Παγκόσμιος τουρισμός: 70% συρρίκνωση φέτος, η χειρότερη από το 1950- Κίνδυνος για 110 εκατ. θέσεις εργασίας

Παγκόσμιος τουρισμός: 70% συρρίκνωση φέτος, η χειρότερη από το 1950- Κίνδυνος για 110 εκατ. θέσεις εργασίας Facebook Twitter
EPA
0

Τη μεγαλύτερη συρρίκνωση από το 1950- της τάξεως του 70%- αναμένεται να καταγράψει φέτος ο τουρισμός παγκοσμίως, ενώ θα κινδυνεύσουν άμεσα 110 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Αυτές τις ιδιαίτερα δυσοίωνες εκτιμήσεις εξέφρασε ο γ.γ. του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO), Ζουράμπ Πολολικασβίλι, μιλώντας στην Handelsblatt. Με βάση τα τρία σενάρια που έχει επεξεργαστεί ο Οργανισμός, ο αριθμός των τουριστών για το 2020 θα περιοριστεί κατά 58-78%, κάτι που θα εξαρτηθεί από το πότε θα ανοίξει τα σύνορά της η κάθε χώρα.

«Υπολογίζω ότι το πιθανότερο είναι μια μείωση της τάξης του 70%», δήλωσε ο Πολολικασβίλι, σημειώνοντας ότι πρόκειται για τη σημαντικότερη πτώση από τις αρχές του ΄50, όταν άρχισε να καταγράφεται η τουριστική κίνηση. Η εκτίμησή του αυτή βασίζεται στην υπόθεση ότι τον Αύγουστο θα είναι ανοιχτά τα σύνορα των τουριστικών προορισμών.

«Φέτος θα δούμε περισσότερους ταξιδιώτες να παραμένουν στη χώρα τους, μόνο και μόνο επειδή οι αεροπορικές εταιρίες δεν θα εξομαλύνουν την λειτουργία τους πριν από το τέλος Ιουλίου ή τις αρχές Αυγούστου», δήλωσε ο επικεφαλής του UNWTO και σημείωσε ότι ταυτόχρονα αλλάζουν και οι προτεραιότητες των τουριστών, οι οποίοι θα επιλέξουν πλέον προορισμό με βάση και το επίπεδο υγειονομικής φροντίδας.

Λιγότερος αστικός τουρισμός

Ο Πολολικασβίλι εκτίμησε ότι θα ενισχυθεί η τάση που είχε εμφανιστεί πριν από την κρίση του κορωνοϊού, με αυξημένο ενδιαφέρον για διακοπές σε αγροτικές περιοχές και την αντίστοιχη μείωση του τουρισμού στις πόλεις.

«Πρόκειται για πολύ θετική εξέλιξη, διότι προσφέρει επιπλέον έσοδα σε περιοχές οι οποίες συχνά πλήττονται από την αστυφιλία. Είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι μια τάση η οποία με τον κορωνοϊό λαμβάνει επιπλέον ώθηση. Τα ταξίδια στα χωριά και στα βουνά θα συνεχίσουν να αυξάνονται και κατά τα επόμενα δύο έως πέντε χρόνια. Ήδη στην Ευρώπη υπάρχουν πολλές τέτοιες δυνατότητες. Ο αστικός τουρισμός, αντιθέτως, θα υποστεί αρχικά μείωση», εξήγησε.

Αναφερόμενος στον κορωνοϊό- και τις οδηγίες που θα ανακοινώσει ο UNWTO από κοινού με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας- ο Πολολικασβίλι είπε ότι τα τεστ στα σύνορα ή ένα «διαβατήριο υγείας», με πληροφορίες για ανοσία του ατόμου, θα μπορούσαν να περιορίσουν τον κίνδυνο να φέρουν μαζί τους τον ιό οι ταξιδιώτες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

 

 

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Οικονομία / Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ επισήμανε «τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα», καθώς και την υποτονική ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα «εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο»
LIFO NEWSROOM