Πώς η νυχτερινή ζωή του Πεκίνου έγινε ξαφνικά gay friendly

Πώς η νυχτερινή ζωή του Πεκίνου έγινε ξαφνικά gay friendly Facebook Twitter
Ακόμη και στο σχετικά κοσμοπολίτικο Πεκίνο, οι ομοφυλόφιλοι δυσκολεύονται αρκετά να κάνουν coming out σε φίλους, συναδέλφους ή και στην οικογένειά τους. Φωτο: EPA
0

Ο Edmund Yang, αν και το πρωί εργάζεται ως λογιστής σε μια πολυεθνική εταιρία, το βράδυ είναι πολύ πιθανό να είναι στο club Destination, που βρίσκεται στο Πεκίνο και έχει εξελιχθεί ως ο πιο gay friendly χώρος της Κινεζικής πρωτεύουσας. 

Η δημοφιλία του συγκεκριμένου χώρου οφείλεται κατά βάση στο γεγονός ότι στο Baidu Maps έχει τον χαρακτηρισμό «comrade bar», που στην Κινεζική queer slang σημαίνει γκέι μπαρ. Ειδικότερα, από τη στιγμή που ο Yang αποφάσισε να ανοίξει αυτόν τον χώρο το 2004, δηλαδή μόλις τρία χρόνια αφότου έπαψε η ομοφυλοφιλία να θεωρείται ψυχική διαταραχή στη χώρα, ο χώρος έγινε το στέκι για άτομα της γκέι κοινότητας. 

Παρ'όλα τα βήματα προόδου που έχουν γίνει, η ομοφυλοφιλία εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται με κάποια περιφρόνηση και καχυποψία από αρκετούς Κινέζους.

Σήμερα, αν και υπάρχουν αρκετοί παρόμοιοι χώροι τόσο στο Πεκίνο όσο και σε άλλες πόλεις του κόσμου, το Destination ξεχωρίζει αφενός χάρη στο μέγεθος και τη μακρόχρονη ιστορία του και αφετέρου λόγω του ότι δεν είναι ανοιχτό κάθε μέρα. Μάλιστα, το περιοδικό Time Out Beijing έχει χαρακτηρίσει τον συγκεκριμένο χώρο ως «τον παππού των γκέι club του Πεκίνου».

Παρ'όλα τα βήματα προόδου που έχουν γίνει, η ομοφυλοφιλία εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται με κάποια περιφρόνηση και καχυποψία από αρκετούς Κινέζους. Ακόμη και στο σχετικά κοσμοπολίτικο Πεκίνο, οι ομοφυλόφιλοι δυσκολεύονται αρκετά να κάνουν coming out σε φίλους, συναδέλφους ή και στην οικογένειά τους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι τέσσερις όροφοι του Destination. Ο πρώτος είναι περισσότερο ένας χώρος υποδοχής με μικρά δωμάτια, τα οποία μπορούν να χωρέσουν μέχρι και 30 άτομα. Ο δεύτερος έχει μετατραπεί σε γκαλερί τέχνης, όπου και κοσμούνται τα εκθέματα ενός Γάλλου καλλιτέχνη. Στον όροφο αυτό, μάλιστα, φιλοξενήθηκε πριν λίγο καιρό ένα σόου με έργα από γκέι Κινέζους καλλιτέχνες, το οποίο ονομάστηκε «Love is Blue». Ασφαλώς, η επιλογή του μπλε χρώματος δεν είναι τυχαία, καθώς στην γκέι κοινότητα της Κίνας το μπλε παραπέμπει στην εφαρμογή «Blued», που είναι το μεγαλύτερο gay networking app. 

Τέλος, στον πάνω όροφο του Destination υπάρχουν χώροι για μαθήματα γιόγκα, πιάνου αλλά και χορωδίας. Όμως, το πιο σημαντικό είναι ότι υπάρχει και ειδικός χώρος, όπου γίνονται δωρεάν τεστ για τον HIV.

Με πληροφορίες από τον Economist

 

Lgbtqi+
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διεθνής Ημέρα Τρανς Ορατότητας 2025

Διεθνής Ημέρα Τρανς Ορατότητας 2025 / Διεθνής Μέρα Τρανς Ορατότητας: 16 χρόνια μετά, το κλίμα είναι πολύ διαφορετικό

Η φετινή επέτειος έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι κατακτήσεις, τα δικαιώματα, η ίδια η ύπαρξη των τρανς και non-binary ανθρώπων δοκιμάζονται στις ΗΠΑ και διεθνώς – τι ζητά το ΣΥΔ στην Ελλάδα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Λονδίνο: Το «Μουσείο για το Αιδοίο» έκανε έρανο και συγκέντρωσε σε χρόνο ρεκόρ τα χρήματα για το ενοίκιο του

Διεθνή / Το «Μουσείο για το Αιδοίο» έκανε έρανο για το ενοίκιο του - Τα χρήματα συγκεντρώθηκαν σε χρόνο ρεκόρ

Το μουσείο ανακοίνωσε ότι ίσως χρειαστεί να κλείσει οριστικά λόγω των υψηλών ενοικίων - Το τρανσφοφοβικό σχόλιο της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ στο άκουσμα της είδησης
LIFO NEWSROOM
«Μια πολύ καλή ιδέα, τέλεια εκτελεσμένη»: Η προφορική ιστορία των Λέλουδων 

Εικαστικά / «Μια πολύ κακή ιδέα, τέλεια εκτελεσμένη»: Η προφορική ιστορία των Λέλουδων 

Πώς η ανάγκη μιας κολεκτίβας καλλιτεχνών για χώρο εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο φιλόξενα κουίρ σποτ στο κέντρο της πόλης: Μέσα από τις αφηγήσεις των παιδιών που το έφτιαξαν και το έζησαν.  
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Όταν τα «υποψιασμένα κορμιά» κυριαρχούσαν στους ομοφυλόφιλους έρωτες 

Βιβλίο / Όταν τα «υποψιασμένα κορμιά» κυριαρχούσαν στους ομοφυλόφιλους έρωτες 

Η κυκλοφορία του βιβλίου-ντοκουμέντου «Ανδρικές ομοερωτικές σχέσεις στη μεταπολεμική Ελλάδα» πυροδότησε μια συζήτηση με τον Κώστα Γιαννακόπουλο για έναν «αλλιώτικο» έρωτα, που παρέμενε ισχυρός ακόμα και σε καιρούς όπου κανείς δεν τολμούσε να προφέρει το όνομά του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ελένη Ρίζου: «Η δυαδική αντίληψη του φύλου ισχύει μόνο όταν μιλάμε με καθαρά γενετικούς όρους»

Lgbtqi+ / Η πολιτική των «δύο μόνο φύλων» και η αντιπαράθεση με τη Βιολογία

Μια χρήσιμη συζήτηση με την εργαστηριακή γενετίστρια και αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων, Ελένη Ρίζου, για την επιστημονική διάσταση του φύλου και τις πολυπλοκότητες του, από τον βιολογικό του καθορισμό έως τις σύγχρονες κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Τα φύλα δεν είναι δύο ήδη από την αρχαιότητα»

Lgbtqi+ / «Τα φύλα δεν είναι δύο ήδη από την αρχαιότητα»

Η συγγραφέας, ηθοποιός, αρθρογράφος και σύμβουλος σεξουαλικής υγείας στο Athens Checkpoint, Ερωφίλη Κόκκαλη, σχολιάζει την «αντι-τρανς υστερία» που είναι σε εξέλιξη στις ΗΠΑ και όχι μόνο, σε σχέση και με την ελληνική πραγματικότητα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ναι, δεν υπάρχουν μόνο δύο φύλα»

Οπτική Γωνία / «Όχι, δεν υπάρχουν μόνο δύο φύλα»

Το επικοινωνιολόγ@ Jay Ραΐσης και η κλινική ψυχολόγος, συνιδρύτρια του Orlando LGBT+, Νάνσυ Παπαθανασίου εξηγούν γιατί το κοινωνικό φύλο είναι ένα κατασκεύασμα και πώς η ρητορική μίσους κανονικοποιεί και ενδυναμώνει την άσκηση κάθε είδους βίας στην καθημερινότητα. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Queer Χόλιγουντ: Κάρι Γκραντ και Ράντολφ Σκοτ, ένας μεγάλος έρωτας;

Lgbtqi+ / Κάρι Γκραντ και Ράντολφ Σκοτ: Ένας μεγάλος έρωτας ή μόνο φίλοι;

Σε μια εποχή που το Χόλιγουντ απαγόρευε κάθε αναφορά σε οτιδήποτε queer και οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις διώκονταν ως κακούργημα στις ΗΠΑ, δύο αχώριστοι κινηματογραφικοί σταρ ζούσαν τη ζωή τους σαν να μη νοιάζονταν για τα σχόλια που γίνονταν γι’ αυτούς.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ