Στο «Απόβραδο» στην Καλλίπολη ξυπνούν αναμνήσεις παλιάς ταβέρνας

Το μαγαζί του «Νιάου», όπως ήταν γνωστό, προσφέρει φιλόξενη ατμόσφαιρα και καλοφτιαγμένο σπιτικό φαγητό

14.2.2018 | 15:40
Στο «Απόβραδο» στην Καλλίπολη ξυπνούν αναμνήσεις παλιάς ταβέρνας
Τόσο τα αρνίσια παϊδάκια (26 ευρώ/κιλό) όσο και τα χοιρινά πανσετάκια (€6) είναι λεπτοκομμένα και γλυκοφάγωτα.

 

Υπάρχουν κάποιοι χώροι που έχουν την ικανότητα να σε πηγαίνουν ταξίδι στον χρόνο. Ο διάκοσμος δεν έχει φτιαχτεί για να δείχνει παλιός, είναι πράγματι στην ίδια θέση πολλές δεκαετίες.

 

Το ραντεβού που μου έδωσε η φίλη μου η Τόνια ήταν στον «Νιάου», όπως ξέρουν οι γνώστες την ταβέρνα «Τ’ Απόβραδο» στην Καλλίπολη, μια και ο ιδιοκτήτης «κυκλοφορούσε» με αυτό το παρατσούκλι όταν την έστησε στις αρχές της δεκαετίας του’80. Τα χρόνια πέρασαν και πάνω από τον μικρό χώρο «σηκώθηκε» πολυκατοικία, όμως αυτός παρέμεινε απαράλλαχτος στο εσωτερικό του για να ξυπνά αναμνήσεις ή να σου δείχνει με παραστατικό τρόπο πώς λειτουργούσε μια ταβέρνα πριν από 30-40 χρόνια.

 

Με μια ματιά στους θαμώνες άλλωστε και στον τρόπο με τον οποίο κινούνται θα καταλάβεις ότι είναι άνθρωποι που έχουν μεγαλώσει μαζί με το μαγαζί. Το θεωρούν κομμάτι του σπιτιού τους, προέκταση της κουζίνας και της τραπεζαρίας τους. Παλαιοί πελάτες του «Απόβραδου» θυμούνται βραδιές που το κέφι ανέβαινε, έβγαιναν τα μπουζούκια και η νύχτα μάκραινε.

 

Το μαγαζί του «Νιάου» ήταν γνωστό ως το στέκι του νεο-ρεμπέτη Μπάμπη Γκολέ, όπου πήγαινε με την παρέα του, και οι τακτικοί θαμώνες θα σου διηγηθούν πως όταν ο Μπάμπης έπιανε το τραγούδι, «γέμιζε φωνή» ο μικρός χώρος, ενώ ο ιδιοκτήτης συνέχιζε να μοιράζει τους μεζέδες του με σβέλτες κινήσεις. Αν σταθείς τυχερός, θα διαπιστώσεις ότι η παράδοση αυτή με τις αυθόρμητες μουσικές συναντήσεις συνεχίζεται και τώρα.

 

Στο «Απόβραδο» στην Καλλίπολη ξυπνούν αναμνήσεις παλιάς ταβέρνας
Κοντοσούβλι, περασμένο στην παραδοσιακή πλατιά μεταλλική σούβλα μαζί με ντομάτα και πιπεριά.

 

Τη σκυτάλη στην κουζίνα έχει αναλάβει η νέα γενιά και σερβίρει μυρωδάτους κολοκυθοκεφτέδες (€3,90), ωραιότατη φάβα με κρεμμύδι και λάδι (€3,90), νόστιμα σαλιγκάρια, μαγειρεμένα σε ντοματένια σάλτσα (€6,80), και καλοφτιαγμένο, μαστιχωτό σαγανάκι τυρί (€3,60), για να συνοδεύσεις το κρασί σου.

 

Από τη σχάρα βγαίνει το κοντοσούβλι, περασμένο στην παραδοσιακή πλατιά μεταλλική σούβλα μαζί με ντομάτα και πιπεριά (€6,90), και σε κάθε μπουκιά απολαμβάνεις το ζουμερό και τρυφερό κρέας του. Τόσο τα αρνίσια παϊδάκια (26 ευρώ/κιλό) όσο και τα χοιρινά πανσετάκια (€6) είναι λεπτοκομμένα και γλυκοφάγωτα.

 

Βάλτε την ταβέρνα «Τ’ Απόβραδο» στο πρόγραμμα των προσεχών εξόδων σας. Θα ανταμειφθείτε με τη φιλόξενη ατμόσφαιρα αλλά και το καλοφτιαγμένο και έντιμα κοστολογημένο σπιτικό φαγητό. 

Κριτσέλη 3, Καλλίπολη Πειραιά
210 4184071
 
 
 
 
Νίκη Μηταρέα
Έχει εκδώσει τα βιβλία «Οινομαγειρέματα» (εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα) και «Με κρασί και ελληνικά» (εκδόσεις: Πατάκη).
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
σχόλια
Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού
ΕΠΕΞ Το σκόρδο ως πηγή αντοχής και αντίδοτο στη ζέστη

Οι κρύες σούπες με σκόρδο, πηγή αντοχής και αντίδοτο στη ζέστη

M. Hulot |
Scroll to top icon