ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

ΒΓΑΛΕ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΣΟΥ Ο,ΤΙ ΚΡΥΒΕΙΣ Ή ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΕΙΣ.
 
 

Όλοι έχουμε πράγματα που θέλουμε να τα βγάλουμε από μέσα μας. Αλλά διστάζουμε να τα παραδεχτούμε ακόμα και στους πιο κοντινούς μας ανθρώπους. Όμως, αμαρτία εξομολογημένη, αμαρτία δεν είναι...

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ή ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΟΝΤΑΙ
ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΟΥ
7.12.2017 | 16:01

Λέξεις της εποχής, "της μόδας"...

Πάντα, κάθε εποχή, είχε τις λέξεις και τα νοήματά της, που ήταν κάτι σαν "μόδα". Τα τελευταία, τουλάχιστον 3-4 χρόνια έχουμε τις "ρατσισμός", "φασισμός", "φοβικός" που τις έχουμε κάνει καραμέλα για ό,τι θέλουμε να εκφράσουμε, ενίοτε ξεχνόντας ή μη γνωρίζοντας ακριβώς τι σημαίνουν ειδικά οι δύο πρώτες...
7
 
 
 
 
σχόλια
Λοιπον,δεν έχει σημασία κάποιες φορες πως χρησιμοποιήθηκε η λέξη αλλά αν τηρούμε στην καθημερινότητά μας τις αντιλήψεις μας.Μπορεί να χρησιμοποιήσεις λάθος μια λέξη επειδη θες να εκφράσεις κάτι ενώ γνωρίζεις τη σημασία της.Όπως είπε κάποιος ''τα λόγια μοναχά μας απομείναν και οι θεωρίες στην πράξη μας χαλάνε οι θεσμοί'' Άσιμος.
Ιδίως οι δύο πρώτες έννοιες απασχολούν τη σύγχρονη παγκόσμια ιστορία εδώ και πολλές δεκαετίες. Θα το διαπιστώσετε και μόνος/η σας, αν κάνετε μια προσωπική έστω και πρόχειρη έρευνα -αν και μεταξύ μας η μελέτη της ιστορίας δε σηκώνει προχειρότητες.Όσο για το "φοβικός", μάλλον αναφέρεστε στους όρους που τη φέρουν ως δεύτερο συνθετικό. Οι λέξεις προκύπτουν προκειμένου να εκφράσουν τη ρέουσα κοινωνική πραγματικότητα. Ίσως ενίοτε υπερ-χρησιμοποιούνται, χωρίς ωστόσο αυτό να ακυρώνει τις αλήθειες που εκπροσωπούν κι εκφράζουν.
Πολύ ωραίο κι εύστοχο σχόλιο! :)Νομίζω ότι κάτι που έχει αλλάξει πλέον, είναι να μιλάμε για τα πράγματα χωρίς να πρέπει να καταλήξουν σε φρικαλεότητες. Πιο παλιά, δεν υπήρχε καν σκέψη πχ. για την παιδική κακοποίηση καθώς το θεωρούσαν μέχρι τη σχετικά πρόσφατη ιστορία μικρογραφία των ενηλίκων. Γενικά, έλλειπαν οι χαρακτηρισμοί αλλά όχι οι πράξεις. Όση σύγχυση κι αν υπάρχει, υπάρχει έστω και μια ευαισθητοποίηση που είναι ελπιδοφόρα.
Συμφωνώ με το σχόλιό σας. Εξάλλου, η αλήθεια βρίσκεται πάντα κάπου στη μέση. Ενδεχομένως οι όροι να γίνονται από καιρού εις καιρόν αντικείμενα κατάχρησης. Η ύπαρξη κι η ανάδυσή τους ωστόσο στην πραγματικότητά μας, αποτελούν ένδειξη ότι οι κοινωνίες διακρίνουν και στηλιτεύουν τα κακώς κείμενα του παρελθόντος, αλλά κι εξελίσσονται, ακόμη κι αν το κάνουν με απελπιστικά αργούς ρυθμούς. Όπως λέτε, πολύ σωστά, είναι ελπιδοφόρο.
Συμφωνώ εν μέρει με τους προλαλήσαντες, ότι κάποιες έννοιες είναι αντικειμενικές. Αυτό που θέλει να πει η εξομολόγηση είναι κάτι άλλο: ότι αυτές οι αντικειμενικές έννοιες τείνουν να υποκειμενικοποιηθούν κατά το δοκούν. Σε αυτή την τελευταία τάση η οποία όντως παρατηρείται, απλά συμφωνώ.
Πως είναι δυνατόν να υποστηρίζει κανείς ότι ο ρατσισμός κι ο φασισμός είναι απλά διατυπώσεις μόδας; Κάποιος άλλος θα το επεκτείνει και θα πει ότι ως χιλιομασημένες έννοιες δεν αφορούν σε υπαρκτές κοινωνικές πληγές, αλλά ..να βρε αδερφέ, υπερβολές είναι όλα.Αν δεν υπάρχει μνήμη των δεινών που προκάλεσαν και κατανόηση των αιτιών που όχι μόνο δεν ψόφησαν αλλά αναδεύουν όλο και περισσότερο, ιδίως μετά την παγκοσμιοποίηση του νεοφιλελευθερισμού, θα δείξουν ξεκάθαρα πόσο πολύ απέχουν απ' το να είναι λήμματα της μοδός.Το να χρησιμοποιούνται ενίοτε καταχρηστικά δεν ακυρώνει τη δυσωδία τους.
Scroll to top icon