Έπρεπε στ’ αλήθεια να περάσει μια ολόκληρη δεκαετία από τότε που ξεκίνησε ο αγώνας της διευθύντριας του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Άννας Καφέτση, για να μετατραπεί το κτίριο του πρώην εργοστασίου του Φιξ στη Συγγρού, το μνημειώδες έργο μοντέρνας αρχιτεκτονικής του Τάκη Ζενέτου, σε μουσείο; Οι απαντήσεις φαίνονται περιττές αυτήν τη στιγμή, μια και υπογράφθηκε επιτέλους σύμβαση μεταξύ του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και της κατασκευαστικής εταιρείας Άκτωρ, η οποία έχει δεσμευτεί ότι θα παραδώσει το έργο τον Οκτώβριο του 2013.
Το νέο μουσείο στο Φιξ θ’ αποτελείται συνολικά από επτά επίπεδα. Θα υπάρχουν τρία επίπεδα με τις μόνιμες συλλογές και δύο για τις περιοδικές εκθέσεις. Στο κτίριο θα υπάρχουν επίσης βιβλιοθήκη και αρχεία, μικρά αμφιθέατρα, χώροι εκπαίδευσης, χώροι για τον Τύπο και άλλοι πολλαπλών χρήσεων. Η εμπορική και ψυχαγωγική δραστηριότητα θα πραγματοποιείται στον 4ο όροφο, ενώ ο υπαίθριος χώρος, στο δώμα του κτιρίου, με την υπέροχη θέα σε όλη την Αττική, θα φιλοξενεί γλυπτά και ταυτόχρονα θα παραχωρείται για πολιτιστικές εκδηλώσεις. «Το καινούργιο κτίριο θα μας επιτρέψει να έχουμε πλήρη ανάπτυξη των δραστηριοτήτων μας, εκθεσιακών κι ερευνητικών», λέει η κ. Καφέτση και συνεχίζει, «θα φέρει χρήματα και, ως εκ τούτου, έργα στο μουσείο. Σημαντικό είναι επίσης ότι θ’ αυξήσει κατά πολύ την επισκεψιμότητα, μια και θέλουμε να εκμεταλλευτούμε τη γειτνίαση με τους αρχαιολογικούς χώρους και να υποδεχτούμε ένα μεγάλο μέρος των τουριστών που τους επισκέπτονται. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι η Αθήνα επιτέλους θα έχει το δικό της μουσείο για τη σύγχρονη τέχνη, που θα είναι ένα κόσμημα: σύγχρονο, φρέσκο, με καθαρές γραμμές, απλό και φιλικό».
Φαίνεται, πάντως, ότι η επιμονή της κ. Καφέτση, αλλά και η επιλογή της να μη μείνει με τα χέρια σταυρωμένα όλα αυτά τα χρόνια που το μουσείο δεν είχε μόνιμη στέγη, τώρα επιβραβεύεται, αφού κατάφερε να συγκεντρώσει 700 έργα που ανήκουν πλέον στη μόνιμη συλλογή του ΕΜΣΤ, ενώ ταυτόχρονα έδωσε χώρο για ν’ αναπτυχθεί ένα κοινό που ενδιαφέρεται για τη σύγχρονη τέχνη. Τέλος, η κ. Καφέτση μας εκμυστηρεύτηκε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο, όπως και με άλλους συλλέκτες, κι ότι ελπίζει πως σύντομα θα γίνουν σημαντικές δωρεές.
σχόλια