Στην «Ελλούδα» η ελληνική και η κυπριακή κουζίνα μπλέκονται ιδανικά
Στο νέο εστιατόριο του Παγκρατίου το ελκυστικό μενού βασίζεται σε προϊόντα μικρών παραγωγών
Το παιχνίδι με την ελληνική και την κυπριακή κουζίνα και τα προϊόντα μικρών παραγωγών κάνει αισθητή την παρουσία του στο ολοκαίνουριο εστιατόριο Ελλούδα στη γειτονιά της οδού Αρχελάου στο Παγκράτι.
Η Έλλη ή Ελλούδα, όπως είναι το χαϊδευτικό της στην Κύπρο, απ’ όπου κατάγεται, φρόντισε τη διακόσμηση και ο έμπειρος σεφ Δημήτρης Παυλόπουλος έστησε το ελκυστικό μενού.
Η φάβα Σχοινούσας (€5,60) προσγειώνεται στο τραπέζι και το βουτυρόψαρο (€9,70) με την καπνιστή γεύση της πήγαινε μια χαρά. Κάπως έτσι, νόστιμα, ξεκινάει το τσιμπολόγημα.
Η κάρτα προσφέρει αρκετές λαχταριστές προτάσεις σε σαλάτες, όπως η Νησιώτικη με ντοματίνια, βλαστάρι κάππαρη και καππαρόμηλο από το Ξυλόκαστρο, κρεμμύδι μαριναρισμένο και ξινομυζήθρα Νάξου (€9,20).
Από τα πιάτα ημέρας, τιμήσαμε τα αχνιστά μύδια (€6,30) που μοσχοβολούσαν φρεσκάδα, ενώ το σκορδάκι που συμμετείχε ήταν σε ιδανική ισορροπία. Συνεχίσαμε με ψιλοκομμένο κολοκυθάκι περασμένο από ρεβιθάλευρο, ιδανικά τηγανισμένο, τραγανό, που τρώγεται με το χέρι και συνοδεύεται με γιαούρτι αρωματισμένο με άνηθο (€5,10).
Το συμιακό γαριδάκι περασμένο, όπως του πρέπει, από το τηγάνι, ήρθε χωρίς ίχνος λάδι στο πιάτο, απολαυστικό και γλυκοφάγωτο (€13,60). Στην κουζίνα ο Στέλιος Σιδεράκης χειρίζεται με μαεστρία το τηγάνι. Το επιβεβαιώνουν οι εξαιρετικές κυπριακές κούπες (€4,80), τραγανές απέξω και με ευωδιαστό τον κιμά που τις γεμίζει.
Είχα πεθυμήσει τις σεφταλιές και εδώ σερβίρονται ζουμερές, με πληθωρική νοστιμιά, μέσα σε λεπτή, αφράτη κυπριακή πίτα, και συνοδεύονται με ψιλοκομμένη ντομάτα, αγγούρι, κρεμμύδι και σος ταχίνι (€9,80).
Η οινική λίστα προσφέρει καλές επιλογές από τον ελληνικό αμπελώνα, αλλά θα βρεις και προτάσεις σε τσίπουρο και ούζο για να συνοδεύσεις τους μεζέδες.
Κρατήστε χώρο για τα «κολασμένα» επιδόρπια: δαχτυλάκια κυριών με γέμιση αμύγδαλο αρωματισμένα με ροδόνερο και περιχυμένα με μέλι (€2,20), ωραιότατη Πάβλοβα με μινιόν μαρεγκάκια, μους μόκα, ξηρούς καρπούς και ζεστή σοκολάτα (€5,90). Στο Ελλούδα θα φας νόστιμα, θα χαρείς τη ζεστή φιλοξενία και θα το κάνεις στέκι σου.