Ο κήπος του φθινοπώρου

Εικαστική αρμονία μεσογειακών διαθέσεων στο πιάτο και ένας υπέροχος κήπος παρατείνουν τις υπέροχες βραδιές μας κάτω από τον νυχτερινό ουρανό της Αθήνας

ΑΠΟ ΤΗ ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ, 9.9.2009 | 17:58

Αυτό που απολαμβάνω κάθε φορά που επισκέπτομαι το Cibus είναι η ανεπιτήδευτα ευχάριστη ατμόσφαιρά του. Αν προσθέσετε τη μοναδική θέση του εστιατορίου στην καρδιά του μαγευτικού καταπράσινου κήπου του Ζαππείου, τη διακριτική, χαμηλόφωνη ευγένεια που υποστηρίζει την αρμονική ατμόσφαιρα και το εξαιρετικό φαγητό, τότε γίνεται αμέσως αντιληπτό γιατί σφύζει πάντα από κόσμο. Τα καλά νέα του Cibus είναι ότι την ενορχήστρωση της κουζίνας ανέλαβε ένας εξαίρετος σεφ, ο Δημήτρης Δημητριάδης, που παρουσιάζει ένα ελκυστικό μενού. Εξαιρετικά δείγματα «μαγειρικής γραφής» του σεφ έχουμε γευθεί από τα εστιατόρια Nabucco στην Εκάλη, το βραβευμένο με χρυσό σκούφο Byblos στο Porto Sani της Χαλκιδικής, και τη Γαλάζια Hytra.

Στα πιάτα του Δημητριάδη υπάρχει όχι μόνο ο πετυχημένος γευστικός συνδυασμός των υλικών, αλλά και η εικαστική αρμονία. Τα φθινοπωρινά βράδια απολαμβάνεις την ευπρόσδεκτη αίσθηση δροσιάς του μαγευτικού κήπου που ενισχύεται από τη ραφινάτη κομψότητα που αποπνέει το περιβάλλον. Αυτό που σίγουρα σε κερδίζει και σε κάνει να αισθάνεσαι μοναδικός είναι η διακριτική φροντίδα του σέρβις. Σε περιποιούνται πραγματικά και μέσα από την καρδιά τους. Στα πιάτα που δοκίμασα είναι προφανές ότι δίνεται έμφαση στις καλές πρώτες ύλες, ενώ διαφαίνεται η τέχνη του σεφ.

Αρχή με καρπάτσιο χταπόδι, που ήρθε κομμένο σε λεπτές αέρινες φέτες, ενισχυμένο με φύκι με άρωμα σησαμέλαιου, ντομάτα κονφί, ελιά, γλυκόξινο κολοκυθάκι και ελληνικό μαρούλι. Νόστιμο και με τη δέουσα φρεσκάδα, είναι ό,τι πρέπει για να σου ανοίξει την πόρτα της όρεξης. Δεν μπορείς παρά να εντυπωσιαστείς από την παρουσίαση της κλασικής σπανακόπιτας. Το πιάτο είναι θελκτικό. Σερβίρεται σε ποτήρι με πουρέ σπανάκι, που τον αρωματικό τόνο δίνει το φρέσκο κρεμμυδάκι και ο άνηθος, τη γευστική ισορροπία συμπληρώνει ο αφρός φέτας και το σύνολο σκεπάζουν τα ψημένα φύλλα.

Κατόπιν, πέρασα σε ένα ριζότο βασιλικού με ελιά, λεμόνι και φρέσκο καλαμάρι. Το χειροποίητο πέστο βασιλικού αγκαλιάζει με την ευωδιά και τη γεύση του το όμορφα χυλωμένο al dente ριζότο, που στην κορυφή του έχει πάρει θέση το καλαμάρι, το οποίο έχει ψηθεί ιδανικά στη σχάρα, δένει με την ελιά και σιγοντάρετε από το λεμόνι.

Όσο για το κοκοράκι σχάρας με κριθαράκι και βελουτέ από πράσινα σπαράγγια που πήρα για κυρίως, μπορώ να πω ότι με ευχαρίστησε. Το κοκοράκι είναι ζουμερό και το κριθαράκι ακολουθεί στο μαγείρεμα την τεχνική του ριζότο και κρύβει βαθιά νοστιμιά. Βελούδινη η υφή της παχύρευστης σάλτσας σπαραγγιών, που ενισχύει τη γευστική ευγένεια του πιάτου.

Το μενού του Cibus επικεντρώνεται επιτυχημένα στη μεσογειακή κουζίνα και κλείνει εύστοχα το μάτι σε αγαπημένα ιταλικά πιάτα, όπως είναι τα χειροποίητα ζυμαρικά και τα «κολασμένα» ζεστά ψωμάκια. Με λίγα λόγια, στο Cibus δείπνησα για μια ακόμη φορά εξαιρετικά.

 

 
 
 
 
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
σχόλια
Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού
Scroll to top icon