Να το πιεις στο ποτήρι
Πολλοί διαφορετικοί οίνοι σε χαμηλές τιμές και ποιοτικά συνοδευτικά κρύα πιάτα. Μια πολύ καλή ιδέα που συνδυάζει τη χαρά του μπαρ με την απόλαυση του καλού κρασιού, σε στυλ ιταλικό. Κάπελα, φέρε μας Πινό Γκρίτζιο!
«Αυτός δενείναι ο Αντόνιο, που έχει το IlPostino, στον πεζόδρομο τηςΓριβαίων; Τι έχει σκαρώσει αυτή τη φορά!»Στο βαρετά κλειστό κύκλωμα της αθηναϊκήςεστίασης, οι πραγματικοί πρωταγωνιστέςείναι λίγοι και αναγνωρίσιμοι. Οιμιμητές, σαφώς περισσότεροι και συνήθωςεριστικά κυκλοθυμικοί, αφού το fanclub τους περιορίζεται στημαμά τους.
Το ολοκαίνουργιοCrudo, που σημαίνει «ωμό»στα Ιταλικά, είναι μια μοντέρνα vineria(βινερία), λέξη που με τη σειρά τηςαναφέρεται σ' ένα παραδοσιακό μέροςγια κρασί. Όμως μην πάει ο νους σου σεσκορδοπλεξούδες να κρέμονται απ' τοταβάνι. Το μόνο πράγμα που αιωρείται,προς το παρόν, πάνω απ' το κεφάλι σου,είναι μια σειρά από designδιακοσμητικοί δίσκοι, σε χρωματιστόπλεξιγκλάς, που παίρνουν το σχήμα μιαςφιάλης κρασιού. Όσο για τον υπόλοιποκαι ανθρώπινα chic χώρο,έχουμε και λέμε: 2-3 ψηλά τραπέζια μεσκαμπό, στο πεζοδρόμιο μια ψηλοτάβανηαίθουσα με λίγα τραπέζια, με τις τζαμαρίεςανοιχτές στο δρόμο, ένα μπαρ δεξιά καιένα μεγάλο τραπέζι στο βάθος, μπροστάαπό μια φωτεινή οθόνη. Η μουσική πολύατμοσφαιρική και σύγχρονη. Υπάρχει καιdj. Tο κοινόυπό διαμόρφωση: πολλοί μεγαλο-εικοσάρηδες,με ενημερωμένη εμφάνιση, αλλά χωρίςναρκισσιστικό τουπέ. Οι μεγαλύτεροιέχουν αρχίσει να εμφανίζονται καιεκείνοι, αλλά με αργούς ρυθμούς.
Η γευστικήφόρμουλα είναι εύκολη. Λίγα ατομικάκρύα πιάτα προς €5 έκαστο. Μικρό αλλάόχι μικροσκοπικό το μέγεθός τους.Τραγανές μπρουσκέτε με φρέσκια ντομάτα,σκόρδο και βασιλικό ή με γλυκές πιπεριέςμε αντζούγιες. Δύο ζεστά σάντουιτς.Μαριναρισμένος σολομός με πορτοκάλι.Διάφορα ιταλικά αλλαντικά, άκρως ποιοτικάκαι τέλεια τεμαχισμένα: από παντσέτααροτολάτα (μοιάζει με το μπέικον, αλλάτρώγεται ωμό), μέχρι βελούδινο προσούτοΣαν Ντανιέλε ή στιβαρά σαλάμια. Καιτυριά, πάντα ιταλικά, κομμένα με μαεστρίακαι αυτά, ώστε να φαίνονται όμορφα στοπιάτο και να γίνονται αέρινη μπουκιάστο στόμα. Όλα ήταν νόστιμα και φρεσκότατα.Εννοείται ότι θα πιεις ένα ποτήρι κρασί(€3-€6) ή θα μοιραστείς κάποιο εκλεκτόμπουκάλι (€14-€80). Πειραματίσου! Βέβαια,μπορείς απλώς να απολαύσεις ένα αφρώδεςκοκτέιλ με προσέκο, όπως το κλασικόBellini με χυμό ροδάκινο (€8)ή ένα ποτό σκέτο, και να αγνοήσεις τοτσιμπολόγημα. Το Crudo δενέχει αξιώσεις μαγειρευτής (πόσο μάλλονμεγάλης) κουζίνας, αλλά αυτά που προσφέρει,φροντίζει να είναι σωστά έως έξοχα, καισε προσιτές τιμές. Με €20 παραχορταίνειςκιόλας. Και σαφώς διαθέτουν πνεύμαγαστρονομικής προσφοράς: π.χ. τα κρυφάσυρόμενα ράφια, για να χωρέσουν όλοι οιμεζέδες στο τραπέζι. Μια που σ' εσένααρέσει ο Βάγκνερ, εγώ να πάρω το κριτσίνι;