Ελάχιστοι μπορούν να καταλάβουν τις γάτες κι ας είναι τα πιο δημοφιλή κατοικίδια

Ελάχιστοι μπορούν να καταλάβουν τις γάτες κι ας είναι τα πιο δημοφιλή κατοικίδια Facebook Twitter
0

Παρά το γεγονός ότι οι γάτες αποτελούν ίσως το δημοφιλέστερο κατοικίδιο του πλανήτη, πολλοί λίγοι είναι αυτοί που μπορούν τελικά να κατανοήσουν τις κινήσεις και τις «εκφράσεις» τους, υποστηρίζει έρευνα.

Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε η μεταδιδακτορική ερευνήτρια Lauren Dawson στο τμήμα Βιοεπιστήμης για τα ζώα του πανεπιστημίου Guelph, οι γάτες είναι πολύ δημοφιλή κατοικίδια. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 200 εκατομμύρια, αριθμός που ξεπερνά κατά πολύ τους σκύλους που ζουν ως κατοικίδια. Οι γάτες ζουν στο 38% των νοικοκυριών στον Καναδά, ενώ το ίδιο ποσοστό φτάνει το 25,4% στην Αμερική και το 25% στην Ευρώπη.


Τα δημοφιλή αιλουροειδή αποτελούν μία τέλεια πηγή διασκέδασης με περισσότερα από δύο εκατομμύρια βίντεο με γάτες να υπάρχουν στο YouTube. Ακόμα διάσημες γάτες όπως σαν την Grumpy Cat και την Lil' Bub έχουν εκατομμύρια ακολούθους στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα.

View this post on Instagram

A post shared by Davide Pepe (@_davidepepe_) on


Παρά την δημοφιλία τους, το να καταφέρει κανείς να «διαβάσει» τα συναισθήματά τους, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Τη μία στιγμή μπορεί να αναζητούν την τρυφερότητα και το χάδι και την αμέσως επόμενη στιγμή μπορούν να σου επιτεθούν χωρίς προειδοποίηση, κάτι που οδηγεί στην ερώτηση αν τελικά οι γάτες είναι αψυχολόγητες ή απλά παρεξηγημένα ζώα;

Μπορεί να μοιάζουν μυστηριώδεις αλλά η συμπεριφορά τους μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τα συναισθήματά τους. Η στάση του σώματός του, τα κεφάλια τους, τα αυτιά τους και οι ουρές τους τα μαρτυρούν όλα.
Μία αγχωμένη και φοβισμένη γάτα μπορεί να μαζευτεί στο έδαφος, να κυρτώσει την πλάτη της, να χαμηλώσει το κεφάλι της και να φέρει τα αυτιά της σε μία ευθεία. Οι τρομαγμένες ή αγχωμένες γάτες μπορούν να οπισθοχωρήσουν ώστε να αποφύγουν τον «κίνδυνο», να κρυφτούν, ν' ανατριχιάσουν, να γρυλίσουν, να κάνουν τον χαρακτηριστικό ήχο «χου», να φτύσουν ή να δαγκώσουν, σημειώνει η ερευνήτρια. 

View this post on Instagram

A post shared by Ragnar, The Little Viking ? (@ragnar_kattebrok) on

Αντίθετα, μια χαρούμενη γάτα μπορεί να προσεγγίσει με σηκωμένη ουρά, με το σώμα και το κεφάλι σε μια ουδέτερη θέση και τα αυτιά της προς τα εμπρός. Όταν ξεκουράζεται μπορεί να μαζέψει τις πατούσες της προς τα μέσα ή να βρίσκεται ξαπλωμένη με τα πόδια τεντωμένα.


Οι εκφράσεις του προσώπου μίας γάτας μπορεί να αποτελούν έναν δείκτη για το πώς νιώθουν οι γάτες. Ερευνητές βρήκαν ότι ορισμένοι άνθρωποι μπορούν να αναγνωρίσουν τις εκφράσεις τους όταν υποφέρουν από κάποιο πόνο. Παρόλα αυτά, η πλήρης γκάμα των εκφράσεων των γατιών, ακόμα και αυτές που χρησιμοποιούν σε ευχάριστες καταστάσεις, δεν έχει ακόμα ερευνηθεί εις βάθος.

View this post on Instagram

A post shared by 로이? (@loey_0924) on


Κατά τη διαδικτυακή έρευνα της  Lauren Dawson, οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν ένα σύντομο βίντεο με γάτες σε διάφορες καταστάσεις. Οι θετικές καταστάσεις αφορούσαν γάτες οι οποίες πλησίαζαν τους ιδιοκτήτες τους για να δεχτούν μία λιχουδιά. Οι αρνητικές, έδειχναν γάτες οι οποίες προσπαθούσαν να αποφύγουν άγνωστα άτομα. Τα βίντεο επιλέχθηκαν προσεκτικά με γνώμονα συμπεριφορικά κριτήρια και ήταν επεξεργασμένα έτσι ώστε να φαίνεται μόνο το πρόσωπο της κάθε γάτας ενώ οποιαδήποτε στοιχείο που είχε να κάνει με γλώσσα του σώματος ή ήχος είχε αφαιρεθεί.

Περισσότεροι από 6.300 άνθρωποι από όλον τον κόσμο από 85 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, έκριναν βλέποντας το συγκεκριμένο βίντεο, αν τον κάθε ζώο είχε θετικά ή αρνητικά συναισθήματα. Κατά προσέγγιση, οι συμμετέχοντες «πέτυχαν» τη σωστή έκφραση του ζώου κατά ένα ποσοστό 59%. Παρά το γεγονός ότι το αποτέλεσμα φαίνεται λίγο «καλύτερο» από το αν είχαν οι συμμετέχοντες είχαν απλά «μαντέψει», υποδεικνύει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να «διαβάσουν» τις εκφράσεις του δημοφιλούς αιλουροειδούς.

Οι γητευτές των γατιών 


Μπορεί οι περισσότεροι να μην τα καταφέρνουν να διαβάσουν τις εκφράσεις των γατιών αλλά ένα μικρό ποσοστό των συμμετεχόντων (13%) ήταν αρκετά επιδέξιοι, πετυχαίνοντας σκορ 15 πόντων -ή και περισσότερο - στα 20. Τα άτομα αυτά στο συγκεκριμένο γκρουπ των συμμετεχόντων ήταν σε μεγαλύτερο ποσοστό γυναίκες παρά άνδρες. Αυτό δεν προκαλεί εντύπωση δεδομένου ότι η έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες είναι γενικά καλύτερες στο να μεταφράζουν μη λεκτικές συναισθηματικές εκφράσεις, με το ίδιο να ισχύει και στην περίπτωση των ανθρωπίνων μωρών και των σκύλων.

View this post on Instagram

A post shared by Meow Meow Cat Club (@meowmeowcatclub) on


Οι «γητευτές» των γατιών επίσης έχουν την τάση να είναι άνθρωποι των οποίων το επάγγελμα έχει να κάνει με ζώα, π.χ κτηνίατροι. Άνθρωποι σε σχετικά επαγγέλματα συναντούν έναν μεγάλο αριθμό γατιών σε καθημερινή βάση και θα πρέπει να «μεταφράζουν» την συμπεριφορά τους ώστε να μπορούν να αναγνωρίζουν την ασθένεια και να αποφεύγουν φυσικά τους τραυματισμούς.


Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες γατιών δεν είναι καλύτεροι στο να διαβάζουν τις εκφράσεις των ζώων τους συγκριτικά με εκείνους που δεν είχαν ποτέ γάτα συμπεραίνει η ερευνήτρια. Όπως εξηγεί, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι μαθαίνουν τις «ιδιαιτερότητες» του κατοικιδίου τους μέσα από την διάδρασή τους, αλλά δεν μπορούν να μαντέψουν όταν έρχονται αντιμέτωποι με μία σειρά αντιδράσεων από γάτες που δεν τους είναι οικείες.

View this post on Instagram

A post shared by Maine Coon Cats? (@meow.models) on


Όπως σημειώνει τέλος στην έρευνά της η Lauren Dawson, η ικανότητα να «διαβάζει» και να «μεταφράζει» κανείς τις εκφράσεις του ζώου μπορεί να βοηθήσει στο να κατανοούμε το αν οι γάτες δέχονται σωστή φροντίδα. Οι εκφράσεις μπορούν να φανερώσουν εάν το ζώο πονάει και κατά συνέπεια εάν χρειάζεται θεραπεία. Μπορεί οι περισσότεροι να μην το καταφέρνουν, ωστόσο υπάρχουν κάποιοι που μπορούν να «διαβάζουν» καλά. Αυτό, σημαίνει ότι η μετάφραση των γατίσιων εκφράσεων είναι μία δεξιότητα που μπορεί να βελτιωθεί με άσκηση και εμπειρία.

Με πληροφορίες από Popular Science 

It's Viral
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντέμι Μουρ: «Προφέρουν λάθος το όνομά μου» - Το βίντεο που έγινε ξανά viral

It's Viral / Ντέμι Μουρ: «Προφέρουν λάθος το όνομά μου» - Το βίντεο που έγινε ξανά viral

Μετά τη βράβευσή της στις «Χρυσές Σφαίρες», ο αλγόριθμος των social media «θυμήθηκε» παλαιότερα βίντεο, υπενθυμίζοντας στους θαυμαστές της, πώς προφέρεται στην πραγματικότητα το όνομά της
THE LIFO TEAM