Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τα πιο κοινά συμπτώματα του στρες και την ύπαρξη άγχους στα κατοικίδιά τους, όπως το χασμουρητό, το λαχάνιασμα ή το τίναγμα του σώματος όταν δεν υπάρχει κάποιος προφανής λόγος (ανία, ζέστη, βρεγμένο δέρμα κλπ.). Ωστόσο μια νέα επιστημονική έρευνα έρχεται να αποδείξει πως οι σκύλοι εκτός από το να βιώνουν άγχος, συναίσθημα σύνηθες και στους ανθρώπους, μοιράζονται ένα ακόμη κοινό χαρακτηριστικό ως προς τον τρόπο έκφρασης- γκριζάρουν.
Σύμφωνα με έρευνα του Northern Illinois University, οι νεαροί σκύλοι, όταν βιώνουν κάποια στρεσογόνο κατάσταση έχουν την τάση να βγάζουν γκρίζες τρίχες, όπως ακριβώς συμβαίνει και στους ανθρώπους.
Οι ερευνητές επισκέφθηκαν πάρκα σκύλων, επιδείξεις και κτηνιατρικές κλινικές κι εξέτασαν συνολικά 400 σκύλους, δίνοντας στους ιδιοκτήτες τους ερωτηματολόγια σχετικά με τη συμπεριφορά των ζώων. Οι σκύλοι εξετάστηκαν επίσης ο καθένας ξεχωριστά και αξιολογήθηκαν ανάλογα με το βαθμό του γκριζαρίσματος στις μουσούδες τους.
Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι οι ήρεμοι σκύλοι μεγαλώνουν και γερνούν πιο κομψά. Ή, για να το θέσουμε επιστημονικά, οι σκύλοι ηλικίας μεταξύ 1 και 4 ετών που σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες τους έδειχνα συχνότερα σημάδια στρες και άγχους είχαν περισσότερες γκρίζες τρίχες συγκριτικά με άλλους που είχαν πιο χαλαρές συμπεριφορές. Επίσης διαπίστωσαν πως όσο πιο γκρίζα ήταν η μουσούδα ενός σκύλου, τόσο περισσότερο παρορμητικός ήταν ο σκύλος.
«Με βάσει την εμπειρία μου και την δουλειά μου σκύλους, ανέκαθεν υποψιαζόμουν πως οι σκύλοι με υψηλότερα επίπεδα άγχους και αυθορμητισμού κατέληγαν να γκριζάρουν πολύ πιο σύντομα» λέει η Camille King, μία εκ των ερευνητών.
Επιπλέον, τα θηλυκά σκυλιά έτειναν να γκριζάρουν πολύ περισσότερο από τα αρσενικά. Κατά τα άλλα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, χαρακτηριστικά όπως το μέγεθος, το αν ο σκύλος είναι στειρωμένος και η παρουσίας προβλημάτων υγείας δεν ήταν ικανά να προβλέψουν τον βαθμό τους γκριζαρίσματος.