Το μέλλον της συμπερίληψης ως αναγκαιότητα και όχι ως επιλογή στη συζήτηση του Τhe Upfront Initiative στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Μέσα από συγκινητικές αφηγήσεις και ουσιαστικές παρεμβάσεις αναδείχθηκε η δυνατότητα όλων να ακούγονται χωρίς να χρειάζεται να αποδείξουν την αξία τους.
Καθώς οι κοινωνίες γίνονται ολοένα και πιο ποικιλόμορφες, η ανάγκη για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που ενισχύει την ισότητα και την αποδοχή όλων των ατόμων, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, αναπηρίας ή κοινωνικής τάξης, είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Η πρόοδος που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα είναι σημαντική, ωστόσο οι προκλήσεις παραμένουν, καθώς απαιτείται συνεχής προσπάθεια για να διασφαλιστεί ότι κανείς δεν θα αποκλείεται από τις ευκαιρίες που προσφέρει η κοινωνία.
Με την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και την εξάπλωση της ψηφιοποίησης ανοίγονται νέοι ορίζοντες, αλλά και νέες απειλές. Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι η τεχνολογία και οι κοινωνικές μεταρρυθμίσεις θα ενισχύσουν την ισότητα, αντί να διχάζουν; Και πώς μπορούμε να χτίσουμε έναν κόσμο όπου κανείς δεν μένει πίσω; Σε μια εποχή ραγδαίων μετατοπίσεων, στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών αλλά και του «The Upfront Initiative», της πρωτοβουλίας της LiFO και της Tsomokos, σημαντικοί καλεσμένοι υπογράμμισαν τη σημασία των θεμάτων συμπερίληψης, ποικιλομορφίας και ισότητας (DEI) στον χώρο εργασίας.
Συγκεκριμένα, συζητήθηκαν οι μελλοντικές τάσεις και προοπτικές που αφορούν τη συμπερίληψη, εστιάζοντας στους τρόπους με τους οποίους οι οργανισμοί και οι κοινότητες μπορούν να δημιουργήσουν πιο δίκαιες και προσβάσιμες συνθήκες για όλους τους πολίτες τους. Με φόντο τον ιστορικό τόπο των Δελφών όλοι οι καλεσμένοι συμφώνησαν ότι η συμπερίληψη στις μέρες μας αποτελεί μια αναγκαιότητα και όχι μια επιλογή. Ειδικότερα, η συμπερίληψη δεν είναι ποσόστωση αλλά γνωστική ποικιλομορφία, ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Ελισάβετ Καλμπάρη, νευροψυχολόγος και ιδρύτρια του Self Balance. Και πρόσθεσε: «Συμπερίληψη είναι να έχεις τη δυνατότητα να ακούγεσαι, να φαίνεσαι και να μιλάς, χωρίς να πρέπει να αποδείξεις ότι αξίζεις, καθώς είμαστε όλοι το ίδιο και αξίζουμε το ίδιο». Στο ερώτημα του υποφαινόμενου αν η ποικιλομορφία κάνει καλό στις επιχειρήσεις η ίδια απάντησε: «Η ποικιλομορφία αν δεν υπάρχει, τότε δεν έχουμε λόγο ύπαρξης. Έχουμε ανάγκη να είμαστε μαζί και να ακούμε τον άλλο. Άλλωστε, τα ταλέντα φεύγουν επειδή δεν έχουν την ψυχολογική ασφάλεια να μιλήσουν». Και στη συνέχεια τόνισε πως όταν ακούμε κάποιον άλλο, όλα αλλάζουν στον ανθρώπινο εγκέφαλο. «Όταν μιλάμε για οργανισμούς, μιλάμε για ανθρώπους που όλοι έχουν κάτι να πουν, και αυτό εξασφαλίζει τη βιωσιμότητά τους», σημείωσε.
Από την πλευρά της η Ειρήνη Παναγιωτακοπούλου, Chief Human Resources Officer, Deloitte Ελλάδας, τόνισε ότι «η συμπερίληψη δεν είναι απλώς μια πολιτική, αλλά αναγκαιότητα για τους οργανισμούς». Στο ερώτημα για το ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα στον τομέα του HR όσον αφορά την προσέλκυση ταλέντων αλλά και με ποιους τρόπους χτίζεται ένα ισότιμο και δίκαιο εργασιακό περιβάλλον για όλους, αναφέρθηκε στη σημασία της ενσυναίσθησης, της συνεργατικότητας και της δίκαιης εξέλιξης, καθώς και στην επιτακτική ανάγκη για ισότιμη πρόσβαση μεταξύ διαφορετικών γενεών, εστιάζοντας στην Gen Z. Και αναφερόμενη στη γήρανση του πληθυσμού τόνισε την τεράστια ανάπτυξη του ΑΙ και των τεχνολογικών μετασχηματισμών που έχει ως άμεσο αποτέλεσμα τη ζήτηση εξειδικευμένης ζήτησης. «Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την είσοδο της Gen Z η οποία έχει άλλη προσέγγιση, άλλο mindset και άλλες αξίες και εμείς πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται», είπε και υπογράμμισε τη γεφύρωση διαφορετικών γενεών. «Αυτό που λείπει συχνά από το προσωπικό είναι το αίσθημα του «ανήκειν» και αυτό προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε με διάφορες δράσεις και τεχνικές», συμπλήρωσε. Η ενσυναίσθηση, η συνεργατικότητα, η δίκαιη εξέλιξη σε έναν οργανισμό, η επιτυχημένη εργασία εξ αποστάσεων αλλά και οι επιπλέον ημέρες μητρότητας είναι οι βασικοί πυλώνες που έχει υιοθετήσει η ίδια η εταιρεία. Και κατέληξε: «Η ισότητα στον εργασιακό χώρο είναι κάτι που καλλιεργείται».
Στο ερώτημα ως προς το πώς μπορεί η κοινωνία να βοηθήσει τους άλλους στο να βιώσουν μια παρόμοια απελευθέρωση σαν τη δική του, ειδικά για εκείνους που μπορεί να μην έχουν δημόσιο βήμα;», ο διακεκριμένος παλαίμαχος διεθνής καλαθοσφαιριστής Δημήτρης Παπανικολάου και Διευθύνων Σύμβουλος της «Respect me more» αφού αφηγήθηκε την οικογενειακή του εμπειρία σε σχέση με τον αυτισμό, αλλά και τις δυσκολίες απελευθέρωσης που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες, απάντησε: «Το παλέψαμε. Ξεκινήσαμε από νωρίς τη δουλειά. Η απελευθέρωση θέλει χρόνο. Και επειδή το παράδειγμα μας είναι πάντα καλύτερο από τη γνώμη μας, προκειμένου να βοηθήσω την κόρη μου αποφάσισα πρώτος να μιλήσω και να πω ότι βρίσκομαι στο φάσμα του αυτισμού. Μπορεί ακόμη να έχουμε δουλειά να κάνουμε αλλά όταν απλώνεις ένα φως, αυτό το φως πάει παντού». Επίσης, δεν παρέλειψε να τονίσει το πόσο σημαντικό είναι η διευκόλυνση της απελευθέρωσης και της διάγνωσης του αυτισμού. Αυξάνοντας τους αριθμούς θα ευαισθητοποιήσουμε όλο και περισσότερους, ανέφερε χαρακτηριστικά και επεσήμανε την ανάγκη πρωτοβουλιών και πολιτικών για την προώθηση ενός σχεδίου για περισσότερες δράσεις πρόληψης και εκπαίδευσης,. «Μη φοβάστε τους διαγνωσμένους αλλά αυτούς που είναι καλά», ήταν το μήνυμα που θέλησε να δώσει μέσα από τη συγκινητική του ομιλία.
Όσον αφορά το τί σημαίνει συμπερίληψη για την MSD η κυρία Αθηνά Σταύρου, HR Director MSD Greece, Cyprus & Malta, απάντησε: «Να αναγνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι μας έχουν διαφορετικές ανάγκες. Και καλούμαστε να δουλέψουμε για το «ανήκειν» και αυτό θα το κάνουμε όλοι μαζί. Πότε καινοτομείς πραγματικά; Όταν πηγαίνεις στη δουλειά και είσαι ο εαυτός σου», τόνισε και περιέγραψε τις δράσεις της εταιρείας για την αντιμετώπιση του στίγματος αλλά και την προώθηση της συμπερίληψης όλων των ομάδων ανθρώπων. Κύριοι άξονες για να επιτευχθεί αυτό είναι η ευαισθητοποίηση, η κατανόηση και η δράση, ανέφερε και επεσήμανε την ανάγκη χρήσης της τεχνολογίας, προκειμένου να αξιοποιηθούν δεξιότητες και ταλέντα, καθώς η απόσταση με την προηγούμενη γενιά είναι αυξημένη λόγω της ψηφιακής επανάστασης. «Σωματική υγεία χωρίς ψυχική υγεία δεν μπορεί να υπάρξει. Εμείς φροντίζουμε να δίνουμε τα κατάλληλα εργαλεία στους ανθρώπους», υπογράμμισε. Ιδιαίτερη στιγμή ήταν η αναφορά στον σκύλο τυφλών που έχουν υιοθετήσει στην εταιρεία και για τις ανάγκες του έχουν φτιάξει ειδικό πάρκο.
Το The Upfront Initiative το οποίο φέτος θα διεξαχθεί στο Ωδείο Αθηνών στις 22 Μαΐου θα συνεχίζει να θέτει το ζήτημα της συμπερίληψης στο κέντρο του διαλόγου, συνδυάζοντας προσωπικές εμπειρίες, εταιρικές πρακτικές και τεχνολογικές εξελίξεις.
Δείτε σε βίντεο όλο το πάνελ: