ΚΙΝΗΣΗ

Tα 11 εκνευριστικότερα κλισέ της σισύφειας διαπραγμάτευσης

Tα 11 εκνευριστικότερα κλισέ της σισύφειας διαπραγμάτευσης Facebook Twitter
Φωτ.: Nick Paleologos / SOOC
19

Σε λίγο συμπληρώνονται 5 μήνες από τότε που αλλάξαμε κυβέρνηση και ξεκίνησε η διαπραγμάτευση η οποία δεν λέει να τελειώσει φυσικά. 

Το να παρακολουθείς τις ειδήσεις και τις δηλώσεις όλων το τελευταίο πεντάμηνο είναι σα να ζεις τη Μέρα της Μαρμότας να επαναλαμβάνεται αενάως. Τόσο που στο τέλος μπορείς να επινοήσεις τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας, βασισμένος στα πιο χρησιμοποιημένα κλισέ, και να πέσεις εντελώς μέσα. 

 

Να ας πούμε τι συμβαίνει μία τυχαία μέρα.  

1) «Εμείς κάναμε αυτά που έπρεπε, τώρα είναι η σειρά των άλλων»

Ένας, οποιοσδήποτε, δικός μας θα δηλώσει πως η Ελλάδα έχει ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των δανειστών και τώρα είναι η σειρά τους να προσγειωθούν στο ρεαλισμό. 

 

Πχ. 

 

(Πριν περάσει πολύ ώρα, αξιωματούχος της Κομισιόν θα απαντήσει με παραλλαγή του ίδιου κλισέ: «Η Ευρώπη έκανε ό,τι έπρεπε, τώρα η μπάλα είναι στο γήπεδο της ελληνικής κυβέρνησης»)

2) «Είμαι αισιόδοξος ότι θα έχουμε σύντομα συμφωνία»

Ένας, οποιοσδήποτε, Έλληνας ή ξένος -ακόμα και ο Λευκός Οίκος ο ίδιος!- θα αφήσει να εννοηθεί ότι η συμφωνία ήδη καθαρογράφεται, παρά το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις δε συνεχίζονται καν.

Όταν θα αποδειχθεί ότι έλεγε αρλούμπες θα εξηγήσει: «Είπα ότι είμαι αισιόδοξος για συμφωνία, επειδή είμαι φύσει αισιόδοξος άνθρωπος/Οίκος.» 

3) Τα χρήματα της Ελλάδας τελειώνουν στα μέσα Μαρτίου / στα τέλη Μαρτίου / στις 9 Απριλίου / στις 12 Μαίου / στα τέλη Μαϊου / στις 10 Ιουνίου / στα τέλη Ιουνίου  κ.ο.κ

Αυτό είναι κλισέ των δανειστών και των ξένων ΜΜΕ για να μας τρομοκρατήσουν. Οι προβλέψεις τους συνέχεια λένε ότι δεν έχουμε άλλα λεφτά, κι όμως εμείς τα εμφανίζουμε όταν πρέπει, όπως βγάζει ο μάγος λαγούς απ' το καπέλο του. 

Αξέχαστη η φοβερή πρόβλεψη του Spiegel στις 3 Απριλίου, που διόρθωνε τον εαυτό της:

3 Απριλίου, Βερολίνο: Mετά από τα δημοσιεύματα που εμφανίζουν τα χρήματα στα κρατικά ταμεία της Ελλάδας να τελειώνουν στις 9 Απριλίου, κάτι που έγραψε το Ρόιτερς και διαψεύστηκε από την ελληνική κυβέρνηση, τώρα το Spiegel παρατείνει το deadline, γράφοντας ότι τα χρήματα τελειώνουν στις 12 Μαΐου.

 

4) «Ο χρόνος τελειώνει - Ώρα μηδέν»

 

Εκτός απ' τα λεφτά που όλο τελειώνουν, όλο τελειώνει και ο χρόνος. Αν ο χρόνος είχε τελειώσει τόσες φορές που ειπώθηκε, δεν θα ήμασταν στην ώρα μηδέν αλλά στην ώρα μείον δύο μήνες.

Υποκατηγορία, το «Ο χρόνος τελειώνει, αλλά»

Πχ. σημερινή δήλωση: 

5) Διάψευση της διάψευσης

Ο Γιούνκερ θα διαψεύσει τη δήλωση Έλληνα αξιωματούχου, που διέψευσε τον Σόιμπλε, που διέψευσε τον Τόμσεν ο οποίος διάψευσε τον Βαρουφάκη που είχε νωρίτερα διαψεύσει τον εαυτό του. Και πάλι από την αρχή. 

Πρόσφατη διάψευση διάψευσης:

6) Λύση μέχρι τα τέλη του μήνα βλέπει ο τάδε. 

 

Αυτό είναι το αγαπημένο μου, γιατί τελείως αυθαίρετα ο κάθε 'φύσει αισιόδοξος' αξιωματούχος χρησιμοποιεί ένα χρονικό όριο μηνός που δεν βασίζεται σε τίποτα, πέρα απ' την ανάγκη του αξιωματούχου να κάνει κάθε μέρα δηλώσεις και να είναι στα κανάλια.  

 

Ο μήνας ήταν κάποτε ο Μάρτιος, μετά ο Απρίλιος, μετά ο Μάιος, τώρα ο Ιούνιος. 

 

Μετά;

 

 

7) «Ρωτήστε τον τάδε αν θα γίνει συμφωνία»

Αν δεν θες να χρησιμοποιήσεις το πολυφορεμένο «είμαι αισιόδοξος πως θα έχουμε σύντομα συμφωνία» μπορείς να πετάξεις το μπαλάκι σε τρίτο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εκείνος είναι υπεύθυνος για την εμπλοκή. 

Πρόσφατο παράδειγμα:

8) Η κρισιμότερη [συνάντηση/σύνοδος/ συνεδρίαση του Eurogroup] μέχρι τώρα!

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως κάθε συνάντηση είναι η κρισιμότερη -μέχρι την επόμενη- μόνο που στο τέλος παθαίνεις ανοσία και ψιλοαδιαφορείς βέβαιος πως δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα, πως οι συνομιλίες θα συνεχιστούν κλπ κλπ. 

Μπόνους δωράκι απ' το παρελθόν: Ξεκινά σήμερα η κρισιμότερη εβδομάδα για τη τύχη του ευρώ / Μια εβδομάδα πριν τη Κόλαση (5.12.2011) 

 

9) Το μέγεθος των υποχωρήσεων

 

«Τεράστιες οι υποχωρήσεις που κάναμε» λένε οι θεσμοί, «όχι, οι δικές μας οι υποχωρήσεις είναι τεράστιες» λέει η κυβέρνηση. «Όχι, οι δικές μας είναι πιο τεράστιες!» λένε οι άλλοι.

 

Πιο πρόσφατο παράδειγμα:

 

 

10) Έντιμος Συμβιβασμός

 

Έχει χρησιμοποιηθεί με τόσες διαφορετικές έννοιες αυτή η φράση (και με τόση δημιουργική ασάφεια), που ακόμα και η γλωσσολογία σηκώνει τα χέρια ψηλά. 

 

Πριν λίγες ώρες ο Τσίπρας συνταίριαξε το κλισέ του Έντιμου Συμβιβασμού με το κλισέ του «εμείς κάναμε ό,τι μας ζήτησαν» και δε πα να το αρνιούνται οι άλλοι... 

 

Μπόνους, το κλισέ του Μεγάλου Όχι (που δεν χώρεσε στη λίστα). 

 

 

11) Εντατικοποίηση των συνομιλιών

 

Κάθε φορά που ακούω αυτή τη φράση αναρωτιέμαι πώς ήταν οι συνομιλίες πριν την εντατικοποίησή τους. Έπαιζαν μπασκετάκι; Έλεγαν ανέκδοτα; Σχολίαζαν το πιο πρόσφατο επεισόδιο του Game of Thrones;

  

Πέρασαν πέντε χαμένοι μήνες. Πότε θα αρχίσουν οι πραγματικές διαπραγματεύσεις; 

 

Τώρα.  

 

 

 

*Προσθέστε ελεύθερα κι άλλα κλισέ

19

ΚΙΝΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

13 σχόλια
Εχουμε και δουλειές να κάνουμε,αγαπητά media, τι θα λέγατε να οργανωθείται λίγακι και για μία εβομάδα η και μήνα να μήν γράψεται τίποτα για αυτήν την κοροιδία?Τίποτα, αφήστε και καμμιά σελίδα λευκή, βρήτε κάτι άλλο να πείτε, πάτε διακοπές, δείτε την οικογένια σας οτιδήποτε καλύτερο από να σπαταλάτε μελάνι και χαρτί. Και μόνο το το οικολογικό κέρδος..........Μας τα λέτε όταν συμφωνήσουν αλλά τότε ξεκάθαρα γεγονότα με λεπτομέριες για να δούμε που θα πάμε.......Τέρμα το διάλειμμα, τα κεφἀλια μέσα
Αμέσως, αμέσως στα 3 top stories τώρα τις lifo τα παρακάτω κλισέ:"Δεν βλέπουν σήμερα συμφωνία ...""Πιθανό νέο eurogroup την ..." "Σύντομη η διάρκεια της συνεδρίασης (για το eurogroup)". και φυσικά η "Εντατική δουλειά για συμφωνία στο τέλος της εβδομάδας" όπως αναφέρθηκε και στο άρθρο. 'Καλή βάση οι προτάσεις ... μπλα μπλα μπλα". Το έχουμε παρατήσει το άθλημα, όταν έρθει το νέο μνημόνιο ή η χρεωκοπία τα ξαναλέμε.
- Πτωτικά κινήθηκε το χρηματιστήριο μετά τις δηλώσεις Λαφαζάνη- Ανοδικές τάσεις στο ΧΑΑ μετά την παρέμβαση Ομπάμα- "Βουτιά" στο χρηματιστήριο μετά την συνέντευξη Βαρουφάκη- Σταθεροποίηση στους δείκτες μετά το τηλεφώνημα Γιουνκερ- Καθίζηση στο ΧΑΑ μετά το Υπουργικό Συμβούλιο- Πυροσβεστική παρέμβαση Ντάισελμπλουμ καθησυχάζει τους χρηματιστές
Η μηχανή του κυρίου Βαρουφάκη παρκαρισμένη μπροστά στην είσοδο του Μαξίμου. Παραπέμπει συνεκδοχικά στο "Varoufakis in Da House".Σημειωτέον, όταν βλέπεις τη φωτογραφία τη μηχανής μπροστά στο Μέγαρο, και δίπλα τον τίτλο "Το Μαξίμου Διαψεύδει κλπ.", τότε έχεις και μια μετωνυμία (ως «Μαξίμου» εννοούμε τον πρωθυπουργό και τους στενούς του συνεργάτες). Ας με διορθώσουν οι φιλόλογοι αν κάνω λάθος.Με άλλα λόγια, έχουμε να κάνουμε με μια συνεκδοχή παρκαρισμένη μπροστά σε μια μετωνυμία. Νομίζω πως ο "Μεταφοραί ο Μήτσος" θα το εκτιμήσει. Ίσως και ο Charlie Kaufman. Ενδεχομένως και ο παμμέγιστος "Αλληγορίαι ο Γιάννης". :-)
Κλασικό είναι και το εξής:Γίνεται πχ σύνοδος κορυφής, eurogroup, G7, G20, euroworkinggroup, σύνοδος των χωρών της Καραϊβικής, του ΟΠΕΚ ή δεν ξέρω τι άλλο και από πριν λένε:"Το ελληνικό ζήτημα δεν είναι στην ατζέντα, δε θα συζητηθεί"Και κάθε ΜΑ ΚΑΘΕ φορά μετά έχει συζητηθεί, όλοι ανησυχούν, όλοι ρωτάνε, όλοι κάνουν διμερείς συναντήσεις για ν' ανταλλάξουν απόψεις. Ειδικά το eurogroup ποτέ δεν έχει την πρόθεση να το συζητήσει (μα τι άλλο έχουν να πουν, δε βλέπουν τον ελέφαντα στο δωμάτιο;) και τελικά καταλήγει με το να τη λένε όλοι στην Βαρουφάκη.
Ο Σουλτς είναι σήμερα εκνευρισμένος με τον Τσίπρα (16/62015) αλλά πρώτα ο Τσίπρας ήταν εκνευρισμένος με τον Σουλτς (27/1/2014). Μετά εκνευρίστηκε λίγο και ο Σόιμπλε με την ελληνική πλευρά (3/2/15). Πριν δυο μήνες θύμωσε η Μέρκελ με τον Τσίπρα (17/4/15) αλλά και πιο πρόσφατα θύμωσε ο Γιούνκερ με την Αθήνα (10/6/2015). Βέβαια πρώτος απ' όλους είχε θυμώσει ο αντικαγκελάριος Ρέσλερ κι η υπομονή του τέλειωνε (13/7/12) αλλά και πριν λίγες ημέρες ωργίσθη και ο διάδοχός του, ο αντικαγκελάριος Γκάμπριελ (14/62015).Bonus: Η Μέρκελ είχε εκνευριστεί μία περίοδο και με τον Σαρκοζύ (18/3/2012).
Ωραία όλα αυτά. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι ενώ ο Γερμανός, Γάλλος, Ιταλός κλπ κάθε μέρα απλά τα διαβάζει στην εφημερίδα, γελάει και συνεχίζει τη ζωή του κανονικά, ο Έλληνας κάθε μέρα που περνάει χωρίς λύση αιμορραγεί.Κι έχει και τον κάθε κολλημένο που επιτέλους βλέπει να πραγματοποιούνται οι επαναστατικές ιδεοληψίες του να μιλάει για επιστροφή στη δραχμή και δελτίο στα τρόφιμα. Τρίτος κόσμος σε μια μέρα.
Δον Πατριώτης έπρεπε να λέγεσαι. Αλήθεια όμως. Γιατί εγώ πραγματικά, που γουστάρω έτσι που ήρθαν τα κλισέ, την γράφω την Ελλάδα στα...(βάλε ότι θες). Στ ορκίζομαι.
Είσαι μερακλής και καραμπουζουκλής. Στα τέτοια σου όλη η χώρα και οι κάτοικοι, μαζί με αυτούς, συνταξιούχοι, παιδία, μετανάστες, άτομα με ειδικές ανάγκες. Αρκεί να μην μας πούνε λιγότερο αριστερούς.