Sense Athens Was: εξαιρετική κουζίνα και ονειρεμένη θέα
Ένα καλά κρυμμένο μυστικό σημείο στο κέντρο της Αθήνας
Σαν κρυμμένο μυστικό είναι η κομψή βεράντα του εστιατορίου Sense Fine Dining Restaurant στον τελευταίο όροφο του ξενοδοχείου AthensWas στη γειτονιά του Μουσείου της Ακρόπολης. Το ότι, όμως, την κουζίνα έχει αναλάβει ο ταλαντούχος σεφ Θοδωρής Παπανικολάου δεν είναι μυστικό. Τη μαγειρική του την είχα απολαύσει στο εστιατόριο «Σελήνη» στη Σαντορίνη, όπου δούλεψε με ζήλο για τρία χρόνια. Ο Θοδωρής είναι χαμηλών τόνων και απόλυτα συγκεντρωμένος στο έργο του στην κουζίνα. Χαρίζει στα πιάτα του, που μιλάνε ελληνικά, φινέτσα και βαθιά νοστιμιά.
Στο τραπέζι προσγειώνεται το πιάτο-λαχανόκηπος από παντζάρι κόκκινο και κίτρινο σε μορφή ραβιόλι, γλυκοπατάτα, πουρέ καρότου, κολοκυθάκι σε μινιόν ρολάκι, πατάτα και σελινόρριζα, ενώ τη σύνθεση συμπληρώνουν τριμμένο παξιμάδι χαρουπιού που δίνει την αίσθηση της γης, φλέικς μαύρης τρούφας, ξίδι φράουλας και λάδι μαϊντανού (€19). Γεύσεις καθαρές, αληθινές, δουλεμένες με μαεστρία. Ακολουθεί μια αποδομημένη σπανακοτυρόπιτα με τορτελίνι από σπανάκι γεμιστό με μυζήθρα που συνοδεύεται από αφρό γιαουρτιού και μαύρη δαντέλα από μελάνι σουπιάς. Πιάτο που σε κάθε μπουκιά αποκαλύπτει πλούσια και οικεία γεύση παραδοσιακής πίτας. Ο σεφ αφήνει για λίγο την ανοιχτή κουζίνα του και επισκέπτεται τα τραπέζια, εξηγώντας το πιάτο που σερβίρει. Είναι όμορφη αυτή η επικοινωνία του καλλιτέχνη-σεφ με το κοινό του. Πολλές και αρμονικές υφές στο πιάτο με το λαβράκι πάνω σε κρούστα ψωμιού, ταραμοσαλάτα και αυγοτάραχο με ελληνικό καφέ δίπλα σε κρέμα φασολάδας, περιχυμένο με λάδι, σέλερι και πίκλα καρότου (€32). Ένα φινετσάτο πιάτο που στην επίγευσή του αφήνει λεμονάτες νότες. Καθώς κάνεις μια ανάπαυλα για να περάσεις στο επόμενο πιάτο, αξίζει να δοκιμάσεις τις οινικές επιλογές που θα προτείνει ιδανικά ο σομελιέ Άγγελος Αντωνίου με μεταγραφή από τη δύο αστεριών Σπονδή. Οι ελληνικές παραδοσιακές συνταγές, με τις οποίες μεγάλωσε ο Θοδωρής, αποτελούν πηγή έμπνευσης και στα χέρια του εξελίσσονται δημιουργικά. Το ανακαλύπτεις στον κόκορα παστιτσάδα, όπου το κοκοράκι είναι μαγειρεμένο με το «σπετσιερικό», το παραδοσιακό κερκυραϊκό μείγμα μπαχαρικών, μπαίνει σε σωλήνες από χειροποίητο κανελόνι και του πάνε πολύ ο αφρός παρμεζάνας και η σάλτσα μανταρίνι με καραμελωμένα κρεμμύδια και ντομάτα κονφί (€32). Ένα χαρισματικό παραδοσιακό πιάτο.
Το εξαιρετικό δείπνο κορυφώθηκε με το σεμιφρέντο ελαιόλαδο με σορμπέ λεμόνι και σιρόπι λουίζας που ανακάλυπτες σε ένα καλάθι ξέχειλο με λεμονόφυλλα. Στην καρδιά του βρισκόταν ένα λεμόνι παγωμένο που ανοίγει και ανεβάζει τις εντάσεις των υπέροχων δροσερών γεύσεων (€13). Το γλυκό «Κίονες», άλλη μια επιτυχημένη έμπνευση του σεφ, εντυπωσιάζει, αποτελούμενο από σοκολατένιο κίονα, κέικ μπαχαρικών σε μορφή σπόγγου και παγωτό τσουρέκι με τριμμένο αμύγδαλο (€15). Ο Θοδωρής Παπανικολάου, αν και λέει σεμνά «είμαι μικρός μπροστά στο μεγαλείο της Ακρόπολης», πετυχαίνει με τα πιάτα του να σε καθηλώσει, τόσο με τη μαγική παρουσίασή τους όσο και με τις μοναδικές, καθαρές γεύσεις που εκφράζουν την ειλικρίνεια και τη σοφία της τέχνης του. Μια επίσκεψη δεν είναι αρκετή.
Sense Fine Dining Restaurant, Ξενοδοχείο AthensWas, Διονυσίου Αρεοπαγίτου 5, 210 9249954