Ένας στους δύο νέους δεν αυτοχαρακτηρίζεται 100% στρέιτ

 Ένας στους δύο νέους δεν αυτοχαρακτηρίζεται 100% στρέιτ Facebook Twitter
2

Είναι πλέον κοινώς αποδεκτό ότι η σεξουαλικότητα είναι μια ρευστή έννοια η οποία δεν θα έπρεπε να επιδέχεται ταμπέλες και «κουτάκια». Οι σημερινοί έφηβοι μεγαλώνουν με πρότυπα που προβάλλουν αυτή την αλήθεια στον τρόπο ζωής τους, συνεπώς είναι πολύ πιο εξοικειωμένοι μαζί της - από την Κρίστεν Στούαρτ μέχρι τη Μάιλι Σάιρους, τα παραδείγματα είναι πολλά. Από ό,τι φαίνεται λοιπόν, ολοένα και περισσότεροι νέοι απορρίπτουν τα στεγανά και αυτοπαρουσιάζονται ως περισσότερο «ανοιχτόμυαλοι».

Το δίκτυο YouGov ζήτησε από 1632 ανθρώπους να κατατάξουν τον εαυτό τους σε μια κλίμακα σεξουαλικότητας που κυμαίνεται από το 0 (αποκλειστικά ετεροφυλόφιλος) μέχρι το 6 (αποκλειστικά ομοφυλόφιλος). Όπως μεταδίδει το Dazed, ανάμεσα στο σύνολο του δείγματος, το 72% των ενηλίκων αυτοπροσδιορίστηκαν ως αποκλειστικά ετεροφυλόφιλοι, το 4% ως αποκλειστικά ομοφυλόφιλοι, ενώ ένα 19% κάλυψε τις ενδιάμεσες θέσεις της κλίμακας.

Πιθανόν οι νέοι νιώθουν πιο σίγουροι στο να εξερευνήσουν τη σεξουαλικότητά τους σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές.

Αν όμως απομονώσουμε ηλικιακά όσους από τους ερωτηθέντες ανήκουν στο ηλικιακό γκρουπ 18-24, το «μαύρο-άσπρο» ως απάντηση καλύπτει πολύ μικρότερα ποσοστά. Μόνο ένα ποσοστό της τάξης του 46% αυτοχαρακτηρίζεται αποκλειστικά στρέιτ. Αυτό δεν συμβαίνει όμως επειδή έχει αυξηθεί τόσο πολύ το ποσοστό των γκέι: και εδώ μόνο ένα 6% θεωρεί τον εαυτό του αποκλειστικά γκέι. Όλοι οι υπόλοιποι κατατάσσονται κάπου στο ενδιάμεσο.

 Ένας στους δύο νέους δεν αυτοχαρακτηρίζεται 100% στρέιτ Facebook Twitter

«Είναι σαφές ότι οι μετρήσεις αυτές δεν αποδεικνύουν ενεργή αμφιφυλοφιλία. Αυτό που εξάγουμε είναι ότι αν κατατάσσεις τον εαυτό σου στο επίπεδο 1 της κλίμακας, του δίνεις περιθώρια να έχει ομοφυλοφιλικές εμπειρίες και συναισθήματα. Επί της ουσίας το συμπέρασμα είναι μια αυξανόμενη ανοχή στη σεξουαλικότητα. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι οι νέοι είναι πλέον πιο ανοιχτόμυαλοι» αναφέρουν οι υπεύθυνοι της έρευνας.

Στη συνέχεια του τεστ, τα υποκείμενα ρωτήθηκαν αν θα μπορούσαν να νιώσουν έλξη, να κάνουν σεξ ή να συνάψουν σχέση με άτομο του ίδιου φύλου (αν γνώριζαν το σωστό άτομο στη σωστή στιγμή). Τα άτομα που βρίσκονταν στο επίπεδο 1 ήταν τουλάχιστον 35% πιο πιθανό να απαντήσουν «ναι», σε σχέση με εκείνα του επιπέδου 0.

Μια εύκολη εξήγηση για το αποτέλεσμα θα μπορούσε να πηγάζει από τη σύγχρονη ποπ κουλτούρα που διαθέτει περισσότερα άτομα από την LGBT κοινότητα που δεν κρύβουν τις προτιμήσεις τους. Πιθανόν οι νέοι νιώθουν πιο σίγουροι στο να εξερευνήσουν τη σεξουαλικότητά τους σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές. Είναι φανερό πάντως πως σε χώρες όπως η Βρετανία, η πλειοψηφία των ανθρώπων θεωρεί ότι η σεξουαλικότητα δεν είναι μια έννοια για την οποία πρέπει να λαμβάνονται σαφείς και οριστικές αποφάσεις.

2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διεθνής Ημέρα Τρανς Ορατότητας 2025

Διεθνής Ημέρα Τρανς Ορατότητας 2025 / Διεθνής Μέρα Τρανς Ορατότητας: 16 χρόνια μετά, το κλίμα είναι πολύ διαφορετικό

Η φετινή επέτειος έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι κατακτήσεις, τα δικαιώματα, η ίδια η ύπαρξη των τρανς και non-binary ανθρώπων δοκιμάζονται στις ΗΠΑ και διεθνώς – τι ζητά το ΣΥΔ στην Ελλάδα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Λονδίνο: Το «Μουσείο για το Αιδοίο» έκανε έρανο και συγκέντρωσε σε χρόνο ρεκόρ τα χρήματα για το ενοίκιο του

Διεθνή / Το «Μουσείο για το Αιδοίο» έκανε έρανο για το ενοίκιο του - Τα χρήματα συγκεντρώθηκαν σε χρόνο ρεκόρ

Το μουσείο ανακοίνωσε ότι ίσως χρειαστεί να κλείσει οριστικά λόγω των υψηλών ενοικίων - Το τρανσφοφοβικό σχόλιο της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ στο άκουσμα της είδησης
LIFO NEWSROOM
«Μια πολύ καλή ιδέα, τέλεια εκτελεσμένη»: Η προφορική ιστορία των Λέλουδων 

Εικαστικά / «Μια πολύ κακή ιδέα, τέλεια εκτελεσμένη»: Η προφορική ιστορία των Λέλουδων 

Πώς η ανάγκη μιας κολεκτίβας καλλιτεχνών για χώρο εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο φιλόξενα κουίρ σποτ στο κέντρο της πόλης: Μέσα από τις αφηγήσεις των παιδιών που το έφτιαξαν και το έζησαν.  
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Όταν τα «υποψιασμένα κορμιά» κυριαρχούσαν στους ομοφυλόφιλους έρωτες 

Βιβλίο / Όταν τα «υποψιασμένα κορμιά» κυριαρχούσαν στους ομοφυλόφιλους έρωτες 

Η κυκλοφορία του βιβλίου-ντοκουμέντου «Ανδρικές ομοερωτικές σχέσεις στη μεταπολεμική Ελλάδα» πυροδότησε μια συζήτηση με τον Κώστα Γιαννακόπουλο για έναν «αλλιώτικο» έρωτα, που παρέμενε ισχυρός ακόμα και σε καιρούς όπου κανείς δεν τολμούσε να προφέρει το όνομά του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ελένη Ρίζου: «Η δυαδική αντίληψη του φύλου ισχύει μόνο όταν μιλάμε με καθαρά γενετικούς όρους»

Lgbtqi+ / Η πολιτική των «δύο μόνο φύλων» και η αντιπαράθεση με τη Βιολογία

Μια χρήσιμη συζήτηση με την εργαστηριακή γενετίστρια και αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων, Ελένη Ρίζου, για την επιστημονική διάσταση του φύλου και τις πολυπλοκότητες του, από τον βιολογικό του καθορισμό έως τις σύγχρονες κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Τα φύλα δεν είναι δύο ήδη από την αρχαιότητα»

Lgbtqi+ / «Τα φύλα δεν είναι δύο ήδη από την αρχαιότητα»

Η συγγραφέας, ηθοποιός, αρθρογράφος και σύμβουλος σεξουαλικής υγείας στο Athens Checkpoint, Ερωφίλη Κόκκαλη, σχολιάζει την «αντι-τρανς υστερία» που είναι σε εξέλιξη στις ΗΠΑ και όχι μόνο, σε σχέση και με την ελληνική πραγματικότητα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ναι, δεν υπάρχουν μόνο δύο φύλα»

Οπτική Γωνία / «Όχι, δεν υπάρχουν μόνο δύο φύλα»

Το επικοινωνιολόγ@ Jay Ραΐσης και η κλινική ψυχολόγος, συνιδρύτρια του Orlando LGBT+, Νάνσυ Παπαθανασίου εξηγούν γιατί το κοινωνικό φύλο είναι ένα κατασκεύασμα και πώς η ρητορική μίσους κανονικοποιεί και ενδυναμώνει την άσκηση κάθε είδους βίας στην καθημερινότητα. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Queer Χόλιγουντ: Κάρι Γκραντ και Ράντολφ Σκοτ, ένας μεγάλος έρωτας;

Lgbtqi+ / Κάρι Γκραντ και Ράντολφ Σκοτ: Ένας μεγάλος έρωτας ή μόνο φίλοι;

Σε μια εποχή που το Χόλιγουντ απαγόρευε κάθε αναφορά σε οτιδήποτε queer και οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις διώκονταν ως κακούργημα στις ΗΠΑ, δύο αχώριστοι κινηματογραφικοί σταρ ζούσαν τη ζωή τους σαν να μη νοιάζονταν για τα σχόλια που γίνονταν γι’ αυτούς.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ

σχόλια

2 σχόλια
Κατά τη γνώμη μου η σεξουαλικότητα δε μετράται σε ποσοστά. Από τη στιγμή που υπάρχει έλξη σωματική και για τα δύο φύλα (κοινώς καυλώνεις κι οι φαντασιώσεις σου συμπεριλαμβάνουν και τα δύο φύλα) θεωρείσαι αμφισεξουαλικός. Τώρα, αν η ζωή στα φέρει έτσι και τυχαίνει να πας με περισσότερες γυναίκες από ότι άντρες αυτό δε σε κάνει πιο straight από ότι έναν άλλον που για τους αντίστοιχους λόγους πάει με περισσότερους άντρες αλλά ελκύεται κι από γυναίκες. 'Ολοι καταβάθως ξέρουν τί είναι μέσα τους, άσχετα με το τί εκδηλώνουν προς τα έξω, γιατί η σεξουαλικότητα αφορά την έλξη που νιώθει ένας άνθρωπος για τους άλλους, όχι με πόσους θα πας. Κατά τ' άλλα, το βρίσκω λογικό που τόσο μεγάλο ποσοστό σε ηλικία 18-24 δε νιώθει 100% straight γιατί οι περισσότεροι σ' αυτή την περίοδο πειραματίζονται. 'Αλλοι θα απορρίψουν την ομοφυλοφιλία, γιατί πολύ απλά δεν τους ταιριάζει, κι υπόλοιποι θα ακολουθήσουν τον άλλο δρόμο.