Πάνω από 17.500 Έλληνες γιατροί έφυγαν και εργάζονται στο εξωτερικό

Πάνω από 17.500 Έλληνες γιατροί έφυγαν και εργάζονται στο εξωτερικό Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Περισσότεροι από 17.500 Έλληνες γιατροί εργάζονται στο εξωτερικό, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Όπως επισημαίνει ο ΙΣΑ, πολλοί από αυτούς τους γιατρούς έφυγαν από την χώρα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. 

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός πως ένας στους τέσσερις γιατρούς-μέλη του ΙΣΑ είναι είτε άνεργος είτε υποαπασχολούμενος ενώ περισσότεροι από 10.000 γιατροί έχουν μεταναστεύσει μέσα στην τελευταία δεκαετία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα αποτελεί τη δεύτερη χώρα προέλευσης μεταναστών γιατρών που εργάζονται στη Γερμανία.

Σε ημερίδα με θέμα τον τουρισμό υγείας στην Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε στο London School of Economics την Παρασκευή, συζητήθηκε ο σημαντικός ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει ο κλάδος στην ανακοπή της μεταναστευτικής ροής. 

Το brain drain έχει, εκτός των άλλων, και δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις για την Ελλάδα, η οποία δεν αξιοποιεί αρκετούς επιστήμονες που χρηματοδότησε για να σπουδάσουν. 

Υπολογίζεται πως κάθε φοιτητής ιατρικής κοστίζει στην ελληνική πολιτεία περίπου 12.000 ευρώ το χρόνο ενώ μέχρι να ολοκληρώσει τις σπουδές του, έχουν δαπανηθεί περισσότερα από 85.000 ευρώ. 


«Η μετανάστευση του υψηλά καταρτισμένου επιστημονικού προσωπικού είναι μία μεγάλη αιμορραγία για τη χώρα μας καθώς την αποδυναμώνει επιστημονικά και την πλήττει οικονομικά. Έτσι σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία μένουν κενές οι θέσεις των ειδικευόμενων γιατρών και η χώρα μας δεν μπορεί να αξιοποιήσει το αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό που σπούδασε με δικά της έξοδά», σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Γιώργος Πατούλης.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM