Χρειάζονται αυστηρότερες ποινές σε όσους κακοποιούν ζώα;

Χρειάζονται αυστηρότερες ποινές σε όσους κακοποιούν ζώα; Facebook Twitter
10

"Οι σκύλοι είναι σαν μικρά παιδιά, ή σαν άτομα με Ειδικές Ικανότητες" μου είπε η Άλκηστη μια μέρα που βλέποντας δεκάδες σκυλιά και γάτες (στο στρατόπεδο Κόδρα όπου είχε διοργανωθεί μια προσπάθεια μαζικής υιοθεσίας. "Δεν είναι σαν τις γάτες, που είναι προσεκτικές και καχύποπτες και που η πρώτη τους αντίδραση αν τις πλησιάσεις είναι να κρυφτούν. Οι σκύλοι είναι ψυχούλες και έχουν την αθωότητα ενός μικρού παιδιού. Αν τους δείξεις έστω και λίγη αγάπη κολλάνε: σε εμπιστεύονται απόλυτα και τυφλά. Δεν τους περνάει απ' το μυαλό ότι μπορεί να τους φερθείς άσχημα."

Και γι' αυτόν τον λόγο που μου είχε πει η φίλη μου η Άλκηστη είναι, τελικά, τόσο φριχτές οι κακοποιήσεις σκύλων. Επειδή είναι σαν να εκμεταλλεύεσαι την άνευ όρων αγάπη και την τυφλή εμπιστοσύνη που σου δείχνει κάποιος που δεν έχει ίχνος καχυποψίας και πονηριάς μέσα του...

Υπάρχει βέβαια ένα ζήτημα, που αν θέλετε το συζητάμε στα σχόλια: Πρέπει να προστατεύονται μόνο τα ζώα τα οποία εμείς θεωρούμε καλά και χαριτωμένα; Μόνο αυτά που μας κάνουν παρέα και όχι αυτά πχ. που τα τρώμε; Υπάρχουν ζώα πολλών ταχυτήτων ανάλογα με τις διατροφικές μας και τις πολιτισμικές μας συνήθειες;

Πριν λίγες μέρες ήταν η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, και το LIFO.gr ετοίμασε ένα εξαιρετικό αφιέρωμα, που μπορείτε να το δείτε εδώ.

Επίσης, με αυτήν την αφορμή στάλθηκαν δύο προτάσεις/επιστολές: Η μία προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης και η άλλη μέσω του avaaz προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής. 

Πρώτα ας βάλω το δεύτερο:

Τέλος στην κακοποίηση των ζώων! Ναι στην Αναθεώρηση του Συντάγματος. Υπογράφουμε εδώ!

Γιατί είναι σημαντικό;

Δηλητηριάσεις, χτυπήματα, απαγχονισμοί, εγκατάλειψη, είναι μόνο μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους κακοποιούνται τα ζώα στην Ελλάδα του 2014. Καθημερινά έρχονται στο φως ανατριχιαστικές καταγγελίες από όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας μας, όμως αυτό δεν αρκεί για να σταματήσει το έγκλημα.

Είναι αναγκαίο να αλλάξει η νοοτροπία μας και ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τα υπόλοιπα έμβια όντα, και για να γίνει αυτό, πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι μαζί. Μόνο αν πιέσουμε προς τον καθορισμό νομοθεσίας, που θα προστατεύει και θα εξασφαλίζει το σεβασμό προς τα ζώα, τους συνοδοιπόρους μας στη ζωή, μπορούμε να δώσουμε μια για πάντα λύση στο πρόβλημα.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα των ζώων, στις 4 Οκτωβρίου 2014, ξεκινάμε τη μεγάλη προσπάθεια, για να πούμε όλοι μαζί δυνατά ότι δεν ανεχόμαστε άλλο την κακοποίηση των ζώων. Απαιτούμε την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους μέσα από το ίδιο το Σύνταγμα, που προστατεύει και τα δικαιώματα των ανθρώπων.

Υπόγραψε τώρα το ψήφισμα και διάδωσέ το όσο περισσότερο μπορείς. Ας είμαστε εμείς που θα κάνουμε την αρχή για μια καλύτερη ζωή!

Όταν ξεπεράσουμε τις 100.000 υπογραφές, η Π.Φ.Π.Ο. θα τις παραδώσει απευθείας στον πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των κομμάτων και τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων.

======

Και η προγενέστερη Πρόταση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, από την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (50 Σωματεία) και την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 130 Ζωοφιλικών Σωματείων:

Πρόταση στο Υπ. Δικαιοσύνης για αλλαγές της ποινικής Νομοθεσίας για την προστασία των ζώων.

Θέμα: Αναγκαία η αλλαγή της ποινικής Νομοθεσίας για την προστασία των ζώων

Μετά την από 10.9.2014 συνάντηση μας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης σας στέλνουμε την πρόταση της Ομοσπονδίας για τις αλλαγές στις ποινικές διατάξεις, όπως αυτή διαμορφώθηκε εκ νέου μετά τις επισημάνσεις σας καθώς και κάποια θεωρητικά ζητήματα που άπτονται της πολιτικής αγωγής για την τροποποίηση του ν. 4039/2012 και συγκεκριμένα του αρ. 20.

Α) Η επιβολή της ανάλογης ποινής σε ιδιαιτέρως ειδεχθή εγκλήματα κατά των ζώων

Επειδή οι ποινές πρέπει να είναι ανάλογες και να επιβάλλονται με βάση την βαρύτητα του εγκλήματος, το βαθμό καταλογισμού του δράστη και την ιδιαίτερη επικινδυνότητα της προσωπικότητάς του (όπως αυτή φαίνεται από τα μέσα και τις μεθόδους που χρησιμοποιεί για την εκτέλεση της πράξης), ο οποίος προς τέρψη και μόνο επιδίδεται ενίοτε σε ιδιαίτερα αποτρόπαιες και φριχτές πράξεις βασανισμού και θανάτωσης ζώων, που συνιστούν ακραία ιδιαζόντως αντικοινωνική συμπεριφορά με αποτέλεσμα να εγείρουν το κοινό αίσθημα δικαίου ολοκληρωτικά και σε τέτοιο βαθμό, που απαιτείται πλέον για αποκατάσταση της διασάλευσης της έννομης και ηθικής τάξης η επιβολή της ανάλογης ποινής, εξατομικευμένης.(Η "Θετική σχολή θέτει ως αφετηρία την ανάγκη της κοινωνικής άμυνας απέναντι στην επικινδυνότητα της προσωπικότητας του συγκεκριμένου δράστη. βλ. Ανδρουλάκη, 2000 Γενικό μέρος, σελ 73 επ. )

Προτείνουμε όπως συμπληρωθεί η σχετική διάταξη (άρθρο 20 ν. 4039/2012) με το ακόλουθο εδάφιο

« Αποτελεί επιβαρυντική περίπτωση, δεν επιτρέπεται η μετατροπή της στερητικής της ελευθερίας ποινής σε χρηματική, δε χορηγείται αναστολή εκτέλεσης της ποινής και επιβάλλεται ποινή τουλάχιστον 2 ετών σε περίπτωση που ο δράστης κατά την τέλεση -ακόμη και μέσω του διαδικτύου -των πιο πάνω πράξεων επέδειξε ιδιαίτερη βιαιότητα ή βαναυσότητα ή χρησιμοποίησε όπλο ή άλλου είδους ειδεχθές μέσο, ικανό και πρόσφορο να προκαλέσει ιδιαιτέρως επώδυνη και βασανιστική κακοποίηση με κίνδυνο για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα ζώου».

Η ως άνω διάταξη καλείται να καλύψει το κενό της έλλειψης ποινικοποίησης της εγκληματικής συμπεριφοράς κατά των ζώων με στοιχεία και μέσα ιδιαιτέρως ειδεχθή, που καταδεικνύουν την επικινδυνότητα του δράστη, τη σαδιστική του συμπεριφορά και το μέγεθος της διαστροφής του, καθόσον: α) αντλεί ψυχική ικανοποίηση και χαρά από την υποβολή ενός ανυπεράσπιστου ζώου σε επώδυνη και βασανιστική συμπεριφορά, όπως το να το περιλούει με εύφλεκτο υλικό και να το βλέπει να φλέγεται ή να το σέρνει δεμένο σε αυτοκίνητο στο δρόμο ή να το κρεμάει με σύρμα από τα γεννητικά του όργανα και να το παρακολουθεί να υποφέρει μέχρι να αργοπεθάνει και β) συντελεί στη κακοποίηση και αφαίρεση ζωής του ζώου με την ειδοποιό διαφορά-επιβαρυντική περίσταση ότι το υποβάλλει προηγουμένως σε φριχτά βασανιστήρια, τα οποία συχνά είναι παρατεταμένα και επαναλαμβανόμενα.

Ο ποινικός νομοθέτης θα πρέπει να λάβει μέτρα εναντίον ιδιαιτέρως επικίνδυνων εγκληματιών, να προστατέψει τη κοινωνία και να διασφαλίσει την ειρηνική έννομη τάξη, η οποία πλήττεται και διασαλεύεται κάθε φορά που ένας διεστραμμένος εγκληματίας βασανίζει μία αθώα ψυχή.

Και αν η αξία του εννόμου αγαθού που πλήττεται, δηλαδή της ζωής ενός ζώου δεν θεωρείται, κατά τη γνώμη σας, άξια της ανάλογης προστασίας, θα έπρεπε έστω ο ποινικός νομοθέτης να συνεκτιμήσει την επικινδυνότητα του δράστη.

Επιπρόσθετα αξιομνημόνευτο είναι το γεγονός ότι η μεγαλύτερη δημόσια διαβούλευση που έλαβε χώρα ποτέ και συγκέντρωσε τη πολυπληθέστερη, στα χρονικά, συμμετοχή του κόσμου ήταν αυτή που πραγματοποιήθηκε στις 31 Μαρτίου 2011 έως 15 Απριλίου 2011 για το Σχέδιο Νόμου «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό» τον μετέπειτα ν. 4039/2012 . Σημείωσε το ρεκόρ των 2.663 σχολίων από φορείς και ιδιώτες (http://www.opengov.gr/ypaat/?p=128). Αναμφισβήτητα δεν είναι απλώς ένα ακόμα αίτημα των φιλοζωικών σωματείων και των φιλόζωων, αλλά καθολικά της κοινής γνώμης, είναι μια κοινωνική ανάγκη η προστασία από ιδιαίτερα επικίνδυνους και διεστραμμένους εγκληματίες.

Β) Η παράσταση πολιτικής αγωγής σε δίκες κακοποίησης ζώων

Η πολιτική αγωγή σύμφωνα με νεότερη νομολογία του ΑΠ έχει όχι μόνο αστικό αλλά και ποινικό χαρακτήρα, αφού αποσκοπεί και στην υποστήριξη της κατηγορίας κατά του δράστη της εγκληματικής πράξης και κατά συνέπεια εκείνος που νομιμοποιείται να την ασκήσει μπορεί να δηλώσει ότι παρίσταται προς υποστήριξη της κατηγορίας , χωρίς συγχρόνως να ζητήσει την αποζημίωσή του από το έγκλημα ή τη χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης ή ψυχικής οδύνης με την περαιτέρω αιτιολογία ότι ο πολιτικώς ενάγων απέκτησε το προνόμιο της σύμπραξης στη διαδικασία της ποινικής δίκης ως φορέας της βαθύτερης εκείνης βλάβης που προκάλεσε το έγκλημα σε αυτόν[1].

Η νομολογία του ΑΠ έχει κρίνει μεν ότι δεν είναι δυνατή η παράσταση πολιτικής αγωγής, επειδή οι σχετικές διατάξεις κρίθηκαν ότι θεσπίσθηκαν για την εξασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και δεν προστατεύουν ατομικά έννομα αγαθά (πχ. Για εγκλήματα λαθρεμπορίας, κατασκευής αυθαιρέτων κλπ.) Ωστόσο επειδή η αμεσότητα της ζημίας αποτελεί καθοριστικό στοιχείο για την εν λόγω ενεργητική νομιμοποίηση δεν πρέπει να παραγνωρίζεται πως γενικότερα τα έννομα αγαθά του κράτους και πολύ περισσότερο του κοινωνικού συνόλου αποτελούν επίσης και έννομα αγαθά του κάθε πολίτη- μέλους του κοινωνικού συνόλου. Κατά συνέπεια θα πρέπει να ερμηνεύονται με ευρύτητα και να επιβάλλεται να εξαντλείται κάθε ερμηνευτική δυνατότητα για την αποδοχή της παράστασης πολιτικής αγωγής ενόψει και της βασικής ποινικής της λειτουργίας.

Ο ποινικός νομοθέτης προφανώς αντιλαμβανόμενως την ποινική λειτουργία της πολιτικής αγωγής διεύρυνε στο αρ. 28 παρ. 7 του ν. 1650/1986 τον κύκλο των νομικών προσώπων που έχουν πλέον δικαίωμα παράστασης σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς[2] με ρητή πρόβλεψη ότι μπορούν να παρίστανται στα περιβαλλοντικά εγκλήματα για την υποστήριξη της κατηγορίας[3].

Καθώς επίσης και στο άρ. 267 του Δασικού Κώδικα, παρ. 3 εδ. Δ, όπου προβλέπει ότι «Οι αναγνωριζόμενοι ως ιδιωτικοί φύλακες θήρας, θεωρούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, υπάλληλοι, κατά την έννοια του άρθρου 13 περίπτωση α' του Ποινικού Κώδικα, δυνάμενοι να προβαίνουν σε όλες τις προανακριτικές πράξεις για τις παραβάσεις των περί θήρας διατάξεων, όπως το άρθρο 289 του Δασικού Κώδικα ορίζει. Στις σχετικές δίκες μπορούν να παρίστανται, χωρίς προδικασία και ανεξαρτήτως περιουσιακής ζημίας ως πολιτικώς ενάγουσες και οι Κυνηγετικές Οργανώσεις» . Στο σημείο δε αυτό είναι άξιο απορίας πως δύνανται να παρίστανται οι κυνηγετικές οργανώσεις σε δίκες λαθροθηρίας, πως αποσαφηνίζεται το ζήτημα της φύσεως και της ουσίας του αδίκου του συγκεκριμένου εγκλήματος (πρόβλημα ουσιαστικού ποινικού δικαίου) και της παραστάσεως πολιτικής αγωγής (πρόβλημα ποινικού δικονομικού δικαίου)[1].

Παρατηρούμε λοιπόν το οξύμωρο, ο ποινικός νομοθέτης να σπεύδει να κατοχυρώσει δικαίωμα παράστασης πολιτικής αγωγής στις δίκες, που σκοτώνονται ζώα χωρίς νόμιμη άδεια για παράδειγμα, ενώ στις δίκες που κακοποιούνται βασανιστικά, σαδιστικά και ανελέητα τα ζώα επιλέγει να αδιαφορήσει.

Η διερεύνηση της προστατευτικής σφαίρας του κανόνα της ουσιαστικής ποινικής διατάξεως που ακολουθείται πάγια στην επιστήμη και τη νομολογία[2], αποτελεί το μοναδικό ασφαλές κριτήριο για την απάντηση στο ερώτημα αν η συγκεκριμένη κάθε φορά ποινική δίκη είναι ή όχι ανεπίδεκτη παραστάσεως πολιτικής αγωγής. Βασικό δογματικό στήριγμα της εν λόγω εκδοχής αποτελεί το αρ. 914. Συνεπώς όπου ο νόμος προστατεύει μόνο το ατομικό συμφέρον ή εκτός από το γενικό και το ατομικό η παράσταση πολιτικής αγωγής είναι επιτρεπτή μια και υφίσταται παρά τον νόμον ζημίαν.

Εξάλλου δεν πρέπει να λησμονούμε πως η προστασία των ζώων συντροφιάς βρίσκει συνταγματικό έρεισμα στο άρθρο 24 Σ ως απόρροια της προστασίας του περιβάλλοντος σε συνδυασμό όμως και με το άρθρο 5 αλλά και το 57 ΑΚ. Στο άρθρο 24 αναφέρεται ρητά ότι η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του κράτους και δικαίωμα του πολίτη. Στο άρθρο 5 αναφέρεται ότι καθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα τη προσωπικότητά του. Προσωπικότητα του ατόμου και περιβάλλον συνδέονται άρρηκτα, κάθε προσβολή του περιβάλλοντος συνεπάγεται και προσβολή της αξίας του ανθρώπου και φυσικά της προσωπικότητάς του. Θεμελιώνεται και στο άρθρο 57 Ακ δικαίωμα στο περιβάλλον . Από το δικαίωμα της προσωπικότητας απορρέει και το δικαίωμα χρήσης των κοινών και των κοινόχρηστων, το οποίο ισοδυναμεί με δικαίωμα στο περιβάλλον. Το άτομο μπορεί να διαμορφώνει ελεύθερα την προσωπικότητα και να απολαμβάνει τα αγαθά που του προσφέρει το περιβάλλον στο οποίο ζει, ανάμεσα σε αυτά θα πρέπει να έχει την ελευθερία να επιλέγει, και να προστατεύεται αυτή ως δικαίωμα, να συναναστρέφεται τα ζώα συντροφιάς. Στην έννοια της προσωπικότητας εντάσσονται ανεξαιρέτως ως αξιώσεις που απορρέουν από το ως άνω δικαίωμα, η χρήση, η ωφέλεια και η απόλαυση όλων των περιβαλλοντικών αγαθών. Μεταξύ δε των ως άνω αξιώσεων κατέχει πρωτεύουσα θέση η αξίωση για ικανοποίηση ηθικής βλάβης κατ' άρθρο 57 ΑΚ.

Στο τέλος του άρθρου 20 ν. 4039/2012 θα μπορούσε να τοποθετηθεί η εξής διάταξη (κατά το πρότυπο του αρ. 28 του ν.1650/1986 για τα περιβαλλοντικά εγκλήματα)

"Στις περιπτώσεις εγκλημάτων του κεφαλαίου αυτού ως πολιτικώς ενάγων μπορούν να παρίστανται φιλοζωικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, ανεξάρτητα αν έχουν υποστεί περιουσιακή ζημία, προς υποστήριξη της κατηγορίας και μόνο και με αίτημα ιδίως την αποκατάσταση των πραγμάτων, στο μέτρο που είναι δυνατή. Έγγραφη προδικασία δεν απαιτείται"

Γ) Η πρόβλεψη του αδικήματος της παράλειψης ειδοποίησης του οικείου Δήμου για περισυλλογή ζώου μετά από τροχαίο

Στο αρ. 16 παρ. γ του ν. 4039/2012 προβλέπεται ότι σε περίπτωση τραυματισμού ζώου συντροφιάς σε τροχαίο ατύχημα, ο υπαίτιος της πράξης αυτής, υποχρεούται να ειδοποιήσει άμεσα τον οικείο Δήμο, προκειμένου να παρασχεθεί στο τραυματισμένο ζώο η απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα. Στη συνέχεια στις διοικητικές κυρώσεις και τα πρόστιμα, που επιβάλλονται για παραβάσεις των διατάξεων του ως άνω νόμου υπ' αρ 40 αναφέρεται ότι για την εγκατάλειψη τραυματισμένου ζώου μετά από ατύχημα τα αρμόδια όργανα επιβάλλουν πρόστιμο 300 ευρώ. Οι συγκεκριμένες διατάξεις δεν έχουν εφαρμοσθεί ποτέ, δεν έχει ειδοποιηθεί ποτέ ο οικείος Δήμος να προσφέρει πρώτες βοήθειες σε τραυματισμένο ζώο με αποτέλεσμα διττό να διακυβεύεται αφενός το έννομο αγαθό της ζωής του τραυματισμένου ζώου αλλά και αφετέρου αυτό της ζωής, σωματικής βλάβης των τυχαία διερχόμενων -από το σημείο του ατυχήματος- οδηγών, οι οποίοι είτε πραγματοποιούν επικίνδυνους ελιγμούς για να αποφύγουν το ζώο είτε διέρχονται πάνω από το ακινητοποιημένο ζώο με κίνδυνο να διολισθήσει το όχημα τους, να χάσουν τον έλεγχο του και να συγκρουστούν με άλλα οχήματα ή πεζούς.

Για τους λόγους αυτούς θα πρέπει να προβλεφθεί ως αδίκημα ή μη ειδοποίηση του οικείου δήμου για μεταφορά σε κτηνιατρική φροντίδα ή περισυλλογή του νεκρού ζώου με σκοπό να διαφυλαχθεί –εάν είναι δυνατόν- η ζωή του αδέσποτου και των διερχομένων οδηγών ή πεζών. Η πρόβλεψη διοικητικής ποινής δεν αποτέλεσε, όπως αποδείχθηκε, επαρκές κίνητρο για τη συμμόρφωση των παραβατών με αποτέλεσμα να χρειάζεται περαιτέρω αυστηροποίηση του συγκεκριμένου νομικού πλαισίου, ώστε να εφαρμοσθεί και να επιτελέσει το έργο της προστασίας των εννόμων αγαθών της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας, καλλιεργώντας περιβαλλοντική-φιλοζωική συνείδηση και προσφέροντας οδική ασφάλεια στο κοινωνικό σύνολο.

Προτείνουμε τη προσθήκη (κατά το πρότυπο του αρ. 43 ν.2696/1999 ΚΟΚ) στο αρ. 20 του ν. 4039/2012, της εξής διάταξης:

"Αν συμβεί οδικό τροχαίο ατύχημα, από το οποίο επήλθε σωματική βλάβη ή θάνατος σε ζώο, κάθε οδηγός ή άλλος που χρησιμοποιεί την οδό, ο οποίος ενεπλάκη με οποιονδήποτε τρόπο στο ατύχημα υποχρεούται να ειδοποίησει τον αρμόδιο δήμο για μεταφορά του τραυματισμένου ζώου σε κτηνιατρική φροντίδα ή περισυλλογή του νεκρού ζώου. Αυτός που παραβαίνει τη διάταξη τιμωρείται με χρηματική ποινή ή με ποινή φυλάκισης ενός έτους.»

Κατωτέρω παραθέτουμε ενδεικτικά κάποια στοιχεία από την επιβολή ποινών σε διεθνές επίπεδο, σε χώρες με ανεπτυγμένη εν τοις πράγμασιν φιλοζωική κουλτούρα, σε μία προσπάθεια να αρχίσουν να επιβάλλονται και στη χώρα μας οι ανάλογες ποινές. Μπορείτε να αντλήσετε και τη πηγή προέλευσης της κάθε παρεχόμενης πληροφορίας προς περαιτέρω ενημέρωση.

Αγγλία: Οι ποινές για κακοποίηση ζώων είναι κακούργημα, έως 51 εβδομάδες φυλακή και 20.000 λίρες πρόστιμο. (πηγή: http://www.bbc.co.uk/ethics/animals/overview/latest.shtml)

- 12 εβδομάδες φυλακή γιατί έκαψε τον σκύλο του με τσιγάρο http://www.thepetsite.co.uk/news/13580/jail-for-horrific-animal-abuse

- 5 μήνες φυλακή γιατί σκότωσε τον σκύλο του http://www.dailymail.co.uk/news/article-2218942/Man-jailed-banned-keeping-pets-life-brutally-killing-Jack-Russell-dog.html

- 12 μήνες φυλακή γιατί άφησε το κοπάδι του ανεξέλεγκτο να πάει για σκι http://www.bbc.co.uk/news/uk-england-merseyside-25778826

- Και 57 υποθέσεις που έχουν οδηγηθεί φυλακή για περιπτώσεις κακοποίησης ζώων http://www.dailymail.co.uk/news/article-178914/57-jailed-animal-cruelty.html

Αυστρία: 2 χρόνια φυλακή για παράνομο εμπόριο ζώων http://www.four-paws.org.uk/campaigns/companion-animals/puppy-farming/puppy-traders-get-prison-sentence-for-animal-abuse-for-first-time/

Γαλλία: Κακοποίηση ζώων μέχρι 2 χρόνια φυλακή και 30.000 ευρώ πρόστιμο (πηγή: http://www.expatfocus.com/expatriate-france-animal-welfare)

- 8 μήνες φυλακή για θανάτωση σκύλου http://www.thelocal.fr/20120814/jailed-man-who-stabbed-sausage-dog-with-fork

- 1 χρόνο φυλακή για κακοποίηση μίας γάτας http://www.thelocal.fr/20140203/cruelt-cats-kittens-chucker-faces-french-court

Γερμανία: Κακοποίηση ζώων φυλάκιση έως 3 χρόνια (πηγή: https://www.animallaw.info/statute/germany-cruelty-german-animal-welfare-act)

Μάλτα: http://www.independent.com.mt/articles/2014-03-16/news/government-proposes-harsher-penalties-for-animal-cruelty-4282318848/

- 9 μήνες φυλακή για κακοποίηση σκύλου http://www.timesofmalta.com/articles/view/20130530/local/Jail-term-for-animal-cruelty-is-confirmed.471751

Νορβηγία: 1 χρόνο φυλακή για κτηνοτρόφο που άφησε τα γουρούνια να πεθάνουν http://oneherald.net/norwegian-farmer-jailed-after-letting-400-pigs-starve/

Πορτογαλία: Έως 1 χρόνο φυλακή για κακοποίηση

http://portugalresident.com/animal-abusers-face-jail-as-new-law-is-approved-today

Σουηδία:

- 18 μήνες φυλακή για παράνομη κατοχή άγριων ειδών http://content.usatoday.com/communities/ondeadline/post/2011/10/swede-imprisoned-for-trapping-13k-wild-birds-keeping-hundreds/1#.VBw955R_uSo

- 2-4 μήνες φυλακή για κακοποίηση κουνελιού http://www.thelocal.se/20100423/26252

- 15 μήνες φυλακή για θανάτωση κουταβιού http://www.icenews.is/2012/01/02/puppy-torturer-gets-record-sentence/

Αριζόνα: Σκόπιμη υποβολή ενός ζώου σε παραμέληση, κακομεταχείριση και θανάτωση, αποτελεί έγκλημα κλάσης 6 (προφανής η κλιμάκωση των εγκλημάτων) με ποινή 1,5 έτος φυλακή μέχρι 150.000 δολάρια πρόστιμο. Υποχρεωτική κάλυψη δαπάνης για την περίθαλψη του ζώου. (Πηγή: http://www.azleg.state.az.us/ars/13/02910.htm)

Καλιφόρνια: Η κακοποίηση ζώου αποτελεί κακούργημα με ποινή έως 20.000 δολάρια και από 16 μήνες φυλακή έως 3 χρόνια. Υποχρεωτική κάλυψη δαπάνης για την περίθαλψη του ζώου. (Πηγή: http://www.shouselaw.com/animal-abuse.html)

Κολοράντο: 90 μέρες φυλακή χωρίς αναστολή και υποχρεωτική ένταξη σε παρακολούθηση από ψυχολόγο για πρόγραμμα διαχείρισης θυμού. Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, κρίνεται εκ νέου το πρόστιμο που πρέπει να πληρώσει ο δράστης.Υποχρεωτική κάλυψη δαπάνης για την περίθαλψη του ζώου.

(πηγή: https://asci.uvm.edu/equine/law/cruelty/co_cruel.htm)

Ιλινόις: 2-5 χρόνια φυλακή κακούργημα 3 κλάσης και έως 25.000 δολάρια. Υποχρεωτική ψυχολογική αξιολόγηση και υποχρεωτική ένταξη σε πρόγραμμα διαχείρισης θυμού.

(Πηγή: http://www.illinoishumane.org/law.htm)

Ιντιάνα: Κακούργημα κλάσης 3 με έως 1,5 χρόνο φυλακή και έως 10.000 δολάρια πρόστιμο.

(Πηγή: http://www.in.gov/boah/2370.htm)

Νέα Υόρκη: Κακοποίησης ζώου κακούργημα έως 5 χρόνια φυλακή και έως 5.000 δολάρια πρόστιμο (Πηγή: http://www.apainc.org/files/DDF/New%20York%20Animal%20Cruelty

%20Summary%20.pdf)

Βλ. Αργύριος Καρράς, Ποινικό Δικονομικό Δίκαιο 4η έκδοση

Βλ. Γερ. Γεωργάτος, Εγκλήματα κατά του φυσικού περιβάλλοντος. Αναζήτηση του φορέα της πολιτικής αγωγής στην Ποινική δίκη επί των εγκλημάτων αυτών., ΝοΒ 39, 477

Βλ. Θρασύβουλου Κονταξή, «Είναι δυνατή η παράσταση πολιτικής αγωγής στα εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος» ΠοινΔικ 12/2012, 1159

Βλ. Λάμπρο Μαργαρίτη, Καθ. Πανεπιστημίου Θες/νίκης, Εμβάθυνση στη Ποινική Δικονομία Ι, Νομ. Βιβλιοθήκη εκδ. 2006

Στ. Παπαγεωργίου- Γονατά, «Πολιτική Αγωγή – Υποστήριξη της Κατηγορίας: Σχέση μείζονος προς έλασσον», ΠοινΧρ ΞΒ 2012, 481

Χρειάζονται αυστηρότερες ποινές σε όσους κακοποιούν ζώα; Facebook Twitter
10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

6 σχόλια
Έχω βαρεθεί σε αυτήν την χώρα να παρακολουθώ τα πάντα να γίνονται στραβά. Οδηγούμε σαν κάφροι και αντί να πιέσουμε προς μία σωστή διαπαιδαγώγηση πάνω στο θέμα, αυξάνουμε απλά τα πρόστιμα (άντε και λίγο και τις ώρες εκπαίδευσης). Κατανοούμε ότι το τσιγάρο σκοτώνει και το αντιμετωπίζουμε με τσουχτερά πρόστιμα και έκλεισε το θέμα. Υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι φέρονται βάναυσα σε ζωντανά πλάσματα, σκεφτόμαστε να τα αντιμετωπίσουμε με επιβολή αυστηρών κυρώσεων. Και θα σωθούμε με το μυαλό μας... Πραγματικά κύριοι και κυρίες, πιστεύω ότι θα ήταν εξαιρετικά διαφωτιστικό για ΟΛΟΥΣ μας, να ζήσουμε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα σε μια Δυτική (κατά προτίμηση Ευρωπαϊκή) χώρα. Να ανοίξουμε αυτιά και μάτια και να καταλάβουμε ΓΙΑΤΙ και ΠΩΣ λειτουργούν κάποια πράματα σε μια κοινωνία. Τότε θα σταματούσαν οι υστερικές κορώνες για.... αλλαγή Συντάγματος και θα ζητούσαμε ένα και μοναδικό πράμα: ΠΑΙΔΕΙΑ!!!! Παιδεία για το πως θα φερθούμε στον διπλανό μας, παιδεία για το πως θα κινούμε το αμάξι μας, παιδεία για το πως θα αντιμετωπίζουμε ένα οποιοδήποτε ζωντανό πλάσμα, παιδεία για να ζητήσουμε dog parks, παιδεία για να απαιτήσουμε και τελικά να αποκτήσουμε ανθρώπινο περιβάλλον στις κοινωνίες μας. Και όταν φτάσουμε όλοι μας σε αυτό το επίπεδο, τότε να ζητήσουμε να τιμωρηθεί ο κακόβουλος, ο απάνθρωπος, ο ψυχανώμαλος. Αλλιώς, το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να πλακώνονται στις σφαλιάρες και -τελικά- στα δικαστήρια φιλόζωοι που ταΐζουν αδέσποτα με αυτούς που τους ενοχλούν τα ζώα στην γειτονιά τους.
Να συμφωνήσουμε, όμως, όλοι μας και σε κάτι ακόμα: Φιλόζωος δεν μπορεί να θεωρείται ένας άνθρωπος, ο οποίος παίρνει ένα ή και περισσότερα ζώα (κυρίως σκυλιά) και τα αμολάει όλη μέρα σε ένα μπαλκόνι. Έχει γεμίσει η γειτονιά μου με τέτοιους ηλίθιους, που νομίζουν ότι σώζουν ένα ζώο, μαντρώνοντας το στο μπαλκόνι μέχρι να πεθάνει. Έχω καλέσει 4 φορές την Αστυνομία, τους έχω υποδείξει 5 μπαλκόνια (στο ένα εκ των οποίων οι σκύλοι είναι 2) και μου λένε ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Τα ζωντανά, όπως είναι λογικό, γαυγίζουν νυχθημερόν, μιας και κανείς δεν τα βγάζει ΠΟΤΕ μια βόλτα έξω. Το ζώο είναι ευθύνη και όλοι οι άνθρωποι που αναλαμβάνουν αυτή την ευθύνη θα πρέπει να έχουν σοβαρές κυρώσεις, όταν διαπιστωμένα τα παραμελούν.
Ζώα δεν είναι μόνο οι γάτες και οι σκύλοι.Το έγραψα και σε άλλο άρθρο, αλλά θα το πω και εδώ, δεν πειράζει. Το να λες ότι ενδιαφέρεσαι για τα ζώα αλλά στην πραγματικότητα να ενδιαφέρεσαι μόνο για δύο είδη, είναι υποκρισία.Ανάγκη προστασίας έχουν *όλα* τα ζώα που μπορούν να βιώσουν τον πόνο, όλα όσα μπορούν να υποφέρουν, είτε τα τρώμε είτε όχι.Εκτός αυτού, τα ζώα της βιομηχανίας κρέατος/γάλακτος/γούνας κλπ υφίστανται απίστευτης αγριότητας κακομεταχείριση, τέτοια που αν την υφίσταντο γάτες ή σκύλοι θα είχαν την συμπαράσταση όλης της κοινωνίας.Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να εντάξουμε και τον βασανισμό των υπόλοιπων ζώων στο εύρος του φιλοζωικού μας ενδιαφέροντος.
Βλέπω σου αρέσει να κάνεις ό,τι κάνουν τα υπόλοιπα ήδη. Μόνο που φοβάμαι ότι το κάνεις μόνο όταν σε συμφέρει. Γιατί αν συζητάγαμε πχ για την κατανάλωση γάλακτος δεν νομίζω να έβαζες μπροστά κανένα επιχείρημα του τύπου «τα υπόλοιπα ήδη σταματάνε να θηλάζουν από τη μαμά τους κατά τη βρεφική ηλικία» για να δικαιολογήσεις γιατί ολόκληροι μαντράχαλοι απαιτούν να πίνουν γάλα μαμάδων άλλων ειδών μέχρι να πεθάνουν.Και εκτός αυτού, τα υπόλοιπα ήδη προσαρμόζονται στις συνθήκες. Οι παμφάγες αρκούδες για παράδειγμα, αναλόγως την περιοχή που βρίσκονται τρώνε *ό,τι μπορούν να θηρεύσουν* . Η διατροφή τους κυμαίνεται δηλαδή από εντελώς σαρκοφαγική μέχρι εντελώς χορτοφαγική.Οι κοντινοί μας πίθηκοι είναι κατά 98% χορτοφάγοι, εκτός από τις ελάχιστες περιπτώσεις που θα καταφέρουν να πιάσουν μύγες ή μικρά θηλαστικά.Γιατί λοιπόν -λάτρη της τροφικής αλυσίδας και μιμητή των άλλων ειδών- δεν βγαίνεις να κυνηγήσεις στην πόλη με τα άγρια νύχια σου και τους κοφτερούς σου κυνόδοντες να δούμε τι αντιστοιχεί στο είδος σου;Κατά τα άλλα το σχόλιό μου αφορούσε *μόνο* τον βασανισμό. Αφού όμως θες να το επεκτείνουμε εκτός από το πώς εκτρέφουμε αυτό που τρώμε, στο *τι* τρώμε, εγώ θα έλεγα να τρώμε με βάση το «φυσικό» μας περιβάλλον. Αν το φυσικό μας περιβάλλον είναι ένα ορεινό χωριό που δεν φυτρώνουν κηπευτικά παρά μόνο με χίλια φάρμακα, θα έλεγα να αφήσουμε τα ζώα να βοσκήσουν την χαμηλή βλάστηση και να τα φάμε ως μέρος μίας κρεοφαγικής διατροφής. Αν το φυσικό μας περιβάλλον είναι μία εύφορη πεδιάδα, θα έλεγα ότι είναι σπατάλη ενέργειας και πόρων να μετακινηθούμε σε ο,τιδήποτε άλλο από μία χορτοφαγική διατροφή.Προσωπικά, το φυσικό μου περιβάλλον είναι η πόλη, και για να καλυφθούν οι κρεοφαγικές μου επιθυμίες απαιτείται βιομηχανική παραγωγή, βασανισμός, άθλιες συνθήκες εργασίας και οικολογική καταστροφή.Τώρα αν είμαι πλούσιος/πλούσια και απαιτώ να φάω γουρουνάκι που τρέχει ελεύθερο στα λιβάδια, ας αναγνωρίσω τουλάχιστον ότι διαθέτω ένα προνόμιο που δεν επαρκεί για όλους/ες.Από τη στιγμή λοιπόν που σε καμία περίπτωση δεν χρειάζομαι τα ζώα για την επιβίωσή μου, προτιμώ να προσαρμοστώ στο περιβάλλον μου, όπως τα άλλα είδη, παρά να τα βασανίζω μαζικά για χάρη του ουρανίσκου μου.
"Αγγλία: Οι ποινές για κακοποίηση ζώων είναι κακούργημα, έως 51 εβδομάδες φυλακή και 20.000 λίρες πρόστιμο."Κάτι που τιμωρείται με έως 51 εβδομάδες φυλακή και έως 20.000 λίρες πρόστιμο δε λέγεται κακούργημα αλλά πταίσμα. Επίσης τα αυστηρά ποινικά πλάισια για κακοποίηση ζώων συντροφιάς (που ποτέ κανείς δεν κατάλαβε γιατί οι ζωόφιλοι διακρίνουν από τα υπόλοιπα 6-7.000.000 είδη ζώων από σκνίπες μέχρι ποντίκια) πάνε πακέτο με αυστηρά νομικά πλαίσια για την κατοχή τους, μετάφραση η σκύλα σου που δεν έχει τσιπ κάνει έξι μπάσταρδα και τα βγάζεις όλα μαζί να κάνουν τα κακάκια τους στην παιδική χαρά ίσον οχτώμιση χιλιάδες πρόστιμο και ισόβια στέρηση του δικαιώματος να κατέχεις ζώα.
Το νόμιμο κυνήγι θα περιλαμβάνεται στην απαγόρευση της κακοποίησης ζώων; Τα σφαγεία;Προτάσεις για αναθεώρηση του συντάγματος που ακολουθούν τη λογική του τι μπορεί να μαζέψει τα περισσότερα like στο facebook...
Δυστυχώς Άρη ειναι άλλα τα οικόσιτα ζώα συντροφιάς όπως χαρακτηρίζονται από το νόμο (σκυλοι, γάτες κτλ) και είναι άλλα αυτά που αναπαράγονται προς βρώση. Όλα τα ανωτέρω δεν ισχύουν για τα είδη που καταναλωνουμε.Μην ξεχνάμε ότι και αυτό διαφέρει από χώρα σε χώρα πχ. στην Κίνα σκυλοι και γάτες καταναλώνονται και δε νομίζω οι νόμοι τους εκεί να τα χαρακτηρίζουν ζώα συντροφιάς!Ακρογωνιαίος λίθος στις ανωτέρω ρυθμίσεις είναι τα ζώα να μη θεωρούνται αντικείμενα, δηλαδή να μην είμαστε ιδιοκτήτες τους παρά κάτι σαν κηδεμόνες. Για εμένα τα ζώα είναι ανώτερα πλάσματα απο τον άνθρωπο και τη "λογική" που (ευτυχώς) τους λείπει την αναπληρώνουν με ένστικτο και αγάπη.Στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην επαρχία, που συναντάς τερατώδεις κακοποιήσεις, είμαστε εκατοντάδες χρόνια πίσω στη νοοτροπία μεταχείρισης των ζώων και φοβάμαι πως θα αργήσει να αλλάξει....
Απο κατι τετοια σχολια καταλαβαινεις την πληρη συγχυση που εχει στο μυαλο του ο μεσος ζωοφιλος που του ειναι αδυνατον να βαλει μια ιεραρχια στο τι ειναι σημαντικο και τι οχι. Οι περισσοτεροι θα ενιωθαν μεγαλη αγαλιαση αν υπηρχε νομος που να λεει οτι οποιος βασανιζει ζωο θα του κανουμε το ιδιο. Τι αν και ακομα για την ανθρωποκτονια δεν σκοτωνουμε ανθρωπους ουτε τους βασανιζουμε. Ολα αυτα δεν θα ηταν αξια αχολιασμου και θα επρεπε να τα αντιμετωπιζουμε οπως πχ τις θεωριες συνομοσιας αλλα δυστυχως εχουν και αλλες προεκτασεις πολυ σημαντικες. Οι ζωοφιλοι ειναι υπερασπιστες καθε τι "φυσικου" αρνουνται το κρεας την Δυτικη Ιατρικη την πυρηνικη ενεργεια και παει λεγοντας. Απορω γιατι χρησιμοποιουν pc και δεν πανε να ζησουν φυσικα σε ενα δασος να ξεγνοιασουν απο εμας τους αλλοτριωμενους και εμεις απο αυτους.