Το πείραμα με το δημόσιο βιασμό

Το πείραμα με το δημόσιο βιασμό Facebook Twitter
10

Τα περιστατικά βιασμών είναι εκατοντάδες καθημερινά. Μερικά οδηγούν σε συλλήψεις άλλα πολλά δεν βλέπουν ποτέ το φως της δημοσιότητας. Όλοι κατακρίνουν την απάνθρωπη σεξουαλική βία, αλλά πόσοι είναι πραγματικά διατεθειμένοι να αντιδράσουν όταν θα κληθούν σε βοήθεια από ένα θύμα.

Πόσοι θα "μπλέξουν" και πόσοι θα πουν " Πού να μπλέκω τώρα...". Τα τρία κοινωνικά πειράματα είναι αποκαλυπτικά...

To πρώτο και πιο πρόσφατο διεξήχθη στη Σουηδία:

Το κοινωνικό πείραμα στη Ρωσία:

To κοινωνικό πείραμα στην Ινδία - μια χώρα όπου ο βιασμός των γυναικών είναι πλέον μάστιγα:

10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν μπορώ πια να ξυπνάω και απλώς να τα κάνω αυτά»: Είπε ο Πέδτρο Πασκάλ για τον «Μονομάχο 2» 

It's Viral / «Δεν μπορώ να ξυπνάω και να κάνω τέτοια πράγματα»: Είπε ο Πέδρο Πασκάλ για τον «Μονομάχο 2» 

Ο 49χρονος ηθοποιός μίλησε για την προετοιμασία του σχετικά με την ταινία - Τι σχολίασε ο σκηνοθέτης Ρίντλεϊ Σκοτ όταν είδε τον Πέδρο Πασκάλ στο πλατό - Ποια ήταν η δίαιτα του συμπρωταγωνιστή Πολ Μεσκάλ
THE LIFO TEAM
«Όλοι ξέρουν ποια είσαι»: Η αντίδραση του Ομπάμα στην επιλογή της κόρης του να μην χρησιμοποιεί το επώνυμό της 

It's Viral / «Όλοι ξέρουν ποια είσαι»: Η αντίδραση του Ομπάμα στην επιλογή της κόρης του να μην χρησιμοποιεί το επώνυμό της 

Ο Μπαράκ Ομπάμα μίλησε σε podcast και αναφέρθηκε στην επιλογή της κόρης του, Μαλία, να μην χρησιμοποιεί το επώνυμό της για την επαγγελματική της καριέρα. 
THE LIFO TEAM

σχόλια

10 σχόλια
Αν μέχρι και μπροστά σε αυτή την εικόνα και τους ήχους απλά προσπερνάμε, ε τότε ας μην απορούμε για την κατάντια γύρω μας. Δηλαδή πόσο δύσκολο είναι ένα τηλεφώνημα στην αστυνομία αν φοβάσαι πια τόσο εσύ ο ίδιος να επέμβεις.
Τελικα, αυτο που προκυπτει ειναι πως το ποσοστο που χιονιζει σε μια χωρα ειναι εντελως αναλογο με το ποσοστο μαλ•••ς που δερνει τον πληθυσμο της...Αν ολοι ενεργουσαν σαν τον ινδο που πηγε να το σπασει, τι καλυτερος που θα ηταν ο κοσμος μας...
Τώρα που πληθαίνουν τα συγκεκριμένα κοινωνικά πειράματα, ελπίζω να αφυπνίσουν όλους όσους θα περνούσαν από το σημείο του ''εγκλήματος'' χωρίς ούτε καν να ρίξουν μια ματιά, χωρίς ίχνος ανθρωπιάς, αλληλεγγύης και ενδιαφέροντος.
From wikipedia: Η επίδραση των παρευρισκομένων (bystander effect) ή αλλιώς το σύνδρομο Genovese είναι ένα φαινόμενο της κοινωνικής ψυχολογίας στο οποίο τα άτομα αρνούνται να πάρουν την ευθύνη ή να δώσουν βοήθεια όταν άλλα άτομα είναι παρόντα.Η πιθανότητα ένας περαστικός να βοηθήσει κάποιον θεωρείται ότι είναι αντιστρόφως ανάλογη του αριθμού των παρευρισκομένων. Όσο δηλαδή περισσότεροι άνθρωποι είναι παρόν τόσο λιγότερο πιθανό είναι να βοηθήσει κάποιος.Το φαινόμενο πήρε το όνομά του από την υπόθεση της δολοφονίας της Kitty Genovese το 1964 στη Νέα Υόρκη. Η 28χρονη γυναίκα μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου έξω από το σπίτι της στη Νέα Υόρκη. Ο δρόμος ήταν πολυσύχναστος και 38 άτομα (γείτονες και περαστικοί) που είδαν τη δολοφονία δεν κάλεσαν την αστυνομία ούτε έδωσαν κάποια βοήθεια.Εξήγηση του φαινομένουΈνας άνθρωπος όταν δει κάποιο να υποφέρει θα τον βοηθήσει. Όταν όμως υπάρχουν άλλοι παρευρισκόμενοι τότε στο μυαλό του επιδρά η βασική αρχή της κοινωνικής επιρροής. Παρακολουθεί τις αντιδράσεις των άλλων ανθρώπων για να δει αν οι άλλοι θεωρούν ότι είναι απαραίτητο να παρέμβει. Η σκέψη είναι η εξής: «Για να μην βοηθά κάποιος άλλος πάει να πει πως το σωστό είναι ότι δεν πρέπει να βοηθήσω ούτε κι εγώ για κάποιο λόγο». Όταν όλοι όμως σκεπτόμαστε υποσυνείδητα το ίδιο πράγμα τότε κανείς δεν θα βοηθήσει αφού όλοι μας περιμένουμε κάποιον άλλο να το κάνει ή να κάνει την αρχή. Επίσης πολλοί φοβούνται πως δεν θα δώσουν τη σωστή βοήθεια κι ότι κάποιος άλλος περαστικός, γιατρός για παράδειγμα θα βρεθεί να το κάνει.Ακόμη ο φόβος ότι ίσως θα μπλέξουμε αν βοηθήσουμε ενισχύεται αρκετά με το να βλέπουμε ότι οι κανείς άλλος δεν βοηθά. Με το που βοηθήσει όμως ο πρώτος αμέσως τρέχουμε κι εμείς ως «κοινωνικά όντα». Σε ένα πείραμα όπου στη μέση του δρόμου ένας άντρας ξυλοκοπούσε μια γυναίκα το 65% των περαστικών την βοήθησε όταν φώναζε «Σταμάτα, δεν σε ξέρω». Όταν όμως φώναζε «Σταμάτα, δεν ξέρω γιατί σε παντρεύτηκα» μόνο το 19% την βοήθησε αφού δεν ήθελε κανείς να μπει ανάμεσα στα συζυγικά προβλήματα.
ρε παλικαρια και κοπελες που απαντησατε οτι ειναι τραγικο κλπ κλπ η λεξη "ΦΟΒΟΣ" σας λεει τιποτα ?μιλατε ολοι για αδιαφορια και απαθεια αλλα δε νομιζω οτι ειναι 100% μονο αυτα...ειναι ο Φοβος και το ρισκο που παιρνεις αν μπλεξεις που ξερεις εαν δε σου πεταχτει ο αλλος απο μεσα και δε σε σουρωσει, δε σε μαχαιρωσει κλπ κλπ?πως μπορεις να ξερεις εαν δε σου πεταχτουν κανα 3 μαντραχαλαδες απο το πουθενα και σου ορμηξουν ? ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ οτι δε τα λεω αυτα για να δικαιολογησω την σταση των ανθρωπων που αδιαφορουν , επουδενι, πρεπει με καθε τροπο να αντιδρουμε, ειτε με αστυνομια, ειτε με βοηθεια απο τους γυρω, ειτε μ'οποιο μεσο εχουμε εκεινη τη στιγμη, πρεπει να αφανισουμε τον φοβο και να μην αφησουμε κανεναν Τρισαθλιο ον να καταπατα την ελευθερια του αλλου και τη δικη μας.
Είναι τραγικό το πως έχουμε χτίσει τοίχους γύρω μας για διάφορους λόγους ο καθένας. Κανένας όμως απ' αυτούς δεν δικαιολογεί τόση αναισθησία, αδιαφορία και σκληρότητα. Κάποιοι από τους περαστικούς δεν έκοψαν καν το βήμα τους, δεν έστριψαν καν το κεφάλι τους!
Δεν μπορώ να καταλάβω πως γίνεται να μην αντιδράσεις σε μια τέτοια κατάσταση, δεν το χωράει ο νους μου. Αν φοβάσαι για την σωματική σου ακεραιότητα, παίρνεις την αστυνομία, δε μπορείς απλά να προσπεράσεις!