Στο σημερινό «Α μπα»: αχ, πατρίδα μου γλυκιά

Στο σημερινό «Α μπα»: αχ, πατρίδα μου γλυκιά Facebook Twitter
66

 

__________________
1.

Αγαπημένη Λένα,
απολαμβάνω πολύ την στήλη σου, που ουκ ολίγες φορές έχει σταθεί αφορμή για συζητήσεις με φίλους (είτε συμφωνώντας είτε διαφωνώντας).
Βρίσκομαι ομολογουμένως σ' ένα πολύ καλό στάδιο της ζωής μου όπου νιώθω ουσιαστικό αυτοσεβασμό κι αυτοπεποίθηση. Παρ' όλα αυτά, έχω διαπιστώσει ότι ακόμα ένα μεγάλο κομμάτι του χρόνου μου και της ενέργειας μου σπαταλάται σε πράγματα που "θεωρητικά" δεν θα 'πρεπε (είτε έχει να κάνει με απαντήσεις που δεν ειπώθηκαν μέσα στις τελευταίες μέρες, είτε σε πρόσωπο που θα 'πρεπε να μην αποτελεί τροχοπέδη αλλά αν μη τι άλλο ευχάριστη νότα στην καθημερινότητα μου). Εν ολίγοις πως μαθαίνεις να λες "δεν έχει σημασία, απλά άφησε αυτές τις σκέψεις και προχώρα";
Σ' ευχαριστώ για το χρόνο σου
Υ.Γ. Δεν περιμένω λίστα how to, ο δρόμος για self-improvement είναι προσωπικός, αλλά μια άποψη (οι πολλές από τους αγαπημένους σχολιαστές) σίγουρα δεν βλάπτει- Μαρία

Δεν μπορείς να αναγκάσεις τον εαυτό σου να πειστεί ότι κάτι δεν έχει σημασία. Πρέπει αυτό το κάτι να μην έχει σημασία. Όσο κάτι σε εκνευρίζει, σε πειράζει, αυταπόδεικτα έχει σημασία, οπότε κάθε προσπάθεια να καταπιέσεις αυτό το γεγονός, ή να το αγνοήσεις, ή να το υποτιμήσεις, θα έχει ως αποτέλεσμα να γιγαντωθεί ακόμη περισσότερο, και να βγει στην επιφάνεια στα καλά καθούμενα, σαν καπάκι κατσαρόλας που ξαφνικά αναποδογυρίζει.


Αυτό το «θεωρητικά» είναι το κλειδί. Θεωρητικά, γιατί; Επειδή αυτό σημαίνει κάτι κακό για σένα; Θεωρητικά δεν θα έπρεπε να ζηλεύουμε, ή να διψάμε για επιβεβαίωση, ή να κάνουμε μικρόψυχες σκέψεις. Έλα όμως που είμαστε άνθρωποι, και παρά τις θεωρίες, πρακτικά τα κάνουμε όλα αυτά, και ακόμη περισσότερα. Πρέπει να το δεχτούμε αυτό, και να παραδεχτούμε ότι όχι μόνο δεν είμαστε τέλειοι, αλλά έχουμε πολλά ελαττώματα. Με εμάς έχει να κάνει ό,τι μας πειράζει, όχι με τους άλλους. Αν το παραδεχτούμε και συγχωρήσουμε τον εαυτό μας, είναι πιο πιθανό να φτάσουμε σε σημείο να μη έχει σημασία αυτό το κάτι που μας πείραξε.


Ο ουσιαστικός αυτοσεβασμός και η αυτοπεποίθηση δεν είναι να μη σε νοιάζει τι κάνουν και λένε οι άλλοι. Αν δεν σε νοιάζει τι κάνουν και τι λένε οι άλλοι είσαι ψυχοπαθής. Μέσα στο κύμα του νέο-ναρκισσισμού που σαρώνει αυτή την δεκαετία έχει κυριαρχήσει αυτή η ρητορική, ότι το ζητούμενο είναι να μην σε νοιάζει η γνώμη των άλλων, και η πλήρης αδυναμία να γίνει αυτό πράξη (εκτός αν κάποιος έχει κάποια ναρκισσιστική διαταραχή ή κάτι ακόμη χειρότερο) έχει κάνει τον κόσμο να νιώθει ανεπαρκής, επειδή είναι φυσιολογικός άνθρωπος.

__________________
2.

Αγαπητή Α, μπα..

Είμαι παντρεμένη εδώ και μερικούς μήνες με έναν υπέροχο άνθρωπο, δραστήριο, αισιόδοξο, με πολύ χιούμορ, εργατικό, φιλότιμο, γενναιόδωρο και πολλών άλλων χαρισμάτων. Γνωριζόμαστε 7 χρόνια, μέσα στα οποία έχουμε κάνει πάρα πολλά ταξίδια, έχουμε διασκεδάσει πολύ, έχουμε πολύ καλούς φίλους και οικογενειακούς δεσμούς και γενικώς η ζωή μας είναι αξιοζήλευτη. Το πρόβλημα είναι ότι τον τελευταίο χρόνο εκτός από κάποιες περιόδους ηρεμίας, έχουμε αρκετούς καυγάδες. Ο λόγος είναι ότι αυτός είναι πολύ επικριτικός με την εικόνα μου προς τους άλλους και αυτό με κάνει να νιώθω πολύ άσχημα. Επειδή και παλαιότερα υπήρξε αυτό το θέμα, προσπάθησα πολύ να διορθώσω κάποια πράγματα που θεωρούσε σημαντικά, και θεωρώ ότι έχω φτάσει σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο. Η προσπάθεια μου αυτή έγινε φυσικά χωρίς να νιώθω ότι θυσιάζομαι. Απλώς θέλοντας να τον κάνω ευτυχισμένο. Είμαι ένα πολύ δοτικό άτομο, αισιόδοξη εκ φύσεως, κοινωνική και πολύ αντικειμενική, μπαίνω στην θέση του άλλου τακτικά. Τώρα πλέον, όταν νιώθω το επικριτικό του βλέμμα πάνω μου, αυτό με πνίγει. Νιώθω πως ότι και να κάνω ποτέ δεν θα είναι αρκετό γι 'αυτόν. Όταν το συζητάμε μου λέει οτι μ'αγαπάει όπως είμαι απλά με θέλει πάντα περιποιημένη. Εγώ όμως πραγματικά δεν καταλαβαίνω πότε με θεωρεί περιποιημένη και πότε όχι. Μπορεί να φύγω από το σπίτι στην πένα και απλά να μην του αρέσουν οι επιλογές μου και να νιώσω πάλι έτσι. Ακούω συνεχώς από τους γύρω μου κομπλιμέντα για την εμφάνισή μου.. και ο ίδιος πολλές φορές εκφράζει τον θαυμασμό του, όμως αυτή την μια φορά που θα δει κάποιο ατόπημα (όπως πχ να φορέσω ένα τζιν που δεν του αρέσει, ή να μην έχω προλάβει να κάνω μανικιούρ) θα με κάνει να νιώσω άσχημη, μη αποδεκτή. Αυτό το αυστηρό πρόσωπο το βγάζει μόνο σε μένα, και όταν είμαστε έξω, με παρέα είναι ο καλύτερος σύζυγος του κόσμου, όπως και εγώ. Όμως και οι δυο ξέρουμε ότι δεν είναι έτσι. Οι απαιτήσεις που έχει ο ένας από τον άλλο μας έχουν κάνει να χάσουμε τους εαυτούς μας, και υπάρχει μεγάλη πίεση, ειδικά για μένα που νιώθω συνεχώς ότι περνάω από εξετάσεις. Τον αγαπώ πολύ, και δεν ξέρω τι να κάνω για να το σταματήσω αυτό, όσο και να το συζητάω με πληγώνει, δεν το καταλαβαίνει πόσο πολύ με ενοχλεί. Το ξέρω ότι μ'αγαπάει και θέλει το καλό μου, αλλά έχει κολλήσει με αυτά τα θέματα, και όσα και να εξηγώ, πράγματα αυτονόητα για την εσωτερική ομορφιά και ότι κάθε άνθρωπος έχει την δική του προσωπικότητα και στιλ, δείχνει ότι τα συμμερίζεται αλλά συνεχίζει να έχει αυτές τις απαιτήσεις. Έχω ξενερώσει εντελώς και δεν ξέρω τι να κάνω, φοβάμαι τα χειρότερα. Αναφορικά με την περιποίηση δεν μπορώ αλλά και δεν θέλω να κάνω κάτι περισσότερο. Νιώθω ότι όλα τα προτερήματά μου σαν άνθρωπος έχουν θαφτεί κάπου σε μια σκοτεινή γωνιά, και τα αρνητικά μου είναι βουνά ανάμεσά μας. Πιστεύεις οτι χρειάζομαι επαγγελματική βοήθεια?- Χ

Αυτός που χρειάζεται επαγγελματική βοήθεια είναι ο άντρας σου, και μάλιστα επειγόντως. Εσύ τη χρειάζεσαι για να ξεπεράσεις το αίσθημα ανεπάρκειας που σου έχει δημιουργήσει ο άντρας σου.


Κάνεις αυτό που κάνουν οι γυναίκες που έχουν υποστεί κακοποίηση. Νομίζεις ότι φταις εσύ, και νομίζεις ότι σου φέρεται έτσι επειδή θέλει το καλό σου. Ούτε εσύ φταις, ούτε το καλό σου θέλει. Θέλει να σε ελέγχει, και το κάνει μέσω αυτής της οδού. Θέλει να ασκεί εξουσία πάνω σου, και το καταφέρνει υπενθυμίζοντας σου συνέχεια ότι ποτέ δεν θα είσαι αρκετά καλή γι' αυτόν. Θέλει να σε δέσει πάνω του, κλέβοντας τη δύναμη σου, μέχρι να είσαι εντελώς αδύναμη να αντιδράσεις. Οι συσχετισμοί δυνάμεων που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ σας δεν έχουν απολύτως, μα απολύτως καμία σχέση με την εμφάνιση σου. Δεν υπάρχει μανικιούρ ή τζιν που θα τον κάνει να σταματήσει, παρά μόνο μια ανατροπή της δυναμικής που έχετε τώρα, όταν τον ξεμπροστιάσεις γι' αυτό που κάνει, και όταν σταματήσεις να ανησυχείς κάθε δευτερόλεπτο για το αν έχεις κάνει αυτό που πρέπει για να είναι αυτός ήρεμος.


Ο καταρράκτης θετικών χαρακτηριστικών στην αρχή είναι η μέθοδος σου για να δικαιολογήσεις τον εαυτό σου που δεν αντιδράς. Η φράση «οι απαιτήσεις που έχει ο ένας από τον άλλο μας έχουν κάνει να χάσουμε τους εαυτούς μας» δείχνει επίσης ότι δεν είσαι ακόμη σε θέση να παραδεχτείς αυτό που συμβαίνει. Δεν έχει απαιτήσεις ο ένας από τον άλλον. Αυτός έχει απαιτήσεις, κι εσύ προσπαθείς να τις προλάβεις.


Η αγάπη είναι μια λέξη μεγάλη που έχει μέσα της πολλά νοήματα, αλλά αν έπρεπε να τα συνοψίσουμε σε ένα, για μένα θα ήταν ότι σε αγαπάει αυτός που έχει δεχτεί όλα αυτά που ντρέπεσαι να παραδεχτείς για σένα, και σε εμπνέει να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Σε ΕΜΠΝΕΕΙ. Με το παράδειγμα του. Δεν σε εκβιάζει, δεν σε αναγκάζει, δεν το θέτει ως προϋπόθεση για να συνταγογραφεί την αγάπη σε δόσεις.

__________________
3.

Αγαπητή Α, μπα μπορείς έτσι πρόχειρα να θυμηθείς καμία παλιά ερώτηση που να σε είχε βγάλει από τα ρούχα σου όταν τη πρωτοδιάβασες;- 28/6

 

Ερώτηση όχι, αλλά τις προάλλες σκεφτόμουν πόσο είχα θυμώσει και στενοχωρηθεί με σχόλια γυναικών σχετικά με μια ερώτηση για το αντισυλληπτικό χάπι. Η μόνιμη επωδός ήταν ότι «δεν είναι καραμέλες». Και το κορυφαίο ήταν «αλήθεια πιστεύεις ότι το χάπι ήταν επανάσταση;»


Τότε δεν είχα απαντήσει γιατί ήμουν εν βρασμώ ψυχής, και ο εκνευρισμός μου ήταν επικίνδυνος, θα έχανα το δίκιο μου. Τώρα που έχει περάσει καιρός, ίσως είναι η ώρα για να απαντήσω σε όσες μου υπενθύμισαν ξανά και ξανά ότι «τα αντισυλληπτικά δεν είναι καραμέλες».


Κορίτσια. Ποτέ δεν είπα, ούτε υπονόησα, ούτε καν σκέφτηκα ότι τα αντισυλληπτικά είναι καραμέλες. Έχουμε πλήρη γνώση και συναίσθηση ότι είναι φάρμακα, και ως φάρμακα έχουν κινδύνους. Πόσο μάλλον αφού χορηγούνται και για μήνες ή για χρόνια. Και η ασπιρίνη επικίνδυνη είναι. Το ξέρουμε.


Μολαταύτα είμαι σίγουρη ότι αν κάποια έλεγε ότι παίρνει ορμόνες για την εμμηνόπαυση, καμία δεν θα ορμούσε να της υπενθυμίσει ότι τα οιστρογόνα «δεν είναι καραμέλες». Σε αυτή την περίπτωση το ρίσκο θα ήταν θεμιτό, γιατί θα ήταν «θεραπεία». Το πρόβλημα που έχουν οι γυναίκες που λένε «τα αντισυλληπτικά δεν είναι καραμέλες» δεν είναι ότι είναι επικίνδυνα για την υγεία. Είναι ότι έχουν σχέση με το σεξ. Και οι σωστές γυναίκες ποτέ, για κανέναν λόγο, δεν κάνουν, δεν λένε, και δεν σκέφτονται πράγματα που μπορεί να τους δώσουν αφορμή να κάνουν σεξ με στόχο την ευχαρίστηση. Οι γυναίκες δεν πρέπει να ευχαριστιούνται. Πρέπει να κάνουν σεξ για να γεννήσουν, στη συνέχεια να γεννούν με πόνους, να θηλάζουν βρέξει/χιονίσει, και γενικώς να υπομένουν, και όσο πιο πολύ υπομένουν αδιαμαρτύρητα, τόσο πιο άξιες γυναίκες είναι.


Μόνο που το χάπι δεν θεωρείται επανάσταση επειδή οι γυναίκες απελευθερώθηκαν σεξουαλικά, διότι ακόμη δεν έχουν απελευθερωθεί, έχουμε ακόμη περίπου πεντακόσια χρόνια γι' αυτό. Είναι επανάσταση επειδή αρχικά έδωσε στις ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΕΣ γυναίκες το μέσο για να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους, και να μην κάνουν έντεκα παιδιά, περνώντας τη ζωή τους σαν σκλάβες, εντελώς ευάλωτες, γιατί είτε ήταν έγκυες, είτε θήλαζαν, είτε και τα δύο, πλήρως εξαρτώμενες για φαγητό και στέγη από τους άντρες τους. Αυτό δημιούργησε και μια γενιά ανύπαντρων γυναικών που δεν ήταν υποχρεωμένες να παντρευτούν επειδή θα έκαναν παιδί. Μπορούσαν να περιμένουν, και να σπουδάσουν, να δουλέψουν. Αυτή ήταν η επανάσταση, και δεν είναι η άποψη μου, είναι ένα καταγεγραμμένο γεγονός από την ιστορία. Όποια γυναίκα λέει «δεν καταλαβαίνω γιατί το χάπι θεωρείται επανάσταση», δεν καταλαβαίνει επειδή δεν θέλει να καταλάβει, γιατί νομίζει ότι αν παίξει το ρόλο που της έχει επιβληθεί από την πατριαρχία, θα επιβραβευτεί. 

Spoiler alert: το βραβείο είναι ένα νοικοκυριό συν τα πεθερικά.

__________________
4.


Πώς αποδέχεσαι την απορριψη;- Μου μιλαει αλλα τα χει με αλλη καιρο

Την αποδέχεσαι - πιο γρήγορα, και πιο ουσιαστικά - όταν δεν εκβιάζεις τρόπους για να σταματήσεις να ενοχλείσαι. Είναι μέσα στο παιχνίδι να στενοχωριέσαι και να ταράζεσαι, να νιώθεις ένα σωρό αρνητικά συναισθήματα. Δεν χρειάζεται να παριστάνεις ότι δεν υπάρχουν, δεν πρέπει να ντρέπεσαι γι' αυτά, δεν είναι καλή ιδέα να τα αγνοείς ή να κάνεις διάφορα αντιδραστικά, αλλά δεν πρέπει να αφήνεσαι και να τα μεγαλοποιείς παριστάνοντας ότι είσαι πρωταγωνιστής σε καμία όπερα. Βοηθούν τα μικρά βήματα, μια μέρα τη φορά. Ο χρόνος θα τα λύσει όλα.


__________________
5.

Γεια σου Α, μπα!

Εδώ και κάποιο καιρό σκέφτομαι σοβαρά το ενδεχόμενο να φύγω στο εξωτερικό. Μένω στην Κύπρο και το επάγγελμα μου εδώ δεν έχει πολλές προοπτικές ούτε και πολλές ευκαιρίες. Με προβληματίζει όλο αυτό και νιώθω πως έχω την δίψα να ζήσω κάπου έξω, να αποκτήσω εμπειρίες και να έχω και την ευκαιρία να εξελιχθώ σαν επαγγελματίας σε ένα περιβάλλον που μου δίνει την δυνατότητα και τις ευκαιρίες να το κάνω.

Ψάχνω κυρίως την Αγγλία μιας και έζησα εκεί για τις σπουδές μου, μου άρεσε πολύ και επιπλέον έχω μια γνώση για το πώς είναι τα πράγματα εκεί και πως λειτουργούν. Αν και είναι ακριβή η ζωή βέβαια!

Βασικά, θα με ενδιέφερε πολύ να ακούσω από σένα – μιας και πέρασες από αυτή τη φάση – τι θα συμβούλευες κάποιο που σκέφτεται να φύγει από την χώρα του για να ζήσει κάπου έξω? Ποιες δυσκολίες μπορεί να αντιμετωπίσει? Τι είναι καλό να έχει στο μυαλό του ή να σκεφτεί πριν το κάνει? Ή και αφού φύγει?

Σ' ευχαριστω πολύ!

Κάθε ιστορία είναι αυστηρά προσωπική, με διαφορετικά κίνητρα και προσδοκίες, δε νομίζω ότι είναι εύκολο να πει κάποιος συμβουλές που αγγίζουν όλες τις περιπτώσεις. Αυτό που έχω μάθει από τη ζωή είναι ότι είναι λάθος να αντιμετωπίζεις οτιδήποτε ως μόνιμο. Καμία απόφαση δεν είναι για πάντα, οπότε μην αντιμετωπίζεις καμία απόφαση έτσι. Δίνεις ένα βάρος που δεν υπάρχει. Αέρας είμαστε, και οι αποφάσεις μας αλλάζουν, και η ζωή φέρνει στροφές και αλλαγές και καταστροφές και αναπάντεχες ευτυχίες. Κάνε ό,τι σου φαίνεται πιο σωστό όταν παίρνεις την απόφαση. Το μέλλον, αόρατο.

__________________
6.

Can you please write something about expat wives and how they can survive mentally in another country?

p.s. I want to go back home!- Dion

Για να γράφεις εδώ, υποθέτω ότι ξέρεις ελληνικά. Η απάντηση είναι ότι εξαρτάται από τη χώρα καταγωγής και τη χώρα κατάληξης. Αλλά για να λέμε όλη την αλήθεια, αν θεωρείς «σπίτι» τόσο αυτονόητα την χώρα καταγωγής σου, τότε το πρόβλημα το έχει ο γάμος σου, όχι η χώρα που ζεις.


__________________
7.

Λένα, έχω ζήσει όλη μου τη ζωή στην Ελλάδα και δεν ξέρω πως μπορούν οι πολιτικές εξελίξεις να επηρεάσουν τη ζωή κάποιου Έλληνα του εξωτερικού, για αυτό η αφελής μου σκέψη είναι ότι ψηφίζει για πράγματα που δεν αλλάζουν ουσιαστικά τη ζωή του και η αυθόρμητη σκέψη μου θα ήταν ότι δεν πρέπει να ψηφίσει καθόλου. Επειδή, όμως, δεν ξέρω πώς μπορεί να είναι για σένα και για όλους τους Έλληνες που ζουν σε άλλες χώρες αυτή η κατάσταση και γιατί υποψιάζομαι ότι η άποψή μου είναι ακριβώς αυτό που είπα πιο πάνω (αφελής και αυθόρμητη) θα ήθελα να ρωτήσω εσένα του λόγους για τους οποίους θα συμμετάσχεις σε αυτό το δημοψήφισμα και γιατί νιώθεις/πιστεύεις/θεωρείς ότι το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι υπόλοιποι Έλληνες του εξωτερικού;-

Καταρχάς οι πολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν ωραιότατα τη ζωή κάποιου Έλληνα που ζει στο εξωτερικό. Οι Έλληνες του εξωτερικού εξακολουθούν να πληρώνουν φόρους, ας πούμε. Αν έχουν ακίνητα, χωράφια, έσοδα από κάπου, έχουν πολλά συμφέροντα να υπερασπιστούν. Και αν δεν έχουν προσωπικά, έχουν αδέρφια και γονείς και ανίψια που ζουν εκεί, ή τα δικά τους παιδιά. Φαντάζομαι ότι όλοι οι Έλληνες δικαιούνται να θέλουν ευνοϊκές συνθήκες για τα αγαπημένα τους πρόσωπα, ακόμα και αυτοί που δεν ζουν κοντά στα αγαπημένα τους πρόσωπα. Δεν είναι μόνο το ψυχολογικό σκέλος των αγαπημένων προσώπων. Η επιβίωση των συνταξιούχων ή μη γονέων, και οι συνθήκες επιβίωσης τους, είναι ένα τεράστιο θέμα, που αφορά άμεσα –αμεσότατα - όσους Έλληνες ζουν στο εξωτερικό. Αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα γιατί κάποιος να μην μπορεί να κοιμηθεί από το άγχος του για την Ελλάδα, ενώ δεν ζει εκεί.


Όλα αυτά όμως δεν είναι τα καλύτερα μου επιχειρήματα. Το θέμα είναι η υπηκοότητα. Δεν μπορώ να δεχτώ πώς γίνεται να υπάρχουν Έλληνες με διαφορετικά πολιτικά δικαιώματα, και να υπάρχουν Έλληνες που όχι μόνο δέχονται κάτι τέτοιο, αλλά και το υποστηρίζουν. Όσο έχουμε το ίδιο διαβατήριο, είμαστε το ίδιο Έλληνες. Δεν είναι σούπερ μάρκετ οι υπηκοότητες. Όσοι δεν έχουμε διπλή υποκοότητα έχουμε ΜΙΑ πατρίδα, έναν κρίκο σύνδεσης, έναν τόπο που ξέρουμε ότι θα μας δεχτεί χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς να πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε καλοί επιστήμονες, ή ότι έχουμε λεφτά, ή ότι θα κάνουμε επενδύσεις. Είναι η χώρα μας, και θα είναι για πάντα η χώρα μας. Είναι η ταυτότητα μας, και αν ζεις σε άλλη χώρα, είναι μέρος του αυτοπροσδιορισμού σου, δεν είναι αυτονόητη όπως όταν ζεις στη χώρα που γεννήθηκες. Η απαγόρευση της ψήφου στο εξωτερικό είναι μια σκληρή απόρριψη της γενέτειρας που δεν καταπίνεται εύκολα, δεν μπορώ να βρω άλλον τρόπο να το χαρακτηρίσω. Δεν ψηφίζω εδώ που ζω, δεν ψηφίζω στη χώρα μου, άρα ποια είμαι;


Δεν θέλω τη συμπόνοια κανενός, που λέει και το τραγούδι, αλλά είναι κάτι παραπάνω από τραγέλαφος να διχαζόμαστε για τα πάντα ως πολίτες. Πάντα πρέπει να μπαίνουν οι ταμπέλες των εχόντων και των μη εχόντων; Παντού αυτή η ισοπέδωση; Το στερεότυπο είναι ότι οι Έλληνες του εξωτερικού τρώνε με χρυσά κουτάλια, άρα δεν πρέπει να ανακατεύονται στα εσωτερικά της χώρας. Φυσικά δεν είναι έτσι, όπως δεν ισχύει και ότι όλοι οι Έλληνες στην Ελλάδα είναι φτωχοί. Όλοι το σταυρό τους κουβαλάνε, κάθε άνθρωπος έχει μια άλλη ιστορία πίσω του. Το να ζεις στο εξωτερικό δεν είναι εύκολο, ή τουλάχιστον δεν είναι ευκολότερο από το να ζεις στην Ελλάδα. Ο μόνος τρόπος να έχεις εύκολη ζωή είναι να είσαι πλούσιος. Αν είσαι πλούσιος, δεν έχει σημασία που ζεις.

66

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
#2 Προφανως ανησυχεις για το πώς θα δικαιολογησεις τη διαλυση του "τελειου γαμου" σε εναν κοινωνικο περιγυρο που σας θεωρει το "τελειο ζευγαρι". Περισσότερο θα έπρεπε να ανησυχεις για τα επόμενα "αρνητικά" σου -που ο σύζυγός σου θα εφεύρει για να σε κάνει να νιώθεις ανεπαρκής και εξαρτημένη από την "υπομονή" του να σε ανέχεται - ενώ ταυτοχρόνως θα ικανοποιεί τα σαφή σαδιστικά του ένστικτα. Δεν ειναι ζηλεια ουτε ενδιαφερον ουτε-φυσικα- αγαπη αυτό που σου δείχνει αλλά καθαρός σαδισμός. Θα χρειαστεί να μιλήσεις με κάποιον ειδικό σε αυτά τα θέματα, φρόντισε όμως να μην το μάθει διότι δεν θα σε αφήσει -δεν είναι βλάκας να χάσει τον έλεγχο που ασκεί πάνω σου. Εντόπισε ένα ή δυο άτομα στο περιβάλλον σου τα οποία ή τον έχουν ήδη πάρει χαμπάρι και δεν τα ακούς ή είναι αρκετά οξυδερκή και εχέμυθα για να καταλάβουν τι γίνεται και να σε στηρίξουν. Προσπάθησε να κάνεις τις παρατηρήσεις του "δημόσιες" : δεν είναι κακό να πει μπροστά σε κόσμο "μα πώς ειναι τα χέρια σου έτσι ; δεν έκανες μανικιούρ;" έχεις μάρτυρες και τον ξεμπροστιάζεις γιατι αυτή ΔΕΝ είναι μια φυσιολογική δήλωση. Πάρε βοήθεια και άρχισε να δυναμώνεις τον εαυτό σου για να αποκτήσεις αυτονομία. Είναι απαραίτητη για να φύγεις από μια σχέση σαδισμού και εξάρτησης. Διότι αυτό έχεις και όχι τον "τέλειο γάμο". Και αν τίποτα από όσα είπαμε εδώ δεν σε πείθει, σκέψου ότι τα πράγματα- ό,τι και να κάνεις εσύ όσο τέλεια και να γίνεις- θα γίνονται πάντα διαρκώς και συνεχώς χειρότερα, μέχρι να εξαφανιστείς κατω από το εκτυφλωτικό φως της λαμπρής και αψεγάδιαστης προσωπικότητας του συζύγου σου.
2 Έχετε μια ζωη αξιοζηλευτη που σε κοιταει στα δοντια?Και το πιο εξοργιστικό ειναι οτι το κάνει για τους άλλους ουτε για αυτον ουτε φυσικα για σενα .Νομιζετε οτι οι εξω ειναι ο καθρέφτης της σχεσης. Ισως να το εχεις συζητήσει με τις φίλες σου και να σου ειπαν ''O X?Mα ειναι υπεροχος σύζυγος μμμμ και πως σου φερεται οταν βγαίνουμε ,σε λατρευει!Εισαι υπερβολική και με τις υπερβολες σου θα τον χασεις!'' Κοβω το κεφαλι μου οτι εχεις ακουσει κατι τετοιο η οτι θα ακουσεις αν αποφασισεις να μιλησεις σε τριτους.Το προβλημα σου εχει γινει πια δευτερο δερμα και νομιζεις οτι ειναι πια δικο σου αλλα δεν ειναι .Και δεν ειναι το προβλημα οτι δεν κανεις μανικιουρ αλλα οτι μεσα στο σπιτι σου υπαρχει καποιος που σε κανει να νιωθεις οτι δεν εισαι σπιτι,οτι και για κει πρεπει να δωσεις εξετασεις με αποτελεσμα να μην μπορεις να βρεις ησυχία πουθενα.Στειλτον στη μανα του που στανταρ σου λεει οτι μαγειρευει καλυτερα απο σενα .
#2 Συγνώμη, αλλά κάτι δεν πάει καλά εδώ. Δεν γίνεται ο τύπος να έχει τόσα χαρίσματα όπως λες, να μας περιγράφεις τον ιδανικό άντρα και στο τέλος να βγαίνει ένα άκρως χειριστικό υποκείμενο.Ή έχεις διαστρεβλωμένη εικόνα για τον σύντροφό σου ή δεν ξέρεις πραγματικά πως είναι να έχει κάποιος όλες τις αρετές που ανέφερες.Καλά κάνεις και φοβάσαι τα χειρότερα γιατί το επόμενο βήμα είναι να σε στείλει σε ψυχίατρο και να αρχίσεις αγωγή.Δεν είναι έτσι η αγάπη, όπως σου την σερβίρει. Όταν αγαπάς κάποιον τον αποδέχεσαι όπως είναι, δεν προσπαθείς να τον αλλάξεις, ούτε του φέρεσαι με τέτοιον απάνθρωπο τρόπο.Δεν στο παίζω υπεράνω, είχα καεί στο παρελθόν.
Με κάλυψες φωτεινε καστορα κι εγώ έκανα login που το βαριέμαι απίστευτα αλλά σήμερα επιβάλλεται... Για την #2 : ειλικρινά ρε κοπελιά πως την αντέχεις αυτή την καταπίεση; Δηλαδή ο άντρας σου είναι πάντα στην τρίχα; Που και να είναι επιλογή ΤΟΥ με το χρόνο ΤΟΥ και τη διάθεση ΤΟΥ, εσύ τι φταις; Να κάτσει να σου κάνει εκείνος μανικιούρ άμα είναι τόσο παρατηρητικος! (μη γελατε, είχα έναν πρώην που με εψηνε να βαψω τα μαλλιά μου κόκκινα κι επειδή ξερναει και θέλει κάθε 3 βδομάδες τον έβαλα και μου τα έβαλε αυτός! Και ήμασταν όλοι ευχαριστημένοι εκτός απ την κομμώτρια) ειλικρινά θα έπρεπε να διαχωριζονται λίγο οι προσωπικότητες, το ότι είστε τόσα χρόνια μαζί η και ο γάμος δεν του δίνει το δικαίωμα να παίζει κουκλοθεατρο μαζί σου-και ούτε καν, εσύ τα κάνεις όλα και αυτός απολαμβάνει. Και τι δηλαδή, κάποια στιγμή που θα αφεθεις σαν άνθρωπος είτε λόγω διάθεσης είτε εγκυμοσύνης θα κοιτάει οποια έχει πιο πεταχτο κωλο και θα σού λέει "να έτσι ήσουν κι εσύ και πως καταντησες;" ο ορισμός του σε αγαπάω για αυτό που είσαι δηλαδή.... Αγάπη φιλαράκο πες του χαιρετίσματα είναι ζήτημα καρδιάς και μυαλού κι όχι ντουλαπας και γυμναστήριου. Τον εαυτό μας τον φροντίζουμε όπως μας αρέσει αλλά ειδικά μετά από τόσα χρόνια το μόνο που μετράει είναι ο άνθρωπος σου, γιατί να δω ποια άλλη θα σε άντεχε με τέτοια σχόλια... Και κάτι γενικό με αφορμή την 7 και όλα τα ανάλογα σχόλια : ρε παιδιά σε ποιες χώρες ζείτε; Μήπως πάει κατι στραβά η εγώ είμαι η τυχερή δεν ξέρω γιατί εδώ στην Ολλανδία που ζω εγώ ούτε φρύδια δεν έχει κουνηθει για χαζομάρες τύπου "έχεις λεφτά εσύ, δεν ξέρεις" η κι εγώ δεν ξέρω τι... Τουναντιον όταν ήταν οι εκλογές όλοι με ρωτούσαν, και οι εδώ και οι εκεί, για πες μας τη γνώμη σου που πλέον τα βλέπεις τα πράγματα πιο καθαρά... Και ούτε καν υπαινιχθηκαν ότι εγώ έχω βρει το μήνα που θρεφει τους 11, μου λένε φυσικά ότι σώθηκα αλλά αυτό το ξέρουν και οι πέτρες, και μόνο που έχω έρθει σε αυτή την πανέμορφη χώρα και δουλεύω και πληρώνομαι και κάνω ταξίδια και ζω... Ανεκτιμητο!!!Και κάτι τελευταίο έτσι για το υγ : το ποσό γελοιες μου φαίνονται πλέον οι εμφανισιακες απαιτήσεις δε λέγεται... Έχει τύχει να πάω σε κλαμπ με κολάν και ζιβαγκο και επειδή φορούσα μπότες (αρβυλες) και όχι αθλητικά με έλεγες και καλοντυμενη
Μακράν οι καλύτερες απαντήσεις! Είχα καιρό να διαβάσω κάτι με τόσο συμπυκνωμένη και συγκροτημένη σκέψη. Σε ευχαριστώ πολύ Α μπα για την υπέροχη συντροφία και τη δύναμη που μου δίνεις.
#3 Μη στεναχωριέσαι Αμπίτσα μου, έλα να σε κάνω μια αγκαλίτσα που σε προγγήξανε και σε βγάλανε απτα ρούχα σου οι παλιοσχολιάστριες!Δεν είναι ότι δεν αναγνωρίζουμε βρε Αμπίτσα την επανάσταση του χαπιού αλλά να, δεν είμαστε 300 ετών και δεν τα έχουμε ζήσει όλα αυτά που συνέβαιναν στις εποχές καταπίεσης και υποδούλωσης των γυναικών....Εμείς έχουμε άλλο νταλκά, περάσαμε τα 30, τα 35, τα 40 και παιδί δεν κάναμε, όχι γιατί δε θέλαμε αλλά γιατί δεν βρήκαμε τον κατάλληλο εγκαίρως, κάποιες μείναμε έγκυες και αναγκαστήκαμε να τα ρίξουμε, κάποιες παίρναμε χάπι για χρόνια και όταν θελήσαμε να κάνουμε παιδί δεν μπορούσαμε....άλλες πήραμε το χάπι γιατί ο σύντροφος δεν ήθελε να φοράει προφυλακτικό αλλά δεν ήταν έτοιμος και για παιδί....Έχει πολύ πόνο κι αυτή η υπόθεση Αμπα μου, πίστεψέ με, μη μας παρεξηγείς. Εϊμαστε μια γενιά που καταπιεζεται στο θέμα της τεκνοποίησης, όχι όπως οι προηγούμενες γενιές αλλά από την ανάποδη. Θελει ακόμα κι άλλη δουλίτσα η κοινωνία μας κι εμείς οι ίδιες για να καταφέρουμε να ισορροπήσουμε πλήρως και να αποκτήσουμε γνήσια ελευθερία επιλογής. Ακόμα δεν την έχουμε, στην πίεση είμαστε.
#2 Φαντάσου δηλαδή να μην ήταν υπέροχος άνθρωπος, δραστήριος, αισιόδοξος, με πολύ χιούμορ, εργατικός, φιλότιμος, γενναιόδωρος και πολλών άλλων χαρισμάτων. Θα έβαζε τους φίλους του να σε γλεντάνε σε πάρτι.
#2 Πραγματικά καταπληκτικός άνθρωπος....βρε κούκλα μου έτσι είναι οι καταπληκτικοί άνθρωποι; Γιατί εμένα η περιγραφή μου θύμισε χειριστικό κάθαρμα....
#7 Και μιας και έγινε αναφορά σε στίχο τραγουδιού, θυμίζω το γνωστό «στα ξένα είμαι Έλληνας και στην Ελλάδα ξένος» που νομίζω ότι συνοψίζει ακριβώς το γενικό συναίσθημα του ξενιτεμένου.
#2 Γράφεις ότι ο γάμος σας είναι αξιοζήλευτος, μια αξία δηλαδή που προσδιορίζεται από τρίτους.Δεν είδα να γράψεις πουθενά ότι ο γάμος σας είναι ευτυχισμένος, αξία που θα έπρεπε να επιδιώκεις κι ενδεχομένως αυτό να έκανε αξιοζήλευτο το γάμο αλλά σαν δευτερεύον χαρακτηριστικό. Αγαπητή μου υπάρχει πρόβλημα. Φαντάζεσαι τον εαυτό σου ως μητέρα? Νομίζεις πως σε εκείνη τη φάση της ζωής σου θα είναι εύκολο να επιδιώξεις την "τελειότητα" που τώρα προσπαθείς να κατακτήσεις? Όχι βέβαια και ούτε θα έπρεπε (όπως και τώρα δεν πρέπει). Εκείνος όμως τότε ακριβώς θα τσαλαπατήσει όλη σου την ήδη τσακισμένη αυτοπεποίθηση, γιατί θα είσαι πολύ εύκολος στόχος. Σκέψου όμως σοβαρά τι κάνεις, διάβασε πολύ προσεκτικά την απάντηση της Λένας και συνειδητοποίησε τι συμβαίνει, είναι το πιο δύσκολο απ'όλα όσα έχεις να κάνεις. Και προς Θεού σταμάτα να μετράς τόσο το τι φαίνεται ή τι θα πουν οι άλλοι, είναι κι αυτός ένας τρόπος να μένουμε εγκλωβισμένοι. Σκέψου μόνο τι νιώθεις εσύ, μέσα σου χτυπάνε καμπανάκι προειδοποιητικά. Μην τα αγνοήσεις, μην τα θάψεις, μην τα παρερμηνεύσεις. Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο γρήγορα περνάει η ζωή και πόσο δύσκολα θεραπεύονται πράγματα που δεν τα αντιμετωπίζουμε από την αρχή..been there...
#7 Εκείνες τις αγωνιώδεις μέρες των διαπραγματεύσεων του Ιουλίου ήμουν στο οικογενειακό σπίτι στο χωριό. Το μεγαλύτερο άγχος & τις χειρότερες αϋπνίες απ' όλους μας είχε η θεία μου, που ζει στη Γαλλία 30 χρόνια, είναι παντρεμένη εκεί, έχει τη γαλλική υπηκοότητα και δεν σκοπεύει να επιστρέψει ποτέ εδώ.Ο λόγος είναι ότι αγαπά την Ελλάδα και λατρεύει τους γονείς της, την αδελφή της κι εμένα, που με νιώθει σαν μοναχοπαίδι της. Μάλιστα, επειδή θεώρησε ότι Ολάντ μας στήριξε, ορκίστηκε να τον ψηφίζει εφ' όρου ζωής, όποιες κι αν ήταν οι πολιτικές του στη χώρα όπου η ίδια ζει.
#3 Νομίζω ότι ο μοναδικός λόγος που κάποιες γυναίκες αντιμετωπίζουν επιφυλακτικά το χάπι δεν είναι απαραίτητα η σεμνοτυφία. Μπορεί να είναι και το ακριβώς ανάποδο, το παράπονο απέναντι στην αδικία να αναγκάζονται μόνο οι γυναίκες να επιβαρύνουν, πιθανώς, τον οργανισμό τους με σκοπό την αντισύλληψη. Η αδικία ωστόσο δεν είναι προς το παρόν ηθελημένη. Πολλές έρευνες γίνονται για αναστρέψιμη μέθοδο αντισύλληψης (πέραν του προφυλακτικού) που να χρησιμοποιείται από τους άνδρες. Ούτε κι αυτοί θέλουν να σπέρνουν παιδιά όλη την ώρα.Τέλος πάντων, η επανάσταση που έφερε το χάπι είναι αδιαμφισβήτητη. Το ίδιο και η επανάσταση που έφερε η πενικιλλίνη. Το ότι κάποιοι είναι αλλεργική στην πενικιλίνη δεν το ακυρώνει αυτό. Το ίδιο ισχύει για το χάπι: Ο μόνος λόγος να αποφευχθεί είναι αν υπάρχουν οργανικά αίτια, τα οποία πρέπει να ερευνηθούν προτού ξεκινήσει η λήψη τους. Οι γυναικολόγοι μπορούν να καθοδηγήσουν μια γυναίκα σχετικά. Αν τα παίρνει κανείς έχοντας πρόβλημα είναι το ίδιο με το να πάρει οποιοδήποτε διαδεδομένο φάρμακο χωρίς να έχει διαβάσει τις αντενδείξεις. Είναι ευθύνη του.
7. Έχω χάσει το λογαριασμό, πόσες φορές σε καβγάδες για πολιτική όταν θέλουν να λήξουν τη συζήτηση μου έχουν πει "ζείς στο εξωτερικό, δε ξέρεις πως είναι τα πράγματα ακριβώς και δεν έχεις δικαίωμα να μιλάς" ή "ζείς στο εξωτερικό, έχεις δουλειά και περνάς καλά, δε ξέρεις!"
Πολύ μεγάλο θέμα το #7. Παρότι συμφωνώ με όλα όσα λες και ως κάτοικος εξωτερικού ταυτίζομαι, κατά τη γνώμη μου υπάρχει το εξής πρόβλημα: ο τρόπος με τον οποίο αποδίδεται η ελληνική υπηκοότητα, δηλαδή μέσω αίματος. Αυτό σημαίνει ότι εάν ένας από τους γονείς σου είναι Έλληνας, χωρίς να έχεις πάει ποτέ στην Ελλάδα, μπορείς να αποκτήσεις την ελληνική υποκοότητα και άρα αυτόματα και δικαίωμα ψήφου. Είναι τόσο μεγάλη η ελληνική διασπορά σε ορισμένες χώρες, που αν όλοι είχαν τη δυνατότητα να ψηφίσουν από απόσταση, το εκλογικό αποτέλεσμα θα επηρεαζόταν σημαντικά από μια ομάδα ανθρώπων που ούτε έχει ζήσει ποτέ στην Ελλάδα και πιθανόν ούτε καν έχει συμφέροντα. Προσωπικά μου φαίνεται λάθος να έχουν δικαίωμα ψήφου τρίτης γενιάς Έλληνες - δεδομένου φυσικά ότι έχουν υπηκοότητα και δικαίωμα ψήφου στη χώρα κατοικίας τους. Δεν ξέρω ποια είναι η λύση, και όχι φυσικά να υπάρχουν πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας, αλλά ίσως κάποια αλλαγή στο νόμο απόκτησης ιθαγένειας.
Εγώ αυτό που λες το βρίσκω τελείως άδικο για κάποιον που θεωρεί τιμή του να είναι Έλληνας και θέλει να έχει σχέση και δεσμούς με την πατρίδα του, έστω κρατώντας την υπηκοότητα, να του πεις ξαφνικά οτι έχει μόνο υποχρεώσεις και κανένα δικαίωμα. Επίσης τα συμφέροντά σου αλλάζουν. Κλασικό παράδειγμα είναι οι Αργεντινοί με ιταλική ρίζα ή οι Φιλιπινέζοι με ισπανική ρίζα που οι πρόγονοι δεν ενδιαφέρθηκαν να δηλώσουν τα παιδιά τους στην πρεσβεία. Κανονικά, για να ταξιδέψουν στην Ευρώπη χρειάζονται βίζα και για να ζήσουν στην Ευρώπη πρέπει να αποδείξουν οτι δεν είναι ελέφαντες. Αναγνωρίζοντας το δικαίωμά τους έχουν πάλι αυτό το δικαίωμα που είχαν χάσει συν τα πολιτικά. Και γιατί όχι; Μακάρι αυτοί οι "νέοι" Ιταλοί και Ισπανοί να είναι μοχλός πίεσης για μια πιο δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, γιατί είναι οι πρώτοι που αντιλαμβάνονται τα προβλήματα του μεταναστευτικού και το ρατσισμό που ζουν στις δημόσιες υπηρεσίες. Αφού έχεις το δεσμό αίματος και μπορείς να τον αξιοποιήσεις γατί να δυσκολεύεις τη ζωή σου;
Συμφωνώ με το τελευταίο σχόλιο θεωρητικά, ότι δηλαδή αν μπορεί έστω και ο δεσμός αίματος να χρησιμοποιηθεί για κάτι θετικό, όπως την ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων, τότε γιατί να μην το εκμεταλλευτούμε. Όντως η μεταναστευτική πολιτική στην Ευρώπη είναι σκληρή και απαγορευτική για όσους δεν είναι Ευρωπαίοι, καθιστώντας την επιλογή να ζουν και να εργάζονται στην Ευρώπη πανδύσκολη. Η λύση όμως σε αυτό το πρόβλημα δεν είναι να δίνονται υπηκοότητες με μεγαλύτερη ευκολία σε άτομα τα οποία δεν ζουν ούτε έχουν ζήσει ποτέ στην εκάστοτε χώρα. Η λύση είναι να αλλάξει η μεταναστευτική πολιτική. Σχετικά με το νόμο απόκτησης ιθαγένειας, για μένα είναι πιο δίκαιο ένας Αργεντινός ανεξαρτήτως ρίζας, ο οποίος έχει ζήσει 5 ή 10 χρόνια στην Ιταλία να μπορεί να πάρει ιταλική υπηκοότητα, παρά ένας Αργεντινός με ιταλικές ρίζες που δεν έχει πάει ποτέ στην Ιταλία ούτε τον ενδιαφέρει. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι διαφωνώ με την ειδική μεταχείριση που προσφέρουν οι "ρίζες" αλλά συμφωνώ με το να διευρυνθούν οι ίσες ευκαιρίες για όλους. Όσον αφορά το πρώτο σκέλος του σχολίου σου, δεν καταλαβαίνω τι εννοείς όταν λες ότι θα έχουν μόνο υποχρεώσεις χωρίς δικαιώματα. Τι υποχρεώσεις έχει ένα Έλληνας τρίτης γενιάς που δεν έχει ελληνική υπηκοότητα απένταντι στην Ελλάδα; Επίσης η υπηκοότητα δεν είναι ένας τρόπος για να έχεις δεσμούς με μία χώρα, είναι νομικά δικαιώματα και υποχρεώσεις. Μπορείς να διατηρήσεις τις σχέσεις σου με την Ελλάδα αν το θέλεις και να είσαι περήφανος για τις ρίζες σου χωρίς την υπηκοότητα.
Μη νομίζεις οτι είναι πολύ πιο εύκολα τα πράγματα, πρέπει να αποδείξεις τους δεσμούς αίματος. Μέχρι τότε είσαι μετανάστης και υπόκεισαι στους αντίστοιχους μεταναστευτικούς νόμους με τους ανάλογους χρόνους αναμονής. Αυτό είναι μια λύση για αρκετά άτομα στο υπάρχον μεταναστευτικό πλαίσιο που δε προβλέπεται να αλλάξει άμεσα δυστυχώς. Μπορεί να το παίρνω πολύ προσωπικά το θέμα γιατί εγώ έχω δεύτερα και τρίτα ξαδέρφια πλέον στην Αμερική. Έχουν περιουσίες στην Ελλάδα και πληρώνουν τους αντίστοιχους φόρους και κυρίως έχουν εμάς. Αλλά δε μπορώ να ξεχάσω οτι η γιαγιά και μάνα τους η Ελληνίδα, έστελνε οτι βοήθημα μπορούσε στη γιαγιά μου. Αντί για δέματα της έστελνε μπαούλα γεμάτα με πράγματα που η γιαγιά μου κράτησε και τα φυλάξαμε κι εμείς για να θυμόμαστε και τις δύο. Γι αυτό μου είναι αδιανόητο να σκεφτώ αυτό που λες εσύ και το βρίσκω πολύ άδικο να πεις με μια οικογένεια "τέλος, οι επίσημοι δεσμοί σας τελειώνουν στην τρίτη γενιά, μετά δεν αναγνωρίζω νομικά το παρελθόν σου". Ας κάνουν αυτο που επιθυμούν. Αν θέλουν την υπηκοότητα καλώς, αν δε τη θέλουν,πάλι καλως. Αν θέλουν να ψηφίσουν είναι δικαίωμά τους. Αν νιώθουν οτι τους αφορά και θέλουν να ψηφίσουν, γιατί όχι; Υ.Γ. Αν σε ενδιαφέρει το θέμα δες τη σελίδα της Κυβέρνησης της Μεγάλης Βρετανίας που τα έχει όμορφα και νοικοκυρεμένα για το ποιος, που και απο πότε μπορεί να γίνει Βρετανός πολίτης σαν ένα ωραίο παράδειγμα αυστηρης μεταναστευτικής πολιτικής με καθοριστική ημερομηνία την 1η Ιανουαρίου του 1983.