Η κυβέρνηση του Νεπάλ σύστησε ανεξάρτηση επιτροπή για τη διερεύνηση μιας ομαδικής δολοφονίας έξι νεαρών ανδρών, μεταξύ τους και τεσσάρων Ντάλιτ, ο θάνατος των οποίων προκάλεσε την καταδίκη τού επικεφαλής ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών.
Οι έξι φίλοι, δύο 20χρονοι, δύο 17χρονοι, ένας 18χρονος και ένας 20χρονος, βρέθηκαν νεκροί στις 23 Μαΐού, μετά από διένεξη με μια οικογένεια.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η επίθεση σημειώθηκε όταν ο Ναμπαράτζ, ένας 20χρονος Ντάλιτ (οι λεγόμενοι «Ανέγγιχτοι» που αν τους αγγίξει κάποιος, θα μολυνθεί, σύμφωνα με το σύστημα καστών της Ινδίας) πήγε στο σπίτι της συντρόφου του, της 17χρονης Σουσάμα Μάλα, υψηλότερης κάστας, με τους φίλους του. Πιστεύεται πως σχεδίαζε να την πάρει στο σπίτι του ώστε να αποτρέψει τα σχέδια των γονιών της για γάμο με προξενιό.
Σύμφωνα με μάρτυρες, όταν οι έξι φίλοι έφτασαν στο σπίτι της κοπέλας, η οικογένειά της άρχισε να τους προπηλακίζει και στη συνέχεια ένα πλήθος τους κυνήγησε προς το ποτάμι, όπου αργότερα εντοπίστηκαν τα πτώματά τους.
Μέχρι στιγμής, 29 άνθρωποι -μεταξύ αυτών η 17χρονη κοπέλα, οι γονείς της και ο αρχηγός του χωριού τους έχουν συλληφθεί σε σχέση με τους έξι θανάτους.
Υπό την πίεση οργανώσεων και κοινοτήτων Ντάλιτ, η νεπαλέζικη κυβέρνηση συνέστησε, την περασμένη Δευτέρα, ειδική επιτροπή διερεύνησης του περιστατικού που θα εργαστεί παράλληλα με την έρευνα της αστυνομίας. Ωστόσο, ακτιβιστές εκφράζουν φόβους πως η αστυνομία δεν θα διαχειριστεί σοβαρά το θάνατο των τεσσάρων Ντάλιτ - το οποίο ο πρώην πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ντάλιτ χαρακτήρισε «μακελειό».
«Η κυβέρνηση προσπαθεί σκληρά να αποδείξει πως δεν ήταν έγκλημα υποκινούμενο από τις διακρίσεις βάσει κάστας» τόνισε ο Manjit Tamrakar.
Η μητέρα του Ναμπαράτζ είπε πως η ίδια η Σουσάμα είχε πει στο γιο της πως οι γονείς ετοιμάζονταν να την παντρέψουν, ζητώντας μόνη της να πάει στο σπίτι τους. «Συνήθιζε να έρχεται στο σπίτι μας, να μένει και να τρώει μαζί μας. Οι δυο τους έδειχναν ευτυχισμένοι μεταξύ τους, όμως οι γονείς της δεν ήταν ευχαριστημένοι» δήλωσε η ίδια, εξηγώντας πως οι γονείς της Σουσάμα είχαν ξεκαθαρίσει στον Ναμπαράτζ πως δεν επρόκειτο να παντρευτεί την κόρη τους καθώς ανήκε στην κατώτατη κάστα των Ντάλιτ. «Παρόλα αυτά, εκείνη δε σταματούσε να τηλεφωνεί στο γιο μου» πρόσθεσε η μάνα τού παιδιού που συμπλήρωσε πως ο Ναμπαράτζ, ένα από τα τέσσερα παιδιά της, είχε μόλις περάσει τις εξετάσεις για την ένταξή του στο αστυνομικό σώμα: «Ήμασταν τόσο χαρούμενοι. Πιστέψαμε πως η φτώχεια μας τελείωνε και πως θα έρχονταν καλύτερες μέρες. Αντ'αυτού, δολοφόνησαν το γιο μου».
Οι διακρίσεις βάσει της κάστας απαγορεύτηκαν ως παράνομες το 2006 στο Νεπάλ. Παρόλα αυτά, ο ρατσισμός κατά ανθρώπων κατώτερης κάστας είναι πανταχού παρών και κοινός στην καθημερινότητα. Η Nepal Monitor, οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχει καταγράψει τουλάχιστον 26 περιστατικά διακρίσεων ή βίας μέσα στο 2020, αν και ο πραγματικός αριθμός των συμβάντων πιστεύεται πως είναι πολύ υψηλότερος, καθώς τα περισσότερα περιστατικά δεν καταγγέλλονται.
Ειρήσθω εν παρόδω, την ίδια μέρα θανάτου του Ναμπαράτζ, αποκαλύφθηκε πως μια 12χρονη Ντάλιτ εντοπίστηκε νεκρή. Την είχαν αναγκάσει να παντρευτεί έναν άνδρα άλλης κάστας που την είχε βιάσει. Πιστεύεται πως ο γάμος ήταν εν είδει τιμωρίας του βιαστή.
Με πληροφορίες από Guardian