Τι θα γινόταν αν ο πλανητικός μας γείτονας Άρης, αντί για σκόνη και βράχους ήταν λίγο πιο πλούσιος; Αν είχε ωκεανούς, ατμόσφαιρα και πράσινο όπως η Γη; Αυτά τα ερωτήματα προσπάθησε να απαντήσει ο Kevin Gill, ένας μηχανικός λογισμικού που ζει στο New Hampshire, με το έργο του, "'Ενας ζωντανός Άρης".
Ο Gill διαμόρφωσε το έδαφος του Άρη σε ένα ανοιχτό πρόγραμμα εκμάθησης δικής του δημιουργίας, το jDem846, και στη συνέχεια όρισε το επίπεδο της θάλασσας κάτω από το οποίο τα πάντα φαίνονται επίπεδα και μπλε. Έπειτα μετέφερε αυτό το μοντέλο στο GIMP, όπου ζωγράφισε χαρακτηριστικά του εδάφους βασισμένος στη σειρά της NASA: Blue Marble: Next Generation imagery. Αποφάσισε - όχι με απόλυτα επιστημονικό τρόπο, όπως παραδέχτηκε- ποια μέρη θα μπορούσαν να είναι καταπράσινα και σε ποια θα υπήρχαν οι έρημοι. "Για παράδειγμα", εξηγεί, "δεν είδα πολύ πράσινο στην περιοχή Olympus Mons και στα γύρω ηφαίστεια, τόσο λόγω της ηφαιστειακής δραστηριότητας, όσο και λόγω της εγγύτητας του ισημερινού (αυτό μοιάζει πιο πολύ με τροπικό κλίμα). Γι αυτές τις περιοχές που μοιάζουν με ερήμους, χρησιμοποίησα υφές ως επί το πλείστον από τη Σαχάρα, την Αφρική και κάποιες από την Αυστραλία. Ομοίως όπου το έδαφος παρουσιάζει υψηλότερο ή χαμηλότερο γεωγραφικό πλάτος πρόσθεσα σκουρότερη χλωρίδα κατά μήκος σε συνδυασμό με τούνδρα και πάγους. Η υφή σε αυτές τις βόρειες και τις νότιες περιοχές είναι εμπνευσμένη από τη βόρεια Ρωσία. Οι τροπικές και υποτροπικές περιοχές βασίζονται στα τροπικά δάση της Νότιας Αμερικής και της Αφρικής".
Στο τέλος επανέφερε την εικόνα στο πρόγραμμα jDem846 όπου την έκανε σφαιρική και πρόσθεσε σύννεφα και φωτισμό. "Δεν πρόκειται για κάποιο επιστημονικό σενάριο", λέει, "και είμαι σίγουρος ότι ορισμένες από τις υποθέσεις μου θα αποδειχθούν λανθασμένες. Ελπίζω τουλάχιστον να πυροδότησα τη φαντασία, γι΄αυτό απολαύστε το αποτέλεσμα".
Ο Gill δημιούργησε δυο διαφορετικές προβολές. Η πρώτη είναι από το ανατολικό ημισφαίριο του Άρη.
Η δεύτερη, παίζοντας με μια ελαφρώς διαφορετική παλέτα, είναι από το δυτικό ημισφαίριο του Άρη. Μπορείτε να διακρίνετε στον ορίζοντα το Olympus Mons και τα φαράγγια Valles Marineris κοντά στο κέντρο της εικόνας.
Μοιάζει σαν τη Γη απλά με άγνωστη γεωγραφία. Αλλά περισσότερο από αυτό, οι εικόνες μεταφέρουν μια αίσθηση μοναδικότητας της Γης - μια υπενθύμιση ότι όσο μακρυά και αν έχουμε ψάξει δεν έχουμε δει κάτι που να μοιάζει έστω και αόριστα με τον πλανήτη μας, το μόνο μέρος που γνωρίζουμε ότι επικρατεί η ζωή.
[via]
σχόλια