Στο Aperio για αληθινές ιταλικές γεύσεις
Η κουζίνα του Aperio Cucina & Vino στον Χολαργό τιμά την απλότητα και τις εξαιρετικές πρώτες ύλες
Πριν το γνωρίσεις από κοντά και πριν δοκιμάσεις την κουζίνα του θα μπορούσες να σκεφτείς: «Ένα ακόμα ιταλικό εστιατόριο που ήρθε να προστεθεί στα πολλά που υπάρχουν ήδη».
Όμως, μόλις φτάσουν μπροστά σου τα πιάτα που ετοιμάζει η κουζίνα του Aperio Cucina & Vino στον Χολαργό συνειδητοποιείς ότι δικαιολογεί απόλυτα το όνομά του («aperio» σημαίνει «αποκαλύπτω» στα λατινικά) και μπορείς εύκολα να το βάλεις στη λίστα με τα αγαπημένα σου ιταλικά εστιατόρια.
Δεν είναι μόνο η πολύ καλή διακοσμητική δουλειά που έχει γίνει στο εστιατόριο, η οποία τονίζει την άνεση και σου προκαλεί καλή διάθεση. Είναι και η πολύ καλή κατανομή των χώρων. Υπάρχει απολύτως χωριστή αίθουσα για καπνιστές που εξασφαλίζει καθαρή ατμόσφαιρα στην υπόλοιπη σάλα. Ο φωτισμός δείχνει να έχει μελετηθεί για να μη σε κουράζει.
Το ίδιο ισχύει και για την εσωτερική ακουστική που αποκαλύπτει φροντίδα. Το πατάρι στον πάνω όροφο με τη δική του, σχεδόν σπιτική, ονειρική κουζίνα και το ξύλινο μοναστηριακό τραπέζι δίνει την ευκαιρία σε μεγάλες παρέες να αισθανθούν σαν στο σπίτι τους.
Το Aperio πετυχαίνει να δώσει μια... large γεύση Ιταλίας. Το επιβεβαιώνεις με το χειροποίητο ψωμί που βγαίνει από τον ξυλόφουρνο και συνοδεύεται με παρθένο ελαιόλαδο και ελιές.
Τα πιάτα είναι ψαγμένα ως προς τα υλικά, με ευφάνταστους συνδυασμούς, από τους οποίους απουσιάζουν οι περιττές ακροβασίες. Με αυτές τις σκέψεις δοκιμάζεις τον «πύργο» με ψητές μελιτζάνες σε σάλτσα ντομάτας, προσούτο βραστό, μοτσαρέλα, παρμεζάνα και μοσχοβολιστό βασιλικό (€8) που σερβίρεται σε μαύρο μαντεμένιο τηγάνι και θυμίζει καλοκαίρι.
Η σαλάτα γκοργκοντζόλα είναι υπέροχη, με πρασινάδες ανάμεικτες, αχλάδι κονφί, γκοργκοντζόλα και άφθονο πράσινο φιστίκι (€12). Το κλασικό beef carpaccio έρχεται λεπτοκομμένο με βελούδινη υφή, αρωματισμένο με πιπέρια, δροσίζεται από τα φυλλαράκια βαλεριάνας και αποκτά ένταση από την καπνιστή σάλτσα πιπεριάς, το λάδι τρούφας και τον ανθό αλατιού (€14). Τη μεγάλη έκπληξη κάνουν οι πίτσες από τον ξυλόφουρνο με ζύμη λεπτή και γευστική, όπως ακριβώς φτιάχνονται στην πατρίδα τους.
Θα λατρέψεις την πίτσα με μοτσαρέλα, σάλτσα ντομάτας, προσούτο Πάρμας και φλοίδες παρμεζάνας (€13). Ο κατάλογος, που έχει επιμεληθεί ο σεφ Κώστας Καρακώστας, προσφέρει επιλογή από έξι πίτσες που είναι λαχταριστές. Εντυπωσιακό το ριζότο Zucca με κολοκύθα, προσούτο San Daniele και μασκαρπόνε (€12).
Ο σεφ Λούης Βουτσινός μαγειρεύει με εξαιρετικές πρώτες ύλες και απλό τρόπο σε ένα επίπεδο που αποκαλύπτει τη σοφία της απλότητας και την αληθινή γεύση.
Οι παπαρδέλες με λουκάνικο, μανιτάρια, σκόρδο διακριτικό, κρεμμύδι, μαϊντανό, ντοματίνια και πάστα τρούφας (€15) είναι ένα γήινο, πληθωρικό πιάτο.
Η λίστα κρασιών προσφέρει πολύ καλές επιλογές για τη συνοδεία του δείπνου σου. Η αφράτη τιραμισού, που πατάει στην παραδοσιακή συνταγή, με σαβαγιάρ και τουίλ σοκολάτας (€7) είναι απολαυστική. Το στυλάτο Aperio αξίζει να μπει στην ατζέντα σου, εκτός κι αν υπάρχει ήδη.
Aperio Cucina & Vino, Μεσογείων 258, Χολαργός, 210 6542002