Κλασικό Γκάζι

Ένα εστιατόριο που παραμένει σταθερά καλό, σε μια περιοχή που αλλάζει συνεχώς.

ΑΠΟ ΤΗ ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ, 15.6.2011 | 22:45

Πόσα χρόνια χρειάζεσαι για να μπορέσεις να θεωρήσεις ένα μαγαζί «κλασικό» σε μια περιοχή, για να διαπιστώσεις ότι έχει αντέξει σε συγκρίσεις, κακοτοπιές, σκαμπανεβάσματα και διαθέσεις, για να του δώσεις τα εύσημα εκείνα που μόνο η διαρκής τριβή με τον χρόνο κι η επιβεβαίωση της μόνιμης και όχι περιστασιακής παρουσίας του μπορούν να του εξασφαλίσουν; Η απάντηση δεν είναι εύκολη, αλλά είναι βέβαιο ότι πρέπει να αισθανθείς πως οι «μαρμίτες» στην κουζίνα του έχουν δώσει αρκετές κι επιτυχημένες μάχες με τη φωτιά πριν ανακηρυχθεί ο νικητής. Όταν το πεδίο του ανταγωνισμού, όμως, είναι μια περιοχή τόσο εύπλαστη, όπου η εικόνα αλλάζει μέρα με τη μέρα, τότε ένα εστιατόριο που διατηρεί τέσσερα χρόνια μετά το άνοιγμά του την ίδια φρέσκια και καλή διάθεση που είχε όταν ξεκίνησε -κι αυτό καταλαβαίνεις ότι το αισθάνονται όλοι οι μόνιμοι αλλά και καινούργιοι πελάτες του- μπορεί να αισθάνεται ότι βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση στον αγώνα με τον χρόνο.

 

Το Tirbouson βρίσκεται στη θέση του, σε μια νοσταλγική κι ήρεμη γειτονιά του Κεραμεικού, εδώ και τέσσερα χρόνια και κάθε φορά που επιστρέφεις διαπιστώνεις ότι δεν έχεις τίποτε να φοβηθείς από τη ρουτίνα της επανάληψης και τη φθορά της. Αντιθέτως, αισθάνεσαι τόσο χαλαρά, σαν να επιστρέφεις στο σπίτι σου.

 

Το περιβάλλον παραμένει οικείο, με τον εσωτερικό χώρο σε ποπ διακοσμητική διάθεση και την ήσυχη αυλή του σε μια ηρεμία που διακόπτεται μόνο από την επιβλητική επίδειξη δύναμης της αμαξοστοιχίας που περνά. Το σέρβις διατηρεί την απροσποίητη φιλική του διάθεση. Το φαγητό παραμένει τίμιο, ειλικρινές και νόστιμο, εκφράζοντας την τάση της μαμαδίστικης σπιτικής κουζίνας στην καλύτερη μορφή της με καλές πρώτες ύλες κι ανθρώπους που τις σέβονται στην κουζίνα τους. Και, βεβαίως, οι τιμές συνεχίζουν να επιβεβαιώνουν τις καλές προθέσεις των εμπνευστών του Tirbouson, που σέβονται την τσέπη σου σε δύσκολες εποχές.

 

Από τα πιάτα ημέρας δοκίμασα τις μελιτζάνες παπουτσάκια που συνοδεύονταν από γιαούρτι. Πιάτο καλομαγειρεμένο, με ωραία δεμένη σάλτσα ντομάτας και με το δροσερό γιαούρτι από δίπλα να κρατά τις γευστικές ισορροπίες. Μου άρεσε, επίσης, το γεμιστό μανιτάρι με ρόκα, σπανάκι, λιαστή ντομάτα και καπνιστό τυρί Μετσοβόνε που ψήνεται στο φούρνο, κρατά τη ζωντάνια του και χαρίζει πλούσια, ευχάριστη γεύση. Το γεμιστό κολοκύθι με ρύζι, γαριδούλες και πιπεριές σε σάλτσα σαφράν ζητούσε περισσότερα μυρωδικά, αν και η γεύση του ήταν σπιτική. Το μενού κρατά τα κλασικά μεζεδάκια του σταθερά, όπως το αρνί σουβλάκι με χαλούμι που ψήνεται στη σχάρα κι ακομπανιάρεται με ταμπουλέ και πιτούλες. Πολύ θα ήθελα να δοκιμάσω το μοσχαρίσιο συκώτι που σοτάρεται σε σάλτσα από θυμάρι και συνοδεύεται με πουρέ πατάτας ή καρότου αλλά… πρόλαβαν άλλοι και δεν υπήρχε για μένα ούτε μισή μερίδα. Ευκαιρία να επιστρέψω και να το δοκιμάσω σε επόμενη επίσκεψή μου. Μου αρέσει το Tirbouson, προσφέρει προσεγμένα πιάτα, είναι πάντα χαλαρό, ανθρώπινο και γεμάτο.

 
 
 
 
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
σχόλια
Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού
Scroll to top icon