Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της Facebook Twitter
Ο Γκας φτιάχνει τα αγαπημένα κεφτεδάκια της οικογένειας Κωνσταντέλλη.
0


ΟΛΑ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΣΤΟ TIK TOK στα τέλη του 2020, όταν ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης (Gus Constantellis) φόρεσε μια ξανθιά περούκα και επιστράτευσε μια βαριά προφορά για να δείξει πώς μια Ελληνίδα μαμά φτιάχνει τζατζίκι. Σύντομα όμως, αποφάσισε να βάλει μπροστά από την κάμερα την πραγματική του Ελληνίδα μαμά, την Τζούλια.

Σε ένα βίντεο του 2021, η Τζούλια κάθεται κουρασμένη στην κουζίνα της καπνίζοντας ένα τσιγάρο μέχρι το φίλτρο. Ο Γκας τη ρωτάει στα ελληνικά τι φαγητά έφτιαξε για τα Χριστούγεννα και μετά μεταφράζει την απάντησή της: «Έφτιαξα μια τυρόπιτα, ένα αρνάκι ψητό, μια γεμιστή γαλοπούλα, καρμπονάρα, σαλάτες, τζατζίκι, τυροκαυτερή, φρέσκο ψωμί, γλυκά. Τι δεν έφτιαξα!» Ωστόσο, ακόμα και όταν δείχνει εξαντλημένη, γυρίζει προς την κάμερα και λέει ανασηκώνοντας τους ώμους μ’ ένα μειδίαμα: «Έτσι είναι, παιδί μου. Πεινασμένο θα σ’ άφηνα;»

«Τα τελευταία δύο χρόνια είχε μπει με ενθουσιασμό στο πνεύμα των social media και οι άνθρωποι άρχισαν να την αναγνωρίζουν και να ζητούν να βγάλουν μια φωτογραφία μαζί της». Μετά από 39 χρόνια ζωής στις Ηνωμένες Πολιτείες, και χωρίς να έχει μάθει ποτέ πραγματικά να μιλάει αγγλικά, η Τζούλια είχε βρει τον τρόπο να επικοινωνεί και να συνδέεται με τους δικούς της όρους.

Το βίντεο συγκέντρωσε εκατοντάδες σχόλια από τους 240.000 ακολούθους του Γκας, πολλοί από τους οποίους, ως παιδιά ή εγγόνια μεταναστών, ταυτίστηκαν με το βίντεο και βρήκαν μια παρήγορη –και κωμική– οικειότητα στον τρόπο της Τζούλιας: τραχιά αλλά στοργική, στεγνή αλλά υποστηρικτική. Μεγαλώνοντας σε συνθήκες φτώχειας σε ένα αγροτικό χωριό της δυτικής Ελλάδας ως η μικρότερη από επτά παιδιά, η Τζούλια είχε μάθει να μαγειρεύει για κόσμο από μικρή ηλικία και συνέχισε να μαγειρεύει με αυτόν τον τρόπο στην υπόλοιπη ζωή της, μεγαλώνοντας στο Μπρούκλιν τρία αγόρια μαζί με τον του συζύγό της, Τζον.  

@constantlygus Starbucks should pay me for this #starbucks #starbucksdrinks #greektiktok #greektiktoker #greekmom #funnymom #immigrantmom #greek ♬ original sound - Gus Constantellis

Ο 32χρονος σήμερα Γκας, βρήκε κωμική έμπνευση μεγαλώνοντας ως Αμερικανός πρώτης γενιάς, δημιουργώντας έναν χαρακτήρα Ελληνίδας μαμάς για βίντεο που είχαν τίτλους όπως «If Greek Mom Was A Disney Princess» (Αν η Ελληνίδα μαμά ήταν πριγκίπισσα του Disney) και «Greek Moms When They Visit» (Όταν η Ελληνίδα μαμά έρχεται επίσκεψη).

Τα βίντεο γρήγορα απέκτησαν απήχηση στο TikTok κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, αλλά η συμπερίληψη της αληθινής «μούσας» στο περιεχόμενό τους ήταν αυτή που άλλαξε το παιχνίδι.

«Στην αρχή, εκείνη νόμιζε ότι ο Γκας της έκανε πλάκα», λέει ο πατέρας του, ο οποίος ερωτεύτηκε την Τζούλια όταν ήταν κι οι δύο έφηβοι και δούλευαν σε μια βιοτεχνία ρούχων στην Αθήνα τη δεκαετία του 1970.

«Τα τελευταία δύο χρόνια μάλιστα είχε μπει με ενθουσιασμό στο πνεύμα των social media και οι άνθρωποι άρχισαν να την αναγνωρίζουν και να ζητούν να βγάλουν μια φωτογραφία μαζί της». Μετά από 39 χρόνια ζωής στις Ηνωμένες Πολιτείες, και χωρίς να έχει μάθει ποτέ πραγματικά να μιλάει αγγλικά, η Τζούλια είχε βρει τον τρόπο να επικοινωνεί και να συνδέεται με τους δικούς της όρους.

Τα βίντεο συχνά επικεντρώνονταν στις εξαιρετικές μαγειρικές ικανότητες της Τζούλιας, καθώς ετοίμαζε κλασικά ελληνικά πιάτα και φαγητά όπως κουλούρια και σπανακόρυζο αλλά ήταν ο φυσικός κωμικός συγχρονισμός και η ωμή της εκφορά, σε συνδυασμό με τη μετάφραση του Γκας και τα μεταδοτικά χαχανητά εκτός κάμερας, που προσέλκυαν το κοινό. Ο Γκας της πρότεινε να δουλέψουν μαζί πάνω σε ένα βιβλίο μαγειρικής κι εκείνη ενθουσιάστηκε με την ιδέα, συγκινημένη που οι συνταγές με τις οποίες τάιζε την οικογένειά της και προέρχονταν από τα παιδικά της χρόνια στο Καπελέτο της Ηλείας, είχαν αρκετή αξία για να καταγραφούν και να μοιραστούν με ένα ευρύτερο κοινό.

ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της Facebook Twitter
O Γκας και η μητέρα του, Τζούλια.

Ο Γκας είχε αρχίσει να μαθαίνει μερικές από τις συνταγές της μητέρας του αμέσως μετά τη μετακόμισή του στο Λος Άντζελες το 2014, όπου είχε πάει για να εργαστεί ως σεναριογράφος στην τηλεόραση. «Δεν υπήρχε μεγάλη ελληνική κοινότητα εκεί πέρα», λέει ο ίδιος, «και μου έλειπε πραγματικά η μαγειρική της. Έτσι της τηλεφωνούσα για τις συνταγές της».

Αφού επέστρεψε στη Νέα Υόρκη το 2018 για να ακολουθήσει καριέρα πλήρους απασχόλησης στο stand-up, ο Γκας είχε περισσότερες ευκαιρίες να μάθει τη σοφία της κουζίνας της μητέρας του από κοντά, κάτι που ήταν σαφώς σημαντικό για εκείνη, καθώς συχνά υποστήριζε στα βίντεο του γιου της ότι αυτός και τα αδέλφια του έπρεπε οπωσδήποτε να μάθουν τις συνταγές της πριν πεθάνει. Όπως σχολίασε κάποιος σε ένα από τα βίντεο, «Δεν είναι συνταγή Ελληνίδας μαμάς αν δεν σου θυμίζει την ανθρώπινη θνητότητα».

ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της Facebook Twitter
Η Τζούλια είχε μάθει να μαγειρεύει για κόσμο από μικρή ηλικία και συνέχισε να μαγειρεύει με αυτόν τον τρόπο στην υπόλοιπη ζωή της, μεγαλώνοντας στο Μπρούκλιν τρία αγόρια μαζί με τον του συζύγό της, Τζον.

Αυτή η υπενθύμιση επαληθεύθηκε δυστυχώς νωρίτερα από το αναμενόμενο, όταν η Τζούλια υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο λόγω ανευρύσματος στον εγκέφαλο και έπεσε σε κώμα κατά τη διάρκεια οικογενειακών διακοπών στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 2023 – ο Γκας είχε βρεθεί με τους γονείς του στην Κρήτη λίγες ημέρες νωρίτερα και ήταν προγραμματισμένο να τους συναντήσει στην Αθήνα για την πτήση επιστροφής στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τέσσερις ημέρες αργότερα, σε ηλικία 65 ετών, η Τζούλια έφυγε από τη ζωή.

Και τέσσερις μέρες μετά από τον θάνατό της, σε ένα βίντεο που συγκέντρωσε πάνω από ένα εκατομμύριο προβολές, ο Γκας στεκόταν στην κουζίνα του και έφτιαχνε κεφτεδάκια, τα αγαπημένα κεφτεδάκια της οικογένειας Κωνσταντέλλη. Στην εισαγωγή του στο βίντεο, κοιτάζει την κάμερα και λέει: «Λοιπόν, η μαμά μου πέθανε πριν από τέσσερις ημέρες, αλλά, χθες, το σούπερ μάρκετ ξέμεινε από κατεψυγμένα κεφτεδάκια και συνειδητοποίησα ότι η μαμά μου με έμαθε πώς να τα φτιάχνω από την αρχή στο σπίτι». Κατά τη διάρκεια του βίντεο, μιλάει για το βιβλίο μαγειρικής που ήθελε να γράψει με τη μαμά του και αστειεύεται για το πώς θα κριτικάρει τις απόπειρές του για κεφτεδάκια από τον άλλον κόσμο.

@constantlygus Thank you, mom. #greekmom #greekfood #greekrecipe #greektiktok #immigrantparents ♬ original sound - Gus Constantellis

Λίγους μήνες αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2023, ο Γκας επανήλθε δυναμικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αυτή τη φορά για να δημιουργήσει ένα κανάλι στο Instagram με τίτλο «Greek Mom Cookbook», επιχειρώντας να αποκωδικοποιήσει τις σκόρπιες σημειώσεις της μητέρας του για συνταγές για τσουρέκι ή σουτζουκάκια. «Είχα 7.000 ακόλουθους μέσα σε δύο ώρες», λέει, με το κανάλι να αριθμεί τελικά περισσότερους από 10.000 συνδρομητές. «Ήθελα να κάνω αυτό το βιβλίο όσο εκείνη ήταν ακόμα ζωντανή, σκέφτηκα να έχουμε ένα κανάλι στο YouTube όπου θα μαγειρεύαμε τις συνταγές και θα κάναμε μια περιοδεία για το βιβλίο μαζί. Αφού πέθανε, έπρεπε οπωσδήποτε να διατηρήσω τις συνταγές για την ανιψιά και τον ανιψιό μου».

«Έφτιαξα έναν βωμό για τη μητέρα μου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όταν πέθανε, αυτός ο βωμός έγινε ναός» λέει ο Γκας για τις 75 συνταγές του βιβλίου, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα. «Αισθάνομαι καλά που το έκανα αυτό, αλλά δεν πρόκειται φυσικά να αντικαταστήσει τη μητέρα μου».

Με στοιχεία από The Washington Post

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ