ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΖΟΝ ΚΙΤΜΕΡ
Eίμαι περήφανος για το ότι το Σάββατο θα μιλήσω στο Athens Pride. Δεν θα είμαι μόνος μου – δεκατρείς ξένες αποστολές έχουμε δηλώσει τη στήριξή μας.
Το θέμα του φετινού Φεστιβάλ Athens Pride είναι «Πάρε Θέση». Και η θέση που σκοπεύω να πάρω σχετικά με τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ συνανθρώπων μου είναι πολύ απλή. Η θέση μου δεν είναι ούτε καινούργια ούτε πρωτότυπη, κι όμως παραμένει απροσδόκητα επίμαχη: όλοι μας, στρέιτ, γκέι, λεσβίες, αμφί ή τρανς, έχουμε το δικαίωμα ίσης μεταχείρισης από τον νομοθέτη στην προσωπική ζωή, στις κοινωνικές συναναστροφές, στην οικογένεια και στον χώρο εργασίας μας.
Για μένα και για τον σύντροφό μου (και θα αφήσω προς στιγμήν τη διοικητική ταλαιπωρία κατά μέρος...) η Ελλάδα αποδείχτηκε ένας τόπος φιλόξενος και φιλικός. Κάποιοι, μερικές φορές, όταν αναφέρομαι «στον» σύντροφό μου σπεύδουν να με διορθώσουν, σαν να επρόκειτο για γραμματικό σφάλμα, όμως σε γενικές γραμμές αυτή η αρχική αμηχανία ξεπερνιέται γρήγορα.
Είμαι περήφανος που ανήκω στην κοινότητα των ΛΟΑΤ διπλωματών στην Αθήνα. Ανέλαβα τα καθήκοντά μου ως πρέσβης στην Ελλάδα τον Γενάρη του 2013. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που ξέρω πολύ καλά και που αγαπώ ειλικρινά (περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα, πλην της πατρίδας μου). Αγαπώ τη γλώσσα, τον πολιτισμό, την κουζίνα, τον πλούτο των τοπίων της, στεριανών και θαλασσινών. Και αγαπώ τους ανθρώπους της: το πάθος σας, τον χαρακτήρα σας, την ενέργειά σας. Πριν από την άφιξή μου ταξίδευα και σπούδαζα στην Ελλάδα σχεδόν τριάντα χρόνια (πάνω από τριάντα χρόνια πλέον). Βρίσκομαι εδώ με τον σύντροφό μου, με τον οποίο υπογράψαμε Σύμφωνο Συμβίωσης τον Μάρτιο του 2007 και πριν ακόμα έρθουμε, ξέραμε και οι δύο ενστικτωδώς ότι θέλαμε να είμαστε ανοιχτοί και ειλικρινείς ως προς τη σεξουαλικότητά μας. Ξέραμε πως αυτή ήταν η σωστή προσέγγιση για μας.
Κι όμως, είχα κάποια ανησυχία σχετικά με το πώς θα μας συμπεριφερθούν. Πριν ακόμα έρθω στην Αθήνα, ήταν ήδη σαφές ότι όντως θα είχαμε διαφορετική αντιμετώπιση απ' ό,τι οι στρέιτ συνάδελφοί μας. Σε αντίθεση με το τι ισχύει στο Λονδίνο, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν αναγνωρίζει τους ιδίου φύλου συντρόφους των διπλωματών. Κι αυτό σημαίνει διαφορετικές συνθήκες σε ό,τι αφορά θέματα κατοικίας, φορολογίας και κοινωνικής ασφάλισης. Σημαίνει πολλή περιττή ταλαιπωρία και κάποιες φορές δυσάρεστη ενόχληση για τον σύντροφό μου. Ο Ντέιβιντ ξέρει πολύ καλύτερα τις ουρές και τους διαπληκτισμούς στις ελληνικές δημόσιες υπηρεσίες απ' ό,τι οποιοσδήποτε άλλος συνάδελφός μου διπλωμάτης στην πρεσβεία – αυτό βεβαίως έχει το καλό ότι κατανοούμε πολύ καλύτερα τι καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Έλληνες πολίτες.
Επειδή ήμασταν εξαρχής ανοιχτοί και ειλικρινείς, όταν πρωτοήρθα στην Αθήνα ως πρέσβης υπήρξε ενδιαφέρον αρκετών ΜΜΕ για τη σεξουαλικότητά μου. Αρνήθηκα να δώσω συνεντεύξεις που αφορούσαν αυτό και μόνο το θέμα, ακριβώς επειδή πιστεύω ακράδαντα ότι οι γκέι διπλωμάτες πρέπει να αντιμετωπίζονται με τους ίδιους ακριβώς όρους όπως και οι στρέιτ συνάδελφοί τους. Δεν μπορώ να φανταστώ, ας πούμε, ότι κάποιος θα ήθελε να κάνει μια συνέντευξη με τον προκάτοχό μου με αποκλειστικό θέμα το γεγονός ότι ήταν παντρεμένος στρέιτ.
Όμως, είναι σημαντικό, όταν προκύπτει η ευκαιρία, να παίρνω θέση.
Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι η ζωή των ΛΟΑΤ ατόμων στην πατρίδα μου, τη Βρετανία έχει βελτιωθεί σημαντικά στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών. Τη χρονιά που γεννήθηκα εγώ νομιμοποιήθηκε η ομοφυλοφιλία στην Αγγλία και στην Ουαλία. Ήδη από τον 19ο αιώνα και έως τότε η Βρετανία είχε ένα από τα πλέον τιμωρητικά ποινικά πλαίσια του δυτικού κόσμου εναντίον των ομοφυλόφιλων, το οποίο είχαμε εξαγάγει σε ολόκληρη την τότε βρετανική αυτοκρατορία. Σήμερα η Βρετανία διαθέτει το πιο προοδευτικό νομικό πλαίσιο στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά την ίση μεταχείριση της σεξουαλικότητας στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την έκθεση του International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association - Europe για το 2015, η Βρετανία συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, σημειώνοντας πρόοδο 86%, ως προς «τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την πλήρη ισότητα» των ΛΟΑΤ ατόμων – το αντίστοιχο ποσοστό για τη Σκωτία μόνο ήταν 92%.
Παρότι ισχύει στην Ελλάδα η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τον σεξουαλικό προσανατολισμό στον χώρο εργασίας, οι περισσότερες αποφάσεις σχετικά με τον γάμο, την υιοθεσία, το Σύμφωνο Συμβίωσης κ.λπ. αποτελούν εθνικές αρμοδιότητες.
Σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο ισχύουν τα ίδια όρια ηλικίας σεξουαλικής συναίνεσης καθώς και το Σύμφωνο Συμβίωσης και για ζευγάρια ίδιου φύλου. Βάσει νόμου πλέον συνάπτονται γάμοι προσώπων του ίδιου φύλου στην Αγγλία, στη Σκωτία και στην Ουαλία, ενώ σε όλη την επικράτεια επιτρέπονται οι υιοθεσίες παιδιών από ζευγάρια του ίδιου φύλου. Επίσης, σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο ισχύουν και τηρούνται νόμοι που κατοχυρώνουν την ίση μεταχείριση ασχέτως σεξουαλικότητας και σεξουαλικής ταυτότητας στην εργασία, στην κοινωνική ασφάλιση, στο σύστημα υγείας καθώς και στην παροχή αγαθών και υπηρεσιών. Επιπλέον, η υποκίνηση μίσους για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού αποτελεί πλέον αξιόποινη πράξη. Αυτή η πρόοδος που έχει επιτευχθεί δείχνει ανθρωπιά και αξιοπρέπεια. Για έναν γκέι γεννημένο το 1967 είναι επιβεβαιωτική και επιβλητική. Κι έχει σαφώς τη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των Βρετανών πολιτών. Αντανακλά την προοδευτική εξέλιξη των κοινωνικών και ηθικών μας αξιών μακριά από αποκλεισμούς οποιουδήποτε είδους.
Ως διπλωμάτης, είμαι πάντα πολύ προσεκτικός όταν μιλώ για τη χώρα στην οποία έχω την τιμή και τη χαρά να υπηρετώ. Παρότι ισχύει στην Ελλάδα η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τον σεξουαλικό προσανατολισμό στον χώρο εργασίας, οι περισσότερες αποφάσεις σχετικά με τον γάμο, την υιοθεσία, το Σύμφωνο Συμβίωσης κ.λπ. αποτελούν εθνικές αρμοδιότητες. Οι Έλληνες και το ελληνικό Κοινοβούλιο θα αποφασίσουν γι' αυτά.
Παρά ταύτα, είναι σαφές πως οι συνθήκες για τα ΛΟΑΤ άτομα στην Ελλάδα είναι λιγότερο διασφαλισμένες απ' ό,τι ισχύει στη χώρα μου. Είμαι χριστιανός και το δικαίωμα της ανεξιθρησκίας είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα που ασκώ κάθε μέρα που ζω σύμφωνα με την πίστη μου. Όμως πιστεύω ακράδαντα ότι είναι επίσης βασικό ανθρώπινο δικαίωμα να έχει κανείς οικογενειακή ζωή άσχετα με τη σεξουαλικότητά του. Έχουμε μια νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα και όπως πολλοί άλλοι, έτσι κι εγώ παρακολουθώ με εξαιρετικό ενδιαφέρον τις πρωτοβουλίες που ενδεχομένως θα πάρει σε αυτό τον τομέα.
Θα κλείσω λέγοντας πως για μένα και για τον σύντροφό μου (και θα αφήσω προς στιγμήν τη διοικητική ταλαιπωρία κατά μέρος...) η Ελλάδα αποδείχτηκε ένας τόπος φιλόξενος και φιλικός. Κάποιοι, μερικές φορές, όταν αναφέρομαι «στον» σύντροφό μου σπεύδουν να με διορθώσουν, σαν να επρόκειτο για γραμματικό σφάλμα, όμως σε γενικές γραμμές αυτή η αρχική αμηχανία ξεπερνιέται γρήγορα. Θα έλεγε κανείς πως η Ελλάδα είναι μια μάλλον συντηρητική κοινωνία, παρ' όλα αυτά υπάρχει μια τιμιότητα, ειλικρίνεια και γενναιοδωρία στις καθημερινές συναναστροφές μας εδώ. Στρέιτ, γκέι, λεσβίες, αμφί ή τρανς μπορούμε –και πρέπει να μας επιτρέπεται από τον νόμο– να συνυπάρχουμε αρμονικά και να απολαμβάνουμε ίσα και ίδια ανθρώπινα δικαιώματα.
σχόλια