Κανόνες καλής συμπεριφοράς που δεν γνωρίζατε ότι ίσως εφαρμόζετε λάθος

Κανόνες καλής συμπεριφοράς που δεν γνωρίζατε ότι ίσως εφαρμόζετε λάθος Facebook Twitter
1

Η λέξη «πρωτόκολλο» μοιάζει σήμερα να ανασύρεται από το χρονοντούλαπο, θυμίζοντας πάλαι ποτέ εποχές ή στην καλύτερη, τη βρετανική κι οποιαδήποτε άλλη βασιλική οικογένεια. Και παρόλο που οι περισσότεροι λέμε «ευχαριστώ» και «παρακαλώ», κατά πόσο ακολουθούμε όντως τους κανόνες καλής συμπεριφοράς; 

Το «πρωτόκολλο» ουσιαστικά προβλέπει όλες εκείνες τις μικρές λεπτομέρειες, που ενίοτε δεν θεωρούμε καν δείγμα αγένειας, παρόλο που είναι. Άλλωστε και ο παραμικρός «κανόνας» έχει λόγο ύπαρξης- αναχρονιστικό ή μη- αφού στόχος υπήρξε ανέκαθεν η ευγένεια. 

Αυτοί είναι μερικοί γνωστοί (και λιγότεροι γνωστοί) κανόνες με βάση το «πρωτόκολλο» για απλές, καθημερινές δραστηριότητες, που πολλοί κάνουν λάθος:

Χειροκροτείτε με λάθος τρόπο

Το χειροκρότημα δεν πρέπει να γίνεται με τα χέρια να χτυπούν μπροστά στο πρόσωπό σας. Αντιθέτως, κάντε το ίδιο μπροστά από το στήθος σας, με κλίση ελαφρώς προς τα αριστερά. Και προφανώς, ποτέ μην το κάνετε μπροστά από το πρόσωπο κάποιου άλλου.

Μπαίνετε στο αυτοκίνητο με τον λάθος τρόπο

Πρώτα καθίστε και μετά βάλτε μέσα τα πόδια σας. Έτσι αποφεύγετε διάφορα ατοπήματα, όπως για παράδειγμα να φανούν τα εσώρουχά σας ή να χτυπήσετε το κεφάλι σας στην οροφή του αυτοκινήτου. 

Δείχνετε με το δάχτυλο

Η συγκεκριμένη κίνηση θεωρείται ιδιαιτέρως αγενής και προτείνεται όταν θέλουμε να δείξουμε κάτι, να το κάνουμε μέσω μιας χειρονομίας με ελαφρώς ανοιχτή την παλάμη. 

Βήχετε στο δεξί σας χέρι

Εδώ η ιδέα είναι πως πρέπει να διατηρούμε καθαρό το χέρι με το οποίο χαιρετούμε κάποιον - είτε σε μια χειραψία είτε με ένα νεύμα. Οπότε καλό θα ήταν να χρησιμοποιούμε το αριστερό μας χέρι για να καλύπτουμε το στόμα μας στον βήχα. 

Επιστρέφετε άδεια τα «δανεικά» πιάτα 

Αν κάποιος σας δώσει ένα πλαστικό δοχείο (τάπερ) ή οποιοδήποτε πιάτο με φαγητό, πάντα να το επιστρέφετε γεμάτο. Δεν χρειάζεται να έχει την αντίστοιχη ποσότητα φαγητού, αρκούν ακόμη και μερικά μπισκότα. 

Δεν διατηρείτε οπτική επαφή στη διάρκεια μιας πρόποσης

Σε μια πρόποση, θεωρείται ευγενικό να διατηρούμε οπτική επαφή με το άτομο που την έκανε και με το οποίο τσουγκρίζουμε το ποτήρι μας. Το αντίθετο θεωρείται αγένεια. 

Δίνετε το αλάτι χωρίς το ταίρι του

Το αλάτι και το πιπέρι πηγαίνουν πάντα μαζί. Και έτσι συνίσταται να «κυκλοφορούν» στο τραπέζι- σετ. 

Φοράτε την τσάντα στον δεξί ώμο

Το συγκεκριμένο έχει και πάλι να κάνει με το ότι θα έπρεπε να έχουμε πάντα ελεύθερο το χέρι με το οποίο χαιρετούμε. Κρατήστε το τσαντάκι, το ποτήρι κλπ. στο αριστερό χέρι για να είναι το δεξί ανεμπόδιστο. 

Κανόνες καλής συμπεριφοράς που δεν γνωρίζατε ότι ίσως εφαρμόζετε λάθος Facebook Twitter

Κάθεστε όπως σας βολεύει

Ιδανικά θα έπρεπε να καθόμαστε πάντα με τα πόδια μας «κολλημένα»- ούτε σταυροπόδι, ούτε ανοιχτά, απλώς δίπλα το ένα στο άλλο. 

Λέτε «πάω στην τουαλέτα»

Παρόλο που το λέμε οι περισσότεροι, θεωρείται πάρα πολύ λάθος. Πείτε απλώς ένα «με συγχωρείτε» και απομακρυνθείτε χωρίς να δώσετε περισσότερες λεπτομέρειες επί του θέματος. 

Αργοπορείτε συνεχώς

Αν και σε πολύ συγκεκριμένες περιστάσεις είναι κάτι που συγχωρείται, το να αργοπορείτε σε καθημερινή βάση είναι εξαιρετικά αγενές. 

Ξεχνάτε το όνομα κάποιου που μόλις γνωρίσατε

Όλοι το έχουμε ζήσει, να μην θυμόμαστε το όνομα κάποιου που μόλις μας σύστησαν. Σε αυτήν την περίπτωση είναι προτιμότερο να το παραδεχθούμε και να τον ρωτήσουμε εκ νέου, ώστε να μπορούμε με τη σειρά μας να τον συστήσουμε και σε κάποιον άλλον. 

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη δικαιοσύνη η Ηλιάνα Παπαγεωργίου – Τι ζητά από την Έλενα Χριστοπούλου

It's Viral / Στη δικαιοσύνη η Ηλιάνα Παπαγεωργίου – Τι ζητά από την Έλενα Χριστοπούλου

Η Ηλιάνα Παπαγεωργίου, μέσω του δικηγόρου της, κατέθεσε αίτηση επίδειξης εγγράφων, ζητώντας από την Έλενα Χριστοπούλου να της παραδώσει όλες τις συμβάσεις που σχετίζονται με την πολυετή συνεργασία τους
THE LIFO TEAM