ΑΠΟ ΤΟ ΜΥΡΟ ΖΕΚΑ
Ένα από τα πράγματα που θα σου κάνουν εντύπωση στη Θεσσαλονίκη είναι τα μεγαλόσωμα και τροφαντά σκυλιά που θα συναντήσεις στους δρόμους και τις πλατείες. Δύσκολα θα βρεις υποσιτισμένα σκυλιά που να σε κάνουν να τα λυπηθείς. Μία από τα ίδια ισχύει και για άλλα αδέσποτα ζώα, όπως για παράδειγμα οι γάτες. Το LIFO.gr έκανε την έρευνά του για να μάθει τους λόγους που τα αδέσποτα της Θεσσαλονίκης δεν πεινάνε και οι λόγοι αυτοί μας δίνουν μηνύματα αισιοδοξίας.
Ο ένας λόγος που τα αδέσποτα της Θεσσαλονίκης βρίσκονται σε σχετικά καλή κατάσταση είναι η φροντίδα και η μέριμνα από τους Θεσσαλονικείς προς τα ζώα. Πολλοί ευαίσθητοι πολίτες προσφέρουν συχνά φαγητό και νερό στα αδέσποτα ή ακόμη και παίζουν μαζί τους. Ένα από τα πιο ωραία παραδείγματα φροντίδας προς τα αδέσποτα αποτελεί αυτό που γίνεται σε ένα περίπτερο επί της λεωφόρου Στρατού. Εκεί, μια γυναίκα που εργάζεται στο περίπτερο μεριμνά καθημερινά για τους αδέσποτους σκύλους της περιοχής: έχει βάλλει ταΐστρες, τους βάζει χαρτόκουτες για να μην κοιμούνται στο δρόμο και γενικά τα βοηθά ως προς την επιβίωσή τους. Αποτέλεσμα τα σκυλιά αυτά να είναι μεγαλόσωμα και ακίνδυνα καθώς δεν βιώνουν τόσο δύσκολες καταστάσεις. Κάτι αντίστοιχο κάνουν και άλλοι άνθρωποι οι οποίοι προσφέρουν φαγητό σε γάτες με αποτέλεσμα οι τελευταίες να είναι παχουλές.
Πέρα, όμως, από τη φροντίδα των ίδιων των κατοίκων σημαντική είναι και η συνεισφορά του Δήμου Θεσσαλονίκης προς τα αδέσποτα. Πιο συγκεκριμένα, από το 2002 λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη Υπηρεσία Φροντίδας Αδέσποτων Ζώων υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Τα καθήκοντα της υπηρεσίας αυτής έχουν ως εξής: ο Δήμος περισυλλέγει, εμβολιάζει, στειρώνει και σημαίνει τα αδέσποτα ζώα και ύστερα από κάποιες ημέρες που χρειάζονται για την ανάρρωση τους, τα εναποθέτει στο περιβάλλον από το οποίο τα περισυνέλλεξε. Για το σκοπό αυτό διαθέτει τρία ειδικά οχήματα και έχει προσλάβει για τη λειτουργία του προγράμματος οδηγούς και υπαλλήλους περισυλλογής. Ύστερα από πρόσκληση δημόσιου ενδιαφέροντος έχει υπογράψει σύμβαση για τη στείρωση, τον εμβολιασμό και τη σήμανση των αδέσποτων. Το πρόγραμμα παρακολουθείται από επιτροπή στην οποία συμμετέχουν η Δ/νση Κτηνιατρικής, η Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ, ο Σύλλογος Κτηνιάτρων, δημότες και Φιλοζωικά Σωματεία. Οι δημότες μπορούν για κάθε ζήτημα που έχει σχέση με τα αδέσποτα να απευθύνονται στο 15 192 ή στο 2310 906 200.
Αυτοί, λοιπόν, είναι οι δύο κύριοι λόγοι για τους οποίους τα αδέσποτα της Θεσσαλονίκης -τα περισσότερα τουλάχιστον- βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση από αυτά άλλων πόλεων. Αξίζουν, συνεπώς συγχαρητήρια τόσο στους δημότες της πόλης όσο και στον Δήμο Θεσσαλονίκης για την ευχάριστη αυτή κατάσταση που επικρατεί στην συμπρωτεύουσα.
σχόλια