Μία νέα έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα απαριθμεί τις δέκα καλύτερες και πιο φιλόξενες χώρες, στις οποίες άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας θα μπορούσαν να δημιουργήσουν την οικογένειά τους το 2025.
Καθώς αρκετές χώρες έχουν κάνει σημαντική πρόοδο σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+, μελέτη της Emisil αποκάλυψε τις χώρες όπου δίνονται περισσότερες ευκαιρίες για τη δημιουργία οικογένειας το 2025.
Ειδικοί σε θέματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, κατέταξαν τις πιο «φιλικές» χώρες όπου άτομα του ίδιου φύλου μπορούν να φτιάξουν την οικογένειά τους, λαμβάνοντας υπ' όψιν τη νομική προστασία, την κοινωνική αποδοχή και το επίπεδο ασφάλειας για τις ΛΟΑΤΚΙ+ οικογένειες.
Επίσης, συνυπολόγισαν και άλλες παραμέτρους, όπως την προσιτότητα των δαπανών διαβίωσης, το ετήσιο επίπεδο εισοδήματος και την προσβασιμότητα των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης. Δεδομένης της κρίσης του Ηνωμένου Βασιλείου όσον αφορά το κόστος διαβίωσης και τις ανισότητες στη χρηματοδότηση της εξωσωματικής γονιμοποίησης από το ίδιο φύλο και μόνο, η χώρα μάλλον δεν θα είναι σε αυτόν τον κατάλογο.
Οι καλύτερες χώρες για να δημιουργήσουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα την οικογένεια τους
Η Ελβετία σύμφωνα με τα στοιχεία, είναι η καλύτερη χώρα στον κόσμο για να δημιουργήσουν οικογένεια τους, καθώς με δεδομένο το υψηλό επίπεδο κοινωνικής αποδοχής των ΛΟΑΤΚΙ+, έχει τις υψηλότερες βαθμολογίες ασφάλειας συγκεντρώνοντας ποσοστό 74% και 99 βαθμούς.
Η χώρα παρουσιάζει επίσης υψηλό ετήσιο εισόδημα και υποστηρίζει μια υγιή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, με μέσο όρο εργασίας 34,5 ώρες την εβδομάδα. Για όσους επιθυμούν να μεγαλώσουν την οικογένειά τους, η χώρα προσφέρει μεταξύ άλλων 14 εβδομάδες άδειας μητρότητας και 80% των αποδοχών, αλλά και 220 ελβετικά φράγκα την ημέρα για τον γονέα που γέννησε. Ο δεύτερος γονέας δικαιούται άδεια δύο εβδομάδων με αποδοχές και δύο εβδομάδες άδειας μετ' αποδοχών ισχύουν επίσης για τους γονείς που έχουν υιοθετήσει παιδί ηλικίας κάτω των τεσσάρων ετών.
Δεύτερη στη λίστα είναι η Νορβηγία με συνολική βαθμολογία 96, καθώς ηγείται στην ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ με ποσοστό 87%, το οποίο είναι το ισχυρότερο μεταξύ όλων των χωρών του καταλόγου, και προσφέρει το υψηλότερο ετήσιο εισόδημα.
Μετά τη νομιμοποίηση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών το 2009, η Νορβηγία έχει δημιουργήσει ένα υποστηρικτικό περιβάλλον για τις οικογένειες τους, το κόστος της παιδικής μέριμνας είναι ιδιαίτερα προσιτό και οι εργαζόμενες λαμβάνουν τουλάχιστον 49 εβδομάδες άδεια μητρότητας με αποδοχές. Η Δανία καταλαμβάνει την τρίτη θέση, με συνολική βαθμολογία 94.
Η χώρα υποστηρίζει σταθερά τις ΛΟΑΤΚΙ+ οικογένειες, με το 80% της δανικής κοινωνίας να δείχνει αποδοχή, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παγκοσμίως. Οι ΛΟΑΤΚΙ+ οικογένειες στη Δανία επωφελούνται από εξαιρετικές βαθμολογίες ασφάλειας 74% και ένα ισχυρό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης με δείκτη κάλυψης 82%.
Η Ολλανδία βρίσκεται στην τέταρτη θέση με βαθμολογία 92. Ως η πρώτη χώρα στον κόσμο που πρωτοστάτησε στα δικαιώματα του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου το 2001, η χώρα έχει ισχυρή νομική προστασία σε ποσοστό 90% και βαθμολογία ισότητας 78%.
Οι υπόλοιπες χώρες στη δεκάδα των καλύτερων χωρών είναι η Γερμανία στην πέμπτη θέση, η Ισπανία στην έκτη θέση, η Φινλανδία στην έβδομη θέση και η Αυστρία στην όγδοη θέση. Στο νούμερο εννέα βρίσκεται η Πορτογαλία, ενώ η Αυστραλία συμπληρώνει τη λίστα στο νούμερο 10.
Με πληροφορίες από PinkNews