Η επέτειος των 20 χρόνων του ενυδρείου Oceanogràfic είχε ως αποτέλεσμα την τροφική δηλητηρίαση 44 ατόμων από τους μάγειρες του ισπανικού Masterchef που διανύει την 11η σεζόν του. Η παραγωγή του μαγειρικού ριάλιτι απολογήθηκε δημόσια.
Όλα ξεκίνησαν όταν οι διαγωνιζόμενοι του Masterchef ετοίμασαν το μενού του Oceanogràfic στη Βαλένθια για τα 20 χρόνια της λειτουργίας του. Σκοπός τους ήταν να ταΐσουν και τους 120 εργαζόμενους.
Οι διαγωνιζόμενοι υπό την καθοδήγηση της διάσημης Ισπανίδας σεφ Rakel Cernicharo προετοίμασαν πιάτα με θαλασσινά μεταξύ των οποίων λαβράκι και μύδια. Για επιδόρπιο επιλέχθηκε ιαπωνικό cheesecake με φύκια.
Το αποτέλεσμα ήταν να υποφέρουν από τροφική δηλητηρίαση 44 εργαζόμενοι του ενυδρείου. Μία γυναίκα μάλιστα επισήμανε ότι έχασε 5 κιλά σε τρεις ημέρες, όσο οι γιατροί της έκαναν ένεση για να σταματήσουν οι εμετοί, ώστε να μην πάθει αφυδάτωση.
«Ευχαριστώ MasterChef για τη χειρότερη γαστρονομική εμπειρία που είχα ποτέ στη ζωή μου», έγραψε στο Twitter ένας από τους 44 που έπαθαν τροφική δηλητηρίαση.
Η El Pais ανέφερε ότι τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας ήταν εμετοί και διάρροιες. Τα στελέχη της εταιρείας παραγωγής Shine Iberia, εξέφρασαν τη λύπη τους, αλλά υποστήριξαν ότι αυτό είναι το πρώτο περιστατικό εδώ και έντεκα χρόνια που παίζεται το τηλεοπτικό ριάλιτι.
Το επεισόδιο γυρίστηκε τον Ιανουάριο και προβλήθηκε το βράδυ της Δευτέρας. Το υπουργείο Υγείας ξεκίνησε έρευνα για τα αίτια της μαζικής τροφικής δηλητηρίασης.