ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Δύο απ' τους βουλευτές που έκαναν τη διαφορά σήμερα

Δύο απ' τους βουλευτές που έκαναν τη διαφορά σήμερα Facebook Twitter
19

Η επιλογή του Παυλόπουλου έγινε για "να ενώσει τους Έλληνες" αλλά απ' ό,τι φάνηκε από συζητήσεις, γκάλοπ και αντιδράσεις στα social media ένωσε τελικά τους Έλληνες εναντίον του. 

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννα Γαϊτάνη επέλεξε να μην πάει στη Βουλή και να μην ψηφίσει την πρόταση του κόμματός της, το ίδιο και ο βουλευτής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Αν με ρωτάτε και οι δύο είχαν πολύ καλούς λόγους και τα εξήγησαν πολύ καλά. 

Πρώτα ας δούμε για την Γιάννα Γαϊτάνη.

 

Η Ιωάννα (Γιάννα) Γαϊτάνη είναι Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ανήκει στη ΔΕΑ, μια από τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Γεννήθηκε το 1959 στη Βέροια και είναι έμπορος. Εκλέχθηκε πρώτη φορά βουλευτής στις εκλογές του Ιουνίου του 2012. Επανεκλέχθηκε βουλευτής στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015.

Σε γραπτή δήλωσή της λέει:

Δεν παρευρέθηκα στη συνεδρίαση της Βουλής που ψήφισε για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γιατί για λόγους συνείδησης και πολιτικής παράδοσης αδυνατούσα να υποστηρίξω με ψήφο την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, την πρόταση του κόμματος με το οποίο εκλέχτηκα. 

 

Συνεχίζω να υποστηρίζω με θέρμη το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, τις δεσμεύσεις και το πρόγραμμά του, την κυβέρνηση της Αριστεράς.

 

Αυτό το πολιτικό σχέδιο δεν πιστεύω ότι είναι δυνατόν να υπηρετηθεί μέσα από συναινετικές σχέσεις με το κόμμα της ΝΔ και τα πολιτικά στελέχη από τον χώρο της Δεξιάς.

 

Εξακολουθώ να πιστεύω ότι μέσα από τη συλλογική λειτουργία του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από τη δράση των μελών του και την παρέμβαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του, το σχέδιο αυτό θα ολοκληρωθεί νικηφόρα.

 

Ιωάννα Γαϊτάνη

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α' Θεσσαλονίκης

 

Ο δεύτερος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που παρ' ό,τι το κόμμα του, η ΝΔ ψήφισε τον Παυλόπουλο, επέλεξε να απέχει και να διαχωρίσει τη θέση του. (Ο Παυλόπουλος προέρχεται απ' το ίδιο κόμμα αλλά πολιτικά και ηθικά εκφράζει τελείως διαφορετικές ιδέες απ' αυτές του Κυριάκου Μ.)

Δύο απ' τους βουλευτές που έκαναν τη διαφορά σήμερα Facebook Twitter
Φωτ.: Menelaos Myrillas / SOOC

Να η ανακοίνωσή του:

Τιμώ τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο ως καθηγητή και ως δάσκαλο. Πρόκειται για εξαίρετο νομικό με βαθιά επιστημονική κατάρτιση.

 

Δεν έχω πειστεί, όμως, μέσα από την πολιτική του διαδρομή, ότι είναι ο πιο κατάλληλος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τρεις λόγους: Δεν αντιστάθηκε στις "σειρήνες" του πελατειακού κράτους, χειρίστηκε με ανεπάρκεια μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις της σύγχρονης ιστορίας μας, το Δεκέμβριο του 2008, και τέλος δεν εκφράζει τη θέση της Ελλάδας στη ενωμένη Ευρώπη με τον τρόπο που εγώ θα επιθυμούσα.

 

Πίστευα πάντα ότι στη δεδομένη χρονική συγκυρία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ήταν καλύτερο να μην είναι πολιτικό πρόσωπο. Φοβάμαι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε μια μεγάλη ευκαιρία να επιλέξει μια σπουδαία Ελληνίδα ή έναν σπουδαίο Έλληνα από την κοινωνία των πολιτών για να σηματοδοτήσει πράγματι την ελπίδα ότι κάτι καινούργιο γεννιέται στην Πατρίδα μας.

 

Είναι δεδομένο ότι ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Θα τον συγχαρώ, ελπίζοντας να διαψεύσει τις όποιες αμφιβολίες μου. Εύχομαι πραγματικά να είναι ένας πολύ καλός Πρόεδρος.

 

Δεν θα προσέλθω στην ψηφοφορία γιατί σε προσωπικό επίπεδο δεν θέλω να τον καταψηφίσω.

(ouch)

***** 

Οι δύο αυτοί βουλευτές θα μπορούσαν να είχαν προφασιστεί ασθένεια, ή να είχαν στείλει κάποια ασφαλή, αόριστη επιστολή στη Βουλή. Από τη στιγμή όμως που αποφάσισαν να απέχουν, είχαν τουλάχιστον το θάρρος να εξηγήσουν τη στάση τους, και να μην κρυφτούν πίσω από δικαιολογίες και ασάφειες. 

Είναι παρήγορο ότι σε μια εποχή που οι ιδεολογίες μπλέκονται και μπερδεύονται με τρόπο εξωπραγματικό, υπάρχουν βουλευτές που επιλέγουν να πάνε κόντρα στα κόμματά τους - και να μην μασήσουν και τα λόγια τους. 

 

 

19

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

8 σχόλια
Είναι η δουλειά τους να έχουν πολιτική συνείδηση. Και επειδή κρίναμε ότι η πολιτκή τους συνείδηση μας εκφράζει και λειτουργεί προς όφελος μας (πολιτικά ανεξάρτητο, γενικό"μας"), τους ψηφίσαμε. Καλώς να εκφράζει κάποιος τα πολιτικά του πιστεύω, ιδιαίτερα καλώς να τα δημοσιοποιεί, ιδιαίτερα ανεύθυνο όμως να κρίνουν μια προσπάθεια χωρίς ενδείξεις του αποτελέσματος, καθώς η κρίση τους έχει άμεση πολιτική ισχύ. Δεν κάνουν έκθεση ιδεών και προεκλογικό αγώνα πλέον. Επηρεάζουν απόψεις και δημιουργούν δυναμικές. Ας το καταλάβουν επιτέλους.
Ανεξάρτητα από όλα τα άλλα ο μητσοτάκης πρέπει να κάνει άγαλμα τον π.π. για την στάση του τον Δεκέμβρη του 08. Διότι ο Π.Π. δεν υπέκυψε στις πιέσεις Ντόρας (αδελφής κυριάκου) και Πλύδωρα και πολλών άλλων να κατεβάσει τον στρατό στον δρόμο.Μιλάμε ότι τότε η εξέγεεση οργής θα έπαιρνε σαφώς πιο ριζοσπαστικά άμεσα πολιτικά χαρακτηριστικά.Τότε ο Π.Π. έσωσε την αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία.Αυτή τέλος πάντως που αντιπροσωπεύει και ο Κυρ. Μητσοτάκης
Συγχαρητήρια στον κυριάκο. Νομίζω είναι ατυχής η σύγκρισης και τσουβαλιάζουμε την σταλινικιά, στέλεχος της Διεθνιστικής Εργατικής Αριστεράς ,την απόφοιτη λυκείου με τον κυριάκο που έχει τελειώσει Harvard και Stanford και είναι πρώην υπουργός. Σίγουρα και οι δύο δεν ψήφισαν τον Παυλόπουλο για διαφορετικούς λόγους αλλα δεν εχουν καμιά σχέση.
Σταλινικιά; Από πού και ως πού; ...Μήπως μπερδεύεις οτιδήποτε ορμώμενο από τον μαρξισμό ως "σταλινικό";Το βιογραφικό της εν λόγω εδώ:http://www.hellenicparliament.gr/vouleftes/viografika-stoicheia/?MPId=3eca4e53-9b01-4d18-b76f-c4f0316c8d54
Νομίζω ότι αυτό το επιχείρημα είναι σε αρκετές περιπτώσεις λαϊκίστικο. Δεν είναι όλοι οι γόνοι γνωστών οικογενειών (και δη μη επιχειρηματικών, αλλά πολιτικών) κρετίνοι που τα κάναν όλα με τα λεφτά του μπαμπά. Ακόμα κι αν υποθέταμε ότι εισήχθησαν με τα χρήματα της οικογένειας, δεν θα αποφοιτούσαν αν δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις.
Σωστό αλλά κοίτα και με λεφτά ή με πολιτικό όνομα να μπήκε πάλι την εκπαίδευση και την μόρφωση απο το Harvard και το Stanford την πήρε. Επίσης όπως διαβάζω απο το βιογραφικό του απο το Harvard αποφοίτησε με την ανώτατη τιμητική διάκριση "summa cum laude". Τιμήθηκε επίσης με το έπαθλο "Hoopes", το ανώτατο βραβείο που απονέμεται σε φοιτητή για πτυχιακή εργασία, για την εκπόνηση της διατριβής του με θέμα την Αμερικανική εξωτερική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα κατά την περίοδο 1977 - 1985. Προφανώς λοιπόν ήταν και εξαιρετικός μαθητής.
"Τιμήθηκε επίσης με το έπαθλο "Hoopes", το ανώτατο βραβείο που απονέμεται σε φοιτητή για πτυχιακή εργασία, για την εκπόνηση της διατριβής του με θέμα την Αμερικανική εξωτερική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα κατά την περίοδο 1977 - 1985. Προφανώς λοιπόν ήταν και εξαιρετικός μαθητής." Η' έγραψε όσα οι καθηγητές του ήθελαν.
Καλά έκαναν!Μπράβο τους.Η στάση Μητσοτάκη όμως που προέρχεται και από το ίδιο κομμα με τον Παυλόπουλο είναι πολύ πιο γενναία γιατι καυτηριάζει την πολιτική πορεία του νέου ΠτΔ: Δεν έχω πειστεί, όμως, μέσα από την πολιτική του διαδρομή, ότι είναι ο πιο κατάλληλος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τρεις λόγους: Δεν αντιστάθηκε στις "σειρήνες" του πελατειακού κράτους, χειρίστηκε με ανεπάρκεια μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις της σύγχρονης ιστορίας μας, το Δεκέμβριο του 2008, και τέλος δεν εκφράζει τη θέση της Ελλάδας στη ενωμένη Ευρώπη με τον τρόπο που εγώ θα επιθυμούσα.
αν ήταν σωστοί, έπρεπε να πάνε στη βουλή να τον κατά ψηφίσουν και από το βήμα της βουλής να αιτιολογησουν τη στάση τους. Η μη προσέλευση στη διαδικασία απαξιώνει τους θεσμούς και τη βουλή την ίδια, που αυτή επέλεξαν να υπηρετησουν. το ίδιο ισχύει για κάθε παρόμοια περίπτωση βουλευτών που επιλέγουν να κάνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ αντί να βγουν από το βήμα της βουλής.
Ψυχραιμία κύριε Σαμαρά. Δε προβλέπεται από τη διαδικασία η αιτιολόγηση της ψήφου κατά την ανάδειξη πτδ. Ούτε καν καταψήφιση επί της ουσίας, μόνο παρών από τους διαφωνούντες.
Τόσο που δεν ξέρω αν πρέπει συμπαθήσω πιο πολύ τον Άδωνη που αγωνίστηκε κατά της δημόσιας υγείας ή το Μητσοτάκη που έβαλε σε διαθεσιμότητα όλους τους δημόσιους υπαλλήλους που εκκρεμούσε εις βάρος τους ΕΔΕ αδιαφορόντας για το τεκμήριο αθωότητας.
@underdog το τεκμήριο αθωότητας ισχύει μόνο στο ποινικό δίκαιο, δεν ισχύει ούτε καν στο αστικό πόσω μάλλον σε περιπτώσεις όπως η διαθεσιμότητα.Μετάφραση αν θες να είσαι συνεπής με το ψευτοεπιχείρημά σου, έτσι και πιάσεις τη μπέιμπι σίτερ να σου βιάζει το παιδί, πρώτα φίλε μου θα περιμένεις να καταδικαστεί αμετάκλητα και να απορρίψει ο Άρειος Πάγος την έφεση και μετά θα αλλάξεις μπέιμπι σίτερ, ΟΚ;
@soglαγαπητε/η, ΕΔΕ γίνεται για να διαπιστωθει! η διάπραξη πειθαρχικού παραπτώματος. η διενέργειά της και μόνο δεν συνιστά αποδεικτικό στοιχείο. (επίσης, να μην ξεχνάμε πως η ποινή πρέπει να ορίζεται σε αναλογία με το αδίκημα.. διαφορετικά μιλάμε για κοινωνικό κανιβαλισμό τύπου: να μείνουν ανεργοι κ οι δημόσιοι να δουν την γλύκα!!)σχετικά με το ατυχές παράδειγμά σου, πρόκειται για επ' αυτοφώρω έγκλημα κ αυτό είναι πολύ διαφορετικό. έλεος με την φάση "αν σου πειράξουν τα παιδια.. θα δεις την γλυκα.. πάλι εγώ έχω δίκιο..μπλα-μπλα" ΔΕΝ απαντάει στα ΠΑΝΤΑ!!στην συγκεκριμένη περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης, κατα τη γνωμη μου, έδρασε με στόχο τις επιταγές του μνημονίου κ οχι τον εξυγίανση του ελ. δημοσίου..
Μπραβο τους! τουλάχιστον έκαναν τη διαφορά στη σημερινή κωμωδία, ο καθένας μέσα από τη δική του ιδεολογική τοποθέτηση και θεώρηση και οι 2 όμως αξιοπρεπείς και συνεπείς στα πιστεύω τους.
Αξιοπρεπέστατη η στάση και των δύο βουλευτών σήμερα.Τη στιγμή που ο Άδωνις Γεωργιάδης, μεταξύ άλλων, ψηφίζει υπέρ του Προκόπη Παυλόπουλου ενώ στο παρελθόν τον αποκαλούσε ως τον "αχρηστότερο υπουργό Εσωτερικών από καταβολής ελληνικού έθνους", οι δύο αυτοί βουλευτές, αν και προέρχονται από δύο διαφορετικούς χώρους με εντελώς αντίθετες απόψεις, αποφάσισαν να μην τον στηρίξουν λόγω πολιτικών αρχών. Μία κίνηση ιδιαίτερα θετική, κατά τη γνώμη μου, έστω και από συμβολική άποψη.