Αλλάζουμε ή βουλιάζουμε; Και τα δύο, ταυτόχρονα. Η χώρα απ’ τη μια δείχνει να προχωρά σε τομές στην οικονομική και κοινωνική της ζωή, αλλά και στην εθνική νοοτροπία, από την άλλη, όμως, τα στοιχεία κι οι αριθμοί δείχνουν πως περισσότερο βυθιζόμαστε παρά αλλάζουμε. Εικονογράφηση: Stupid Greg.
+ One Stop Shop: Δυνατότητα ν’ ανοίξει κανείς επιχείρηση σε μία μέρα. Προωθούνται οι τομείς της τεχνολογίας και της τυποποίησης αγροτικών προϊόντων. Επίσης, εμφανίζονται επιχειρήσεις για τις επιχειρήσεις, όπως τα rent office, δηλαδή χώροι όπου μπορείς να νοικιάσεις γραφείο, υπο- λογιστή, τηλέφωνο και ίντερνετ και να χρησιμοποιείς ως έδρα της δουλειάς σου.
- Λουκέτα και χαμηλή απορροφητικότητα: Σε 175.000 υπολογίζονται τα λουκέτα σε επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του 2011 και 305.000 αναμένονται να είναι οι απολύσεις. Η χώρα μας παρουσιάζει τη μικρότερη απορροφητικότητα στα προγράμματα ΕΣΠΑ, με μόλις 3%.
Λιγότερα κρατικά έξοδα στον πολιτισμό, λιγότερος πολιτισμός
+ Μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων, κλείσιμο «βλαβερών» οργανισμών και περικοπές εξόδων από το υπουργείο Πολιτισμού.
- Ματαιώθηκαν παραστάσεις στις αρχές Ιουλίου εξαιτίας της απεργίας των εργαζομένων σε Εθνικό και Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. 25% έχει πέσει ο τζίρος στην ήδη χαμηλή αγορά του βιβλίου.
Κέντρο: τωρινή εγκατάλειψη και μακροπρόθεσμες ευκαιρίες
+ 30% χαμηλότερα και χωρίς αέρα νοικιάζονται ή πωλούνται καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας. Παράλληλα με τα σχέδια κυβέρνησης και δήμου για ανάπλαση στην περιοχή και επανακατοίκησή της, το κέντρο μοιάζει πια με επένδυση που μπορεί ν’ αποδώσει μακροπρόθεσμα.
- Η καθυστέρηση των αναγκαίων έργων, η αύξηση της εγκληματικότητας και ο μνημονιακόςακτιβισμός που εστιάζεται στο κέντρο της Αθήνας έχουν κάνει το κέντρο να μοιάζει σήμερα μεέρημη χώρα.
Επενδύσεις και άνεργοι
+ Γερμανία, Κίνα, Γαλλία, Ισραήλ, Κατάρ και Βέλγιο ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Αθήνα στους τομείς ενέργειας, μεταφορών, δημόσιων έργων και επικοινωνιών. Η εκποίηση των ΔΕΚΟ φέρνει ζεστό χρήμα στα δημόσια ταμεία και θ’ ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας.
- Το μνημόνιο και η ύφεση έχουν φέρει στη χώρα μας το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας που έχει γνωρίσει μεταπολιτευτικά (15%). Οι περικοπές στον δημόσιο τομέα θα δημιουργήσουν καινούργιους ανέργους, που θα επιβιώνουν μέσω του Ταμείου Ανεργίας.
Αυθαίρετες εισπράξεις
+ Η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων (με μεγάλο κόστος) τερματίζει την ελληνική πατέντα που έφτιαξε σπίτια κι εξοχικά σε εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες. Επίσης, η κατάργηση των Πολεοδομιών θα μας ελαφρύνει απ’ το γραφειοκρατικό τέρας που όλοι φοβόμασταν να επισκεφθούμε και συνηθίσαμε να λαδώνουμε.
- Χωρίς στοιχειώδη υποδομή, τα αυθαίρετα εξακολουθούν ν’ αποτελούν περιβαλλοντικό πρόβλημα, αφού τα περισσότερα δεν τηρούν τους βασικούς κανόνες ασφαλείας (δρόμοι, πυροπροστασία). Ακόμα, κανείς δεν πιστεύει ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί στο ακέραιο κι ότι θα γκρεμιστούν όσα παραμείνουν παράνομα και απλήρωτα.
+ Αύξηση 15,9% σε σχέση με πέρυσι παρουσίασε ο τουρισμός για τον μήνα Ιούνιο. Φτηνά πακέτα, το διεθνές ενδιαφέρον και η αναζήτηση… ευκαιριών έχουν τονώσει τη βαριά βιομηχανία μας.
- Έξι στους 10 Έλληνες, από την άλλη, δήλωσαν σε έρευνα του ΙΝΚΑ ότι δεν θα κάνουν διακοπές φέτος. Το 82% των ερωτηθέντων απάντησε πως δεν θα φύγει καθόλου ή ότι θα λείψει μόνο τα Σαββατοκύριακα. Αιτία είναι η οικονομική αστάθεια και η επαγγελματική ανασφάλεια. Από αυτούς που θα λείψουν, η συντριπτική πλειονότητα θα παραθερίσει το πολύ μία εβδομάδα.
+ Μέχρι το τέλος της χρονιάς θα παραμείνουν παγωμένοι οι πλειστηριασμοί για χρέη ως 200.000 ευρώ. Παράλληλα, πολλοί πολίτες έχουν στραφεί στα δικαστήρια, ώστε να γλιτώσουν κάποιο ποσοστό από τα χρέη τους. Η δικαίωση ενός συνταξιούχου άνοιξε τον δρόμο.
- Τα 255,4 δισεκατομμύρια ευρώ που χρωστάνε οι ελληνικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά στις τράπεζες, καθώς και οι αναλήψεις εξαιτίας του πανικού της χρεοκοπίας, έχουν δημιουργήσει τρομακτικό πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά.
+ Τα 136 ανοιχτά επαγγέλματα τα οποία ανοίγουν δημιουργούν θέσεις εργασίας αλλά και ανταγωνισμό, που θα ρίξει τις ταρίφες.
- Δεν έχει νόημα να επεκταθούμε, όμως, παραπάνω, διότι, ενώ έχει περάσει το νομοσχέδιο, διάφορα Προεδρικά Διατάγματα και άλλα κωλύματα εμποδίζουν την εφαρμογή του νόμου. Και δεν είναι ο μόνος νόμος που δεν εφαρμόζεται.
σχόλια