Mητροπολιτική οινοφιλία

Ένα υπέροχο αστικό εστιατόριο με δυνατή οινική λίστα και γκουρμέ ανησυχίες ήρθε με δύναμη και επευφημίες στο Κολωνάκι.

ΑΠΟ ΤΗ ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ, 1.10.2009 | 00:46

 

Το καινούργιο wine restaurant Scala Vinoteca φαίνεται όμως ότι έγινε αμέσως το αγαπημένο στέκι των οινόφιλων. Βράδυ καθημερινής, ανηφορίζοντας τη Σίνα, το ανακάλυψα στα σκαλοπάτια στην αρχή της Αναγνωστοπούλου. Η μικρή βεράντα του ομολογουμένως στυλάτου χώρου σφύζει από κόσμο όλων των ηλικιών. Ο χώρος καλοστημένος από τους αρχιτέκτονες Α. Κούρκουλα και Μ. Κοκκίνου (γνωστοί από τη δουλειά τους στο Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς) αποπνέει μητροπολιτικό αέρα και σε βάζει αμέσως σε πνεύμα Vinoteca. Οι ανοιχτόχρωμες σανίδες που ντύνουν το δάπεδο και τους τοίχους παραπέμπουν στα ξυλοκυβώτια του κρασιού. Τη μια πλευρά του τοίχου καταλαμβάνει η μαύρη κάβα, με τις φιάλες των κρασιών να αναπαύονται στις προθήκες. Δύο μπαρ συγκεντρώνουν οινόφιλους που απολαμβάνουν το κρασί τους, τσιμπολογώντας μεζέδες, και στο κέντρο της σάλας ένα μοναστηριακό τραπέζι φτιάχνει φιλική ατμόσφαιρα.

Η οινική λίστα προσφέρει καλές επιλογές με 90 ετικέτες από τον ελληνικό και ξένο αμπελώνα. «Πρόκειται σύντομα να ενισχυθεί και με νέες ετικέτες» λέει ο γαστρονόμος-σομελιέ Τάσος Μπάλλας, που μαζί με τον οινοχόο Afshim Molavi αναλαμβάνουν το παιχνίδι των συνδυασμών φαγητού και κρασιού. Άλλωστε, τα 60 κρασιά της λίστας προσφέρονται και σε ποτήρι. Το μενού έχει επιμεληθεί ο γνωστός σεφ Χριστόφορος Πέσκιας και παρουσιάζει μια ενδιαφέρουσα ευελιξία, αφού χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες: πιάτα μικρά και μεγάλα των 7, 10 και 12 ευρώ, ενώ προσφέρονται πιάτα αλλαντικών και τυριών με 8 και 12 ευρώ για χαλαρό τσιμπολόγημα.

Δοκιμάζεις καλοφτιαγμένους μεζέδες που σε ταξιδεύουν στα γευστικά μονοπάτια της Μεσογείου και για αρχή ξεκινήσαμε με τριλογία από πετυχημένη ταραμοσαλάτα, εξαιρετικό πουρέ μπακαλιάρου και φάβα, που δεν ήταν στο γευστικό ύψος των υπολοίπων. Στις προτάσεις που αξίζει να δοκιμάσεις είναι και η πατατοσαλάτα, που τονίζεται γευστικά από την τραγανή πανσέτα και δένει όμορφα με το μπρόκολο και το λάδι τρούφας. Ωραίο πιάτο και τα σπαράγγια με μαστέλο Χίου. Στα πιάτα είναι ευδιάκριτη η καλής ποιότητας πρώτη ύλη, που σιγοντάρει όμορφα την ιδέα του κρασιού. Τα μπιφτεκάκια φούρνου που συνοδεύονται με ντιπ γιαουρτιού και πατάτες είναι απολαυστικά και «παντρεύονται» με κόκκινο βελούδινο κρασί. Από τα τραπέζι μας παρήλασε και μια πληθωρική καρμπονάρα με λινγκουίνι και λουκάνικα Τρικάλων.

Το φαγητό είναι απλό, νόστιμο και έχει αναλάβει τον σωστό ρόλο του «γάμου» με το κρασί. Αυτήν ακριβώς την ιδέα υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο το Scala Vinoteca, προσελκύοντας φανατικούς αλλά και απλούς λάτρεις του κρασιού. Έτσι εξηγείται και η κοσμοσυρροή, καθώς και το γεγονός ότι πρέπει να προσπαθήσεις για να κλείσεις τραπέζι.

 
 
 
 
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
σχόλια
Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βασίλης Οικονομίδης |
Scroll to top icon