Φύλα με παντού

Φύλα με παντού Facebook Twitter
Naff athina - an androphilia guerrilla art project. www.homoriot.com
0

Δεν ξέρω στ’ αλήθεια, ρε στρέιτ μου, τι να γράψω φέτος γι’ αυτή την επέτειο. Άλλοτε την παίνεψα, άλλοτε πάλι την αμφισβήτησα, με τη μεροληψία έστω κάποιου που έζησε την προσπάθεια να γίνει η αποκοτιά θεσμός, πολύ πριν έρθουν τα «μαγαζάκια», οι ευλογίες του ΕΟΤ κι οι δημοτικές σφραγίδες. «Φίλα με παντού», αξιώνει το Athens Pride 2011. Να διεκδικήσουμε, λέει, τα φιλιά μας στο σπίτι, στον δρόμο, στην τηλεόραση, παντού - πώς να διεκδικήσεις ισότητα και δικαιώματα, όταν οι θεσμοί της χώρας λογοκρίνουν την πιο στοιχειώδη απόδειξη της ύπαρξής σου; Καλό το σκεπτικό, όμως κάτι λείπει. Γιατί μπορεί μές στην καύλα σου να τολμάς πράγματι να με φιλάς παντού, θα είσαι όμως εξίσου πρόθυμος-η να με «φυλάς» παντού -στους κοινούς μας πόθους κι αγώνες, στα ωραία αλλά και στα δύσκολα που πάντα έρχονται- με την έννοια της αλληλεγγύης και της συντροφικότητας; Για ψάξου...

Αυτό είναι, τελικά, πιστεύω, το σημαντικότερο. Κάτι που υπερβαίνει διαχωρισμούς φύλου, φυλής, εθνικότητας ή σεξουαλικότητας. Έτσι λύνεται η διαμάχη μεταξύ «συστημικής» κι «αμφισβητισιακής» προσέγγισης του Pride. Όπως μου ‘λεγε κι ένας «αγανακτισμένος» έφηβος στο Σύνταγμα, «δεν πήγα φέτος εθελοντής στο Athens Pride γιατί χρειαζόμασταν περισσότερη περηφάνια εδώ...». Θα είναι, ωστόσο, κι αυτός παρών στην Κλαυθμώνος στις 4 Ιουνίου, γιατί «δεν γουστάρω να παζαρεύω τα φιλιά μου, γαμώτο!».

Η... άλλη Γιουροβίζιον. Μπορεί στην «κανονική» να χτυπήσαμε φέτος 7άδα, στον χάρτη όμως του ILGA-Europe που αναφέρεται στην LGBT νομική κατάσταση πανευρωπαϊκά αποκομίσαμε μόλις 2 βαθμούς σε μια κλίμακα -7 έως 17. Νικήτρια η Βρετανία (+12,5), «πάτος» η Ουκρανία (-4). Χάλια οι Κύπριοι, στο -2 μαζί με τους Τούρκους. Άφεριμ.

QueerWeek

Athens Pride 2011 events: • 2/6 «What’s in a name» της Εύα Κέπερ στο Exile Room, Αθηνάς 12, Μοναστηράκι (9 μ.μ.) • 3/6 Pink singers, η ιστορική λονδρέζικη χορωδία ζωντανή στο Σύνταγμα (8 μ.μ.) • 4/6 Athens Pride 2011, πλατεία Κλαυθμώνος: Πρωινές εικαστικές κι άλλες δράσεις (11 π.μ.), dj sets (1 μ.μ.), latin χοροί (3 μ.μ.), χαιρετισμοί (5 μ.μ.), παρέλαση-πορεία (6 μ.μ. - συμμετέχουν Batala & Pink Singers), party & live show (Ελευθερία Αρβανιτάκη, Ευσταθία, Onirama, Vegas, Melisses, Len, Gazan’s, Κούκλες, επιμέλεια Κωνσταντίνος Ρήγος) 8-12 μ.μ.

Ακόμα: • 3/6 Outview 2011: Τελετή λήξης, βραβεία επιτροπής και κοινού (12 μ.μ.). Παρουσίαση: Μίνα Ορφανού. Συμμετέχουν: Ρίτα Αντωνοπούλου, Φωτεινή Δάρρα, Ελένη Δήμου, Στάθης Δρογώσης, Ματθίλδη Μαγγίρα, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Νατάσα Μποφίλιου, Ελένη Πέτα, Ζακ Στεφάνου, Nalyssa Green, Rous. Noiz bar, Κων/πόλεως 78, Γκάζι • 4/6 Rainbow of Love party στο S-cape, Μ. Αλεξάνδρου 139, Γκάζι • 3-5/6 Fou International Bear Weekend: Dj set: Nacho Chapado, HiFi Sean, Fake Plastic, Christo, Christian, George, Loco, Jim. XXX show: Roger Thomas, Laurent Guille κ.ά. Αρκουδοταινίες στο σινέ Λαΐς στις 3/5 (7μμ), έπεται αρκουδόλουτρο στην Alexander sauna. Αναλυτικά: fouclub.gr. • 5/6 Rainbow Underwear στο Fcuk club, Κελεού 3, Γκάζι • «Πουστιά και Όλεθρος» - ενάντια στο φιλότιμο, τεύχος 2! (λείπει, πάντως, η σπιρτάδα του 1ου). Πού αλλού, στα Εξάρχεια.

Lgbtqi+
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διεθνής Ημέρα Τρανς Ορατότητας 2025

Διεθνής Ημέρα Τρανς Ορατότητας 2025 / Διεθνής Μέρα Τρανς Ορατότητας: 16 χρόνια μετά, το κλίμα είναι πολύ διαφορετικό

Η φετινή επέτειος έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι κατακτήσεις, τα δικαιώματα, η ίδια η ύπαρξη των τρανς και non-binary ανθρώπων δοκιμάζονται στις ΗΠΑ και διεθνώς – τι ζητά το ΣΥΔ στην Ελλάδα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Λονδίνο: Το «Μουσείο για το Αιδοίο» έκανε έρανο και συγκέντρωσε σε χρόνο ρεκόρ τα χρήματα για το ενοίκιο του

Διεθνή / Το «Μουσείο για το Αιδοίο» έκανε έρανο για το ενοίκιο του - Τα χρήματα συγκεντρώθηκαν σε χρόνο ρεκόρ

Το μουσείο ανακοίνωσε ότι ίσως χρειαστεί να κλείσει οριστικά λόγω των υψηλών ενοικίων - Το τρανσφοφοβικό σχόλιο της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ στο άκουσμα της είδησης
LIFO NEWSROOM
«Μια πολύ καλή ιδέα, τέλεια εκτελεσμένη»: Η προφορική ιστορία των Λέλουδων 

Εικαστικά / «Μια πολύ κακή ιδέα, τέλεια εκτελεσμένη»: Η προφορική ιστορία των Λέλουδων 

Πώς η ανάγκη μιας κολεκτίβας καλλιτεχνών για χώρο εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο φιλόξενα κουίρ σποτ στο κέντρο της πόλης: Μέσα από τις αφηγήσεις των παιδιών που το έφτιαξαν και το έζησαν.  
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Όταν τα «υποψιασμένα κορμιά» κυριαρχούσαν στους ομοφυλόφιλους έρωτες 

Βιβλίο / Όταν τα «υποψιασμένα κορμιά» κυριαρχούσαν στους ομοφυλόφιλους έρωτες 

Η κυκλοφορία του βιβλίου-ντοκουμέντου «Ανδρικές ομοερωτικές σχέσεις στη μεταπολεμική Ελλάδα» πυροδότησε μια συζήτηση με τον Κώστα Γιαννακόπουλο για έναν «αλλιώτικο» έρωτα, που παρέμενε ισχυρός ακόμα και σε καιρούς όπου κανείς δεν τολμούσε να προφέρει το όνομά του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ελένη Ρίζου: «Η δυαδική αντίληψη του φύλου ισχύει μόνο όταν μιλάμε με καθαρά γενετικούς όρους»

Lgbtqi+ / Η πολιτική των «δύο μόνο φύλων» και η αντιπαράθεση με τη Βιολογία

Μια χρήσιμη συζήτηση με την εργαστηριακή γενετίστρια και αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων, Ελένη Ρίζου, για την επιστημονική διάσταση του φύλου και τις πολυπλοκότητες του, από τον βιολογικό του καθορισμό έως τις σύγχρονες κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Τα φύλα δεν είναι δύο ήδη από την αρχαιότητα»

Lgbtqi+ / «Τα φύλα δεν είναι δύο ήδη από την αρχαιότητα»

Η συγγραφέας, ηθοποιός, αρθρογράφος και σύμβουλος σεξουαλικής υγείας στο Athens Checkpoint, Ερωφίλη Κόκκαλη, σχολιάζει την «αντι-τρανς υστερία» που είναι σε εξέλιξη στις ΗΠΑ και όχι μόνο, σε σχέση και με την ελληνική πραγματικότητα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ναι, δεν υπάρχουν μόνο δύο φύλα»

Οπτική Γωνία / «Όχι, δεν υπάρχουν μόνο δύο φύλα»

Το επικοινωνιολόγ@ Jay Ραΐσης και η κλινική ψυχολόγος, συνιδρύτρια του Orlando LGBT+, Νάνσυ Παπαθανασίου εξηγούν γιατί το κοινωνικό φύλο είναι ένα κατασκεύασμα και πώς η ρητορική μίσους κανονικοποιεί και ενδυναμώνει την άσκηση κάθε είδους βίας στην καθημερινότητα. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Queer Χόλιγουντ: Κάρι Γκραντ και Ράντολφ Σκοτ, ένας μεγάλος έρωτας;

Lgbtqi+ / Κάρι Γκραντ και Ράντολφ Σκοτ: Ένας μεγάλος έρωτας ή μόνο φίλοι;

Σε μια εποχή που το Χόλιγουντ απαγόρευε κάθε αναφορά σε οτιδήποτε queer και οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις διώκονταν ως κακούργημα στις ΗΠΑ, δύο αχώριστοι κινηματογραφικοί σταρ ζούσαν τη ζωή τους σαν να μη νοιάζονταν για τα σχόλια που γίνονταν γι’ αυτούς.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ