Τα κυκλώματα

Τα κυκλώματα Facebook Twitter
Ταφικό μνημείο, του Γιώργου Δημητριάδη του Αθηναίου. Όλες οι φωτογραφίες και οι πληροφορίες για τα ταφικά μνημεία του Α' Νεκροταφείου αντλήθηκαν από την ιστοσελίδα www.glyptothiki.gr
0

Τα κυκλώματα Facebook Twitter
Μνημείο οικ. διαμαντοπούλου, του Iωάννη Χαλδούπη. Όλες οι φωτογραφίες και οι πληροφορίες για τα ταφικά μνημεία του Α' Νεκροταφείου αντλήθηκαν από την ιστοσελίδα www.glyptothiki.gr

 

[προηγούμενο: 5. Πόσο κοστίζει μια κηδεία;]

 

Όταν ο Μαρίνος μου μίλησε για «μάστιγα στον χώρο» δεν αναφερόταν μονάχα στα νέα, άπειρα και πρόχειρα γραφεία που έχουν προκύψει αλλά και στη διασύνδεση των τελευταίων με τα λεγόμενα «κυκλώματα» που δρουν στα νοσοκομεία. Είναι μια πασίγνωστη ιστορία, την έχει αναδείξει η τηλεόραση – τσουβαλιάζοντας, όμως, στο ίδιο σακί όλα τα γραφεία τελετών. Όποιος ανατρέξει στις ιστοσελίδες που έχουν μερικοί σοβαροί εργολάβοι κηδειών θα διαβάσει τις προειδοποιήσεις για τα «κυκλώματα», προτρέποντας τον κόσμο, ακόμα και μέσα στο πένθος του, να προβεί σε καταγγελίες.

 

Το σύστημα είναι γνωστό και δοκιμασμένο: κάποιος νοσηλευτής γνωρίζει ότι σε ένα δωμάτιο νοσοκομείου ο ασθενής μετράει ώρες. Παραμονεύει για τη στιγμή του θανάτου και τότε προσεγγίζει τους συχνά εξουθενωμένους συγγενείς. Η μόνιμη επωδός είναι λίγο-πολύ γνωστή: αν οι συγγενείς δεν ξέρουν κάποιο γραφείο, μπορεί εκείνος να τους συστήσει έναν «ξάδελφό του», ο οποίος θα τους κάνει και καλύτερες τιμές...
Κάποτε, ο νοσηλευτής θα προσεγγίσει τον συγγενή και λίγο πριν από τον θάνατο, άλλες φορές, απλώς υποδεικνύει τους επίδοξους πελάτες σε υπάλληλο του γραφείου που τριγυρνά στους διαδρόμους του νοσοκομείου και ο τελευταίος αναλαμβάνει τα υπόλοιπα. Υπό μία έννοια, είναι ανακουφιστικό: κάτι τέτοιες στιγμές το μόνο με το οποίο δεν θέλεις να ασχοληθείς είναι με την κηδεία. Ωστόσο, λέγεται ότι ουκ ολίγες φορές έχει συμβεί, σε κάποια νοσοκομεία, συγγενείς που μόλις έχασαν τον άνθρωπό τους να βρεθούν ακόμα και μπροστά σε χειροδικίες μεταξύ νοσηλευτών για το «ποιος θα πάρει τη δουλειά», με αποτέλεσμα να κληθεί η αστυνομία. Όχι σπάνια, κάποια νοσοκομεία προέβησαν σε αυστηρές πειθαρχικές κυρώσεις, ακόμα και απολύσεις. Και είναι επίσης διαδεδομένο κάποιοι από τους απολυμένους νοσηλευτές να ανοίγουν τα δικά τους γραφεία κηδειών απέναντι ακριβώς από το νοσοκομείο όπου εργάζονταν. Κάποιοι, πάλι, ενώ εργάζονται ως νοσηλευτές, διατηρούν παράλληλα γραφείο κηδειών (αλλά στο όνομα της συζύγου τους ή κάποιου άλλου προσώπου). Τέλος, οι φήμες θέλουν τους νοσηλευτές που έχουν καλύτερη πρόσβαση σε ορισμένα γραφεία κηδειών να είναι οι υπεύθυνοι των νεκροθαλάμων (για ευνόητους λόγους...).

 

 

Ο κ. Τσακίρογλου επιμένει πολύ στην προσπάθεια που έχει καταβάλει η Ομοσπονδία να περάσει νομοσχέδιο βάσει του οποίου δεν θα μπορεί ο καθένας να ανοίγει γραφείο τελετών, αν δεν πληροί ορισμένους όρους και προϋποθέσεις. «Δεν ζητάμε να "κλείσει" το επάγγελμα, αλλά να τηρούνται κάποιοι βασικοί όροι, όπως γίνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε καταθέσει πλήρες σχέδιο νόμου, αλλά οι κυβερνήσεις κωφεύουν. Με την παρούσα κατάσταση, έχεις τον πάσα ένα να ψάχνει να νοικιάσει νεκροφόρα την τελευταία στιγμή. Κάτι τέτοια επιβαρύνουν το κοινωνικό σύνολο και δυσφημούν εμάς».

 

[επόμενο: 7. Η οδός Αναπαύσεως]

Διάφορα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ