Προειδοποίηση Βατόπουλου: Ένας ασυμπτωματικός σε κλαμπ μπορεί να κολλήσει 400 άτομα

Προειδοποίηση Βατόπουλου: Ένας ασυμπτωματικός σε κλαμπ μπορεί να κολλήσει 400 άτομα Facebook Twitter
EPA
0

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας Αλκιβιάδης Βατόπουλος για τα φαινόμενα συγχρωτισμού και σε χώρους διασκέδασης. 

Συγκεκριμένα ο κ. Βατόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή «Open Ελλάδα», στον απόηχο του πρόστιμου και του «λουκέτου» σε beach bar της Μυκόνου σημείωσε πως «είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθεί ο καθένας μας το πρόβλημα στις σωστές διαστάσεις του, να το ενστερνιστεί και να το εφαρμόσει με τη θέλησή του».

Επίσης ανέφερε ότι είναι θεμελιώδες να καταλάβουμε όλοι μας πως ο κορωνοϊός είναι εδώ, η επιδημία είναι σε πλήρη έξαρση, τα σύνορα θα ανοίξουν, άρα ο καθένας μας πρέπει να κάνει αυτό που πρέπει. Η Ελλάδα δεν μπορεί ναι είναι απομονωμένη, δεχόμαστε τον κίνδυνο να ανοίξουμε τα σύνορά μας, χρειάζεται, όμως, πλήρης έλεγχος, «αλλά δεν ξέρω ποια δυνατότητα υπάρχει ώστε να γίνουν μαζικά τεστ». 

 

«Δεν είμαστε Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ»

Αμέσως μετά, ο καθηγητής Μικροβιολογίας, απάντησε στην ερώτηση «σε έναν χώρο με 400 άτομα, σε ένα κλαμπ, για ποιες συνέπειες μπορούμε να μιλάμε λόγω του συγχρωτισμού;»

«Μπορεί να κολλήσει και τους 400, ακόμα κι αν είναι ασυμπτωματικός, ακόμα και αν το ιικό φορτίο του είναι πολύ μικρό. Αν μιλάει, βήχει, γελάει, με άλλους γύρω του, μπορεί να κολλήσει πολύ κόσμο. Και σε ένα μπαρ δεν πάμε για να απομονωθούμε, δεν πάμε στη γωνία σαν τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, να πάμε να κάτσουμε σε μια γωνία του μπαρ. Εκεί πας για να μιλήσεις, να κοινωνικοποιηθείς. Δηλαδή, υπάρχει μια αντίθεση. Λέμε να ανοίξουν τα μπαρ, αλλά αυτό πρέπει να το σεβαστούμε».

Με πληροφορίες από OPEN TV

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα εμβόλια δεν προκαλούν αυτισμό - Όμως γιατί αυξάνονται τα ποσοστά του; 

Τech & Science / Τα εμβόλια δεν προκαλούν αυτισμό - Όμως γιατί αυξάνονται τα ποσοστά του; 

Δεκάδες επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα εμβόλια δεν σχετίζονται με τον αυτισμό, καθώς οι επιστήμονες αναζητούν την εξήγηση της αύξησής του στην παγκόσμια κοινότητα
LIFO NEWSROOM
Η Meta ανακοίνωσε ότι σταματάει το fact-checking. Πώς θα ξέρουμε αν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μάς λένε την αλήθεια; 

Τech & Science / Πώς θα γνωρίζουμε πλέον αν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μάς λένε την αλήθεια; 

Το Facebook, το Instagram και το Threads παύουν να κάνουν fact-checking στις αναρτήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τι σημαίνει αυτό για τα feeds και πώς μπορούμε να αποφύγουμε να πέσουμε θύματα παραπληροφόρησης;
LIFO NEWSROOM