Το νέο κρέας

Με όνομα που αποκαλύπτει εξαρχής τις διαθέσεις και τη φιλοσοφία του -απεριόριστη όρεξη για το κρέας- το Bar.B.Q είναι ο νέος χώρος του σεφ Άρη Τσανακλίδη, που αυτήν τη φορά επέλεξε την πιάτσα της Νέας Σμύρνης.

ΑΠΟ ΤΗ ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ, 18.9.2008 | 00:00

Χώρος καθημερινός καιοικείος, αλλά προσεγμένος και ενδιαφέρων.Φαγητό που αναδεικνύει τις καλές πρώτεςύλες και τις ικανότητες του σεφ στηντεχνική. Απλό αλλά όχι απλοϊκό. Τιμέςπου δεν σε τρομάζουν και σου φτιάχνουντη διάθεση από την πρώτη ανάγνωση τουμενού. Αυτή είναι μια καλή «συνταγήεστιατορίου» σε μια εποχή που οκαταναλωτής θέλει το κάθε ευρώ πουβγαίνει από την τσέπη του να πιάνειτόπο. Ο Άρης Τσανακλίδης, ένας από τουςκαλύτερους μάστορες της ελληνικήςκουζίνας, την εφάρμοσε με γνώση καιικανότητα στο BarBQ, πουέκανε το ντεμπούτο του εν μέσω θέρουςστη Νέα Σμύρνη.

Έσπευσα λοιπόν να πάρωγεύση. Το όνομα δηλώνει χωρίς περιστροφέςτις προθέσεις της κουζίνας. Ένας μοντέρνοςναός του κρέατος. Η διακόσμηση του άνετουχώρου τραβά από την πρώτη στιγμή τηματιά σου. Παίρνω θέση στην ντιζαϊνάτηκαρέκλα από αλουμίνιο και σκανάρω τοπεριβάλλον που είναι ντυμένο με γκριτούβλο, προσδίδοντας βιομηχανικό ύφος.Τα σουρεαλιστικά φωτιστικά με τα ολόλευκαζωάκια του δάσους να αιωρούνται αθώαπάνω από το κεφάλι σου κάνουν τηναντίθεση. Ανοιχτή κουζίνα που κλείνειόμως με τζάμι και σου επιτρέπει ναπαρακολουθείς τις φιγούρες τωνλευκοντυμένων μαγείρων να κινούνταιμέσα σε μια ομίχλη τσίκνας. Το ντεκόρτονίζεται όμορφα από μια σειρά εκπληκτικώνφωτογραφιών του Πολ Ζαντέκ, του αγαπημένουκαλλιτέχνη του Άρη.

Το μενού με μια πρώτηανάγνωση είναι λαχταριστό, όπωςλαχταριστές είναι και οι τιμές τωνπιάτων. Εδώ οι πατατολάγνοι θα βρεθούνστο στοιχείο τους. Θα βρουν από πατάτεςμε τη φλούδα που συνοδεύονται με δροσερήσος γιαουρτιού έως σπιτική τάρτα πατάταςμε φρέσκο βούτυρο ή πατάτες τηγανητέςμε λιωμένο τυρί και μπέικον. Στο τραπέζιφτάνουν φέτες ψητές ζυμωτού ψωμιούραντισμένες με ελαιόλαδο και δίπλα, σεένα μπολ, μια νόστιμη κρύα σαλάτα φακής.Ακολουθεί ωραία καπνισμένη μελιτζάναμε φέτα, ντομάτα και στην κορυφή μιακόκκινη καυτερή πιπεριά «τσούσκα».Εξαιρετική ήταν η σπιτική porcettaμε αρωματικό λάδι, αγριόχορτα και άφθονηπαρμεζάνα, φτιαγμένη από τα χεράκια τουσεφ με μεράκι.

Πριν περάσω στο ψητό,θα σταθώ στη γλύκα της μαριναρισμένηςντομάτας μέσα σε ελαιόλαδο και βαλσάμικοπου σερβίρεται με γαλοτύρι και ψημένοκουλούρι σιμίτικο.

Βυθίζω το πιρούνι μουστη μελωμένη πανσέτα με την τραγανήπετσούλα. Ωραία ψημένη, σιγά σιγά για12 ώρες, καταλήγει βελούδινη, τρυφερήκαι δένει αρμονικά με τη σος από passionfruit. Καλοφτιαγμένος καιευωδιαστός ήταν και ο συνοδευτικόςπουρές σελινόριζας, γαρνιρισμένος μετσιπς πράσου. Νοστιμότατο αποδείχθηκεκαι το σιγομαγειρεμένο στη γάστραμοσχαράκι γάλακτος που σερβίρεται μαζίμε πουρέ πατάτας και σος μανιταριών.

Οι μερίδες είναιεξαιρετικά χορταστικές και σίγουρα μιαεπίσκεψη δεν αρκεί για να πάρεις γεύσηκαι από τα χοιρινά μπριζολάκια στακάρβουνα, τα φρέσκα παϊδάκια ή τηνκαλοσιτεμένη μοσχαρίσια μπριζόλαLimousan. Στα γλυκά ψηφίζωτην τάρτα λεμονιού με σορμπέ βατόμουρου,τα σου με γέμιση από μους γιαουρτιούκαι γλυκό του κουταλιού βύσσινο (ωραίαιδέα) και την ανάλαφρη μους λευκήςσοκολάτας με φράουλες.

 
 
 
 
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
σχόλια
Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού
Scroll to top icon