Mr Dim : Η ασιατική κουζίνα στα καλύτερά της
Ένα μικρό ασιατικό εστιατόριο που σερβίρει αξιόλογο φαγητό
Ένα μικρό εστιατόριο με μεγάλη κουζίνα ή ένα μεγάλο εστιατόριο σε μίνι συσκευασία; Αυτό αναρωτιέσαι μετά την επίσκεψη σου στο Mr Dim. Στην πράξη, όμως, το καινούργιο αυτό εστιατόριο της Νέα Σμύρνης έχει τη δική ταυτότητα και προσωπικότητα. Tο σημαντικότερο, ικανοποιεί τόσο στους πελάτες του, αφού τους προσφέρει καλό ασιατικό φαγητό με εξαιρετική τιμολόγηση και άψογο σέρβις, όσο και τους ιδιοκτήτες του, καθώς καλύπτει τις ποιοτικές και εμπορικές προσδοκίες τους. Ένας χώρος μόλις 50 τετραγωνικών στεγάζει το Mr Dim, μάλιστα τα μισά από αυτά τα καταλαμβάνει η ανοιχτή κουζίνα. Στον υπόλοιπο χωρούν γύρω στα 14 καθίσματα, μοιρασμένα στα τραπέζια και την μπάρα που περιβάλει την κουζίνα. Άλλα τόσα μπορεί να φιλοξενήσει ο εξωτερικός χώρος, στο πεζοδρόμιο, όταν ο καιρός το επιτρέπει. Έτσι ορίζεται ο λιλιπούτειος Mr Dim, που θα μπορούσε να κάνει μόνο delivery. Αλλά ο Γιώργος Φωτόπουλος και η γυναίκα του Νάταλι, που το έφτιαξαν, είχαν διαφορετικές αισθητικές προδιαγραφές και προσδοκίες.
Το εστιατόριο έχει προσεγμένη βιομηχανική αισθητική στους τόνους του μαύρου και του μπεζ. Κυρίαρχο στοιχείο είναι, στον έναν τοίχο, μια φιλοτεχνημένη στο χέρι, πανέμορφη και ολοζώντανη ζωγραφιά που απεικονίζει μια μοντέρνα γκέισα και σε προδιαθέτει ευθύς εξαρχής για το είδος του φαγητού που θα δοκιμάσεις. Όμως το ισχυρό πλεονέκτημα του Mr Dim βρίσκεται στην κουζίνα του, που δείχνει γνώση και αγάπη για το ασιατικό φαγητό, το οποίο τιμά χωρίς γεωγραφικά όρια και τυποποιημένες συνταγές. Η προσέγγιση αυτή οφείλεται στον Γιώργο και στη μεγάλη εμπειρία του από σημαντικά ασιατικά εστιατόρια όπου έχει δουλέψει και από τα οποία προέκυψε και η σχεδόν φανατική προτίμηση για τις ασιατικές γεύσεις. Τα πιάτα του Mr Dim έχουν στοιχεία από Κίνα, Ταϊλάνδη, Ιαπωνία, Ινδονησία και όχι μόνο, ενώ για την παρασκευή τους επιλέγονται φρέσκα υλικά και αποφεύγονται οι προκατασκευασμένες ή εύκολες λύσεις. «Στην εστίαση δίνεις καθημερινά εξετάσεις. Το φαγητό είναι και συναίσθημα» λέει ο Γιώργος.
Η παρέλαση των πιάτων στο τραπέζι σου είναι απολαυστική και πραγματικά δεν σου αφήνει περιθώρια κριτικής, αφού δεν βρίσκεις εύκολα ψεγάδια. Απολαυστικά αποδείχθηκαν τα dim sum, είτε ήταν στον ατμό είτε στο τηγάνι. Δοκιμάσαμε από τα χέρια του σεφ Γιάννη Κατσόπουλου τα αέρινα shumai με καβούρι, γαρίδα, μανιτάρι shitake, λαχανικά και αυγά χελιδονόψαρου(4 κομμάτια, €5,20) και τα άψογα τηγανισμένα vegetarian spring rolls με κινέζικο λάχανο, κρεμμύδι, καρότo, μανιτάρια shitake και φιστίκι (4 κομμάτια, €5) – ίσως από τα καλύτερα που μπορείς να βρεις στην Ελλάδα. Η σαλάτα με μάνγκο, αγγούρι και σος από γλυκοπικάντικη mayo (€4,30) ήταν καλά ισορροπημένη. Πολύ τρυφερά και αρωματικά ήρθαν τα μαριναρισμένα καλαμάκια satay από χοιρινό ή κοτόπουλο με σος από φιστικοβούτυρο και γάλα καρύδας (€4,60 τα τρία). Το Asian Curry Beef με κίτρινο κάρι, σιγομαγειρεμένο σε γάλα καρύδας, λέμονγκρας, ξερό κρεμμύδι και συνοδευόμενο από σπυρωτό ρύζι γιασεμιού με ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι και μαυρόσουσαμο (€7,30) αποκάλυψε πολύ καλή πρώτη ύλη και συνταγή που ξέρει από νοστιμιά. Τα Μendake Noodles σιταριού, μαγειρεμένα με χοιρινό, λάχανο, κόκκινη πιπεριά, καρότο, μανιτάρι shitake, κουρκουμά και Mr. Dim sauce (€6,30), τρώγονται βουλιμικά. Τα bao bun ψωμάκια του ατμού, αφράτα και νόστιμα φτιαγμένα με συνταγή του Mr Dim, είναι ικανά να κλέψουν την παράσταση με ό,τι και να τα γεμίσεις. Εξαιρετικά αυτά με κοτόπουλο, BBQ sauce, πίκλες, κόκκινο και λευκό λάχανο. Ιδιαίτερη προσωπικότητα και εθιστική διάθεση αποκαλύπτει το Βao Βurger με χειροποίητο μπιφτέκι από 100% μοσχαρίσιο κιμά, wasabi, teriyaki sauce, πίκλες, ντομάτα, κινέζικο λάχανο και spicy mayo (€5,20). Το Mr Dim μπορεί να επαναπροσδιορίσει τη σχέση σου με την ασιατική κουζίνα, τόσο στη γεύση όσο και στο αντίτιμο που ζητά.