Από πού βγήκε ο χαρακτηρισμός «ξετσίπωτες» (και γιατί κάποιες γυναίκες ήταν ηρωίδες)

Από πού βγήκε ο χαρακτηρισμός «ξετσίπωτες» (και γιατί κάποιες γυναίκες ήταν ηρωίδες) Facebook Twitter
Η ξετσίπωτη Μαντόνα σίγουρα θα είχε καεί το Μεσαίωνα, ως ξετσίπωτη μάγισσα
0

Το διάβασα σ' ένα περιοδικό ΚΟΥΪΖ, του οποίου τα σταυρόλεξα λύναμε. M' άρεσε και το πληκτρογράφησα για να το ποστάρω.

Κυρίως γιατί εντυπωσιάστηκα με το πόσο γενναίες και τέλειες ήταν κάποιες γυναίκες στο Μεσαίωνα, που αψηφούσαν τις ηλίθιες μισογυνιστικές παραδόσεις:

ΑΠΟ ΠΟΥ ΒΓΗΚΕ Η ΛΕΞΗ «ΞΕΤΣΙΠΩΤΗ»

Τσίπα κατά τα μεσαιωνικά χρόνια ονομάζόταν το πέπλο των γυναικών το οποίο έπρεπε υποχρεωτικά να φορούν, για να καλύπτουν το κεφάλι και το πρόσωπο εκτός από τα μάτια.

Συνέβαινε όμως, γυναίκες που συναναστρέφονταν κύκλους πλουσίων και παρίσταντο σε συνεστιάσεις, να επιδίδονται σε χορευτικές φιγούρες προς τέρψη των προσκεκλημένων, κατά την εκτέλεση των οποίων άφηναν προκλητικά να πέσει το πέπλο αυτό.

Μια τέτοια ενέργεια θεωρούνταν ανήθικη από τις «καθώς πρέπει» γυναίκες, γι' αυτο και χαρακτήριζαν τις συγκεκριμένες ξετσίπωτες, θέλοντας να δηλώσουν την ελαφρότητα του ήθους τους.

Αργότερα, τσίπα ονομάστηκε το τσεμπέρι των γυναίκών της υπαίθρου, που σύμφωνα με τα χρηστά ήθη της τοπικής κοινωνίας θεωρούνταν επιβεβλημένο. Γυναίκα που κυκλοφορούσε χωρίς αυτό το κάλυμμα της κεφαλής είχε άλλους λόγους.


Δείτε τη συνέχεια στα ΜΙΚΡΟΠΡΑΓΜΑΤΑ.

Mικροπράγματα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ