφι τους ψαρομεζέδες. «Το μενού βασίζεται στη φρεσκάδα και την ποιότητα των πρώτων υλών. Τα ψάρια είναι φρέσκα και έρχονται από τη Νάξο, την Πάτμο και το Άγιο Όρος» λέει ο γενικός διευθυντής Χρήστος Καλαμαράς.

Οι προτάσεις με τα μύδια είναι όλες ελκυστικές και κάνουν την επιλογή δύσκολη. Τα μύδια με φέτα μοσχοβολούν φρέσκια ντομάτα και ενισχύονται διακριτικά με πιπέρι και σκορδάκι, που ανεβάζει τη γευστική ένταση. Βουτάς στη σάλτσα την μπουκιά του φρέσκου ψωμιού για να πάρεις όλη τη νοστιμιά του πιάτου, χωρίς ενοχές. Παρέκαμψα για άλλη φορά τα ζυμαρικά με θαλασσινά και δοκίμασα το ριζότο με σουπιές, που είναι μαγειρεμένο στο μελάνι τους. Al dente και πληθωρικό.

Στο ίδιο γευστικό μήκος κύματος ήταν και το κριθαρότο με καραβίδες, που του χαρίζουν άρωμα ο δυόσμος και ο βασιλικός. Η κάρτα ημέρας προτείνει μπαρμπούνια στο τηγάνι, φαγκρί σχάρας αλλά και καραβίδες ψητές ή βραστές. Τα καταγράφω, όπως και τον τηγανητό μπακαλιάρο με σκορδαλιά, για επόμενη επίσκεψη.

Στο Jackson Fish θα περάσεις όμορφα γιατί καταφέρνει αυτό που επιδιώκει, να συνδυάσει το φαγητό, με αφορμή τη θάλασσα, με μια φίνα ατμόσφαιρα.

 

 
 
 
 
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
σχόλια
Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού
Μνήμες ελιάς από το παρελθόν και το μέλλον

Μνήμες ελιάς: Από τους πρώτους τροφοσυλλέκτες μέχρι τον Ελ Γκρέκο και τον Ελύτη

Νίκος Γ. Μαστροπαύλος |
Scroll to top icon