Μatsuhisa in Αthens

Το Nobu, μετά από αρκετές αναβολές που παρέτειναν την αγωνία μας, άνοιξε αυλαία στη Βουλιαγμένη, φέρνοντας όλη την αίγλη και την απλότητα της κουζίνας που το έκανε ένα από τα πιο πετυχημένα εστιατόρια στον κόσμο.

ΑΠΟ ΤΗ ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ, 6.11.2008 | 00:00

«Ιράισάμα σε» φώναξε όλο το προσωπικό τηςσάλας με το που πέρασα το κατώφλι τουεστιατορίου. Καλωσορίσατε σημαίνει σταγιαπωνέζικα και είναι το χαρακτηριστικότελετουργικό του χαιρετισμού για κάθεπελάτη. Ναι, η πολυσυζητημένη άφιξη τουMatsuhisaστο χώρο του ClubHouseτου AstirPalaceτης Βουλιαγμένης είναι γεγονός. Τοάνοιγμα έγινε μάλλον αθόρυβα, μεδιακριτικότητα δυσανάλογη προς τη μακράαναμονή και τις προσδοκίες των φανατικώνοπαδών του σπουδαίου Ιάπωνα σεφ NobuyukiMatsuhisaή απλώς Nobu.

ΣτηνΕλλάδα μας συστήθηκε μέσα από τοεστιατόριο της Μυκόνου στο ξενοδοχείοBelvedere.Tώραήρθε και στο ωραιότερο σημείο τηςΑττικής. Τη λιτότητα που χαρακτηρίζεικαι την κουζίνα του Nobuακολούθησε και η αισθητική της διακόσμησηςτου χώρου. Στο τραπέζι μου με συνοδεύειη άλλη σπουδαία μεταγραφή που έγινε στοκαινούργιο εστιατόριο. Ο διευθυντήςτου, ο πολυβραβευμένος Μιχάλης Λαδάς,γνωστός μας για το σέρβις του από τοVardis.

Παίρνωθέση σε ένα τραπέζι μπροστά στην ανοιχτήκουζίνα. Οι λευκοντυμένοι σεφ από τοNobuτου Τόκιο, το NobuΑρμάνι, σε υποδέχονται ευγενικά, μεβαθιά υπόκλιση, όπως στην πατρίδα τους.Οι κινήσεις τους για την προετοιμασίατου φαγητού είναι αέρινες. Σαν ναβρίσκομαι σε θεατρική παράσταση.

Διαβάζονταςμε ενδιαφέρον το μενού, μου έρχονταιστο νου τα λόγια του ίδιου του επιτυχημένουσεφ για τη μαγειρική του: «Για μένα τομαγείρεμα έχει να κάνει με το να δίνωστους πελάτες μου μικρές εκπλήξεις πουθα τους οδηγήσουν στο να ανακαλύψουντις δικές τους λανθάνουσες γευστικέςπροτιμήσεις. Πάντα βάζω κάτι ξεχωριστόστο φαγητό μου πέρα από τα υλικά και τιςτεχνικές. Την καρδιά μου ή «kokoro»,όπως λέμε στην Ιαπωνία».

Τοπρώτο πιάτο που δοκιμάζω με βάζει αμέσωςστο μαγικό κόσμο του σπουδαίου σεφ.Λεπτοκομμένο χταπόδι σε λεμονάτη σοςμε σταγόνες τσίλι από Λατινική Αμερικήκαι νότες μαύρου κυπριακού πιπεριού.Γεύση ξεχωριστή και αντίστοιχη παρουσία.Ακολούθησαν whitefishsashimiwithdriedredmiso(δηλαδή λεπτές αέρινες φέτες από λαβράκιμε ελαιόλαδο, γιαπωνέζικο λεμόνι,αποξηραμένο κόκκινο misoκαι τσιπς σκόρδου) και ο υπέροχος σολομόςKarashiSumiso,που οι λεπτές φέτες του κολυμπούν ηδονικάσε μια σάλτσα από μουστάρδα με σος απόχέλι. Τα chopssticksέχουν πάρει φωτιά. Οι γεύσεις συναρπάζουν.Τα πιάτα που έρχονται αναδεικνύουν τηνπερίπλοκη απλότητα. Αυτό ακριβώς πουκάνει τον Nobuνα ξεχωρίζει είναι ο πρωτότυπος συνδυασμόςτων εξαιρετικών πρώτων υλών τηςπαραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας πουπαντρεύονται με δημιουργικές επιρροές,κυρίως από τη λατινοαμερικάνικη γευστικήκουλτούρα. Οι εκλεπτυσμένες τεχνικέςπου χρησιμοποιεί χαρίζουν πιάτα γεμάταέμπνευση.

Αυτόεπιβεβαιώνεται από το διάσημο πιάτοτου Blackcodyuzumiso,ένα είδος μπακαλιάρου από τα βαθιά νεράτης Αλάσκας, που ανακάλυψε ο Nobu,και τον μαρινάρει για 24 ώρες σε λευκόmisoπριν ψηθεί και μας αποκαλύψει τημεγαλειώδη χυμώδη νοστιμιά του. Αξέχασταθα μου μείνουν και τα Wagyubeeftobαnyakiskewers,που το θεϊκό κρέας τους συνοδεύεται απότρεις διαφορετικές σος. Για το τέλοςέρχεται σε μαύρο λακαρισμένο κουτίσοκολατένιο κέικ με παγωτό πράσινοτσάι.

 
 
 
 
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
σχόλια
Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού
Scroll to top icon