Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FA) της Αγγλίας βρίσκεται αντιμέτωπη με μήνυση, σχετικά με την υποστήριξή της προς την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα μέσω της εκστρατείας Rainbow Laces.
Η Linzi Smith, μία οπαδός της Newcastle United, σκοπεύει να μηνύσει την FA, υποστηρίζοντας πως η χρήση βραχιολιών και κορδονιών με το ουράνιο τόξο της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, παραβιάζει την απαγόρευση πολιτικών μηνυμάτων και υποστηρίζει την «ιδεολογία κατά του φύλου».
Σε επιστολή προσφυγής προς την FA που έφερε στη δημοσιότητα ο Telegraph, οι δικηγόροι της 34χρονης ανέφεραν πως «η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ενήργησε παράνομα ενθαρρύνοντας, επιτρέποντας ή καθοδηγώντας τους παίκτες της Premier League να φορούν εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων των κορδονιών των μπότες και των περιβραχιόνιων στα χρώματα του ουράνιου τόξου κατά τη διάρκεια της εκστρατείας “Rainbow Laces”».
«Ο εν λόγω εξοπλισμός απαγορεύεται σύμφωνα με τους κανόνες της [FA] ως συνιστών ή μεταδίδων πολιτικό μήνυμα, δήλωση ή εικόνα, μεταξύ άλλων επειδή καταδεικνύει την υποστήριξη μιας αμφισβητούμενης πολιτικής άποψης, δηλαδή ότι η ιδεολογία του φύλου πρέπει να γίνεται αποδεκτή και να επηρεάζει την πολιτική ή τη νομοθεσία», αναφέρεται επίσης στην επιστολή ξεκαθαρίζοντας πως η πολιτική δεν έχει θέση στο ποδόσφαιρο. Η Linzi Smith αυτοαποκαλείται υπέρμαχος των δικαιωμάτων των λεσβιών, των bi και των γυναικών, είχε στο παρελθόν αποκλειστεί από αγώνες και της αφαιρέθηκε η ιδιότητα μέλους της Newcastle United μέχρι τουλάχιστον το 2026, λόγω αναρτήσεων στα social media που περιείχαν κριτικές για το φύλο αλλά και τρανσφοβικές απόψεις.
Οι εξελίξεις αυτές έρχονται στον απόηχο της κριτικής που δέχτηκε ο αρχηγός της Κρίσταλ Πάλας Μαρκ Γκουέχι, επειδή έγραψε «ο Ιησούς σ' αγαπάει» στο ουράνιο τόξο πάνω στο περιβραχιόνιο του, κάτι που σύμφωνα με την FA ήταν αντίθετο με τους κανόνες της σχετικά με τα θρησκευτικά μηνύματα στο γήπεδο.
Η επιστολή μάλιστα αναφέρεται στο περιστατικό, λέγοντας ότι οι ενέργειες της FA ήταν «παράλογες» λόγω του τρόπου με τον οποίο «αντιμετωπίζει τα θρησκευτικά μηνύματα ως ακατάλληλα, αλλά τα πολιτικά μηνύματα ως όχι, χωρίς καμία κατάλληλη αιτιολόγηση».
Με πληροφορίες από Pink News